Tujina

Prva žrtev med zajetimi

Moskva, 24. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Iz gledališča v Moskvi, kjer čečenski ugrabitelji od sinoči zadržujejo več kot 700 talcev, so prinesli prvo truplo. Gre za žensko, ki so jo ustrelili uporniki. Ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da je bila ugrabitev načrtovana iz terorističnih centrov v tujini. Varnostni svet Združenih narodov je ugrabitev soglasno obsodil in zahteva takojšnjo in brezpogojno izpustitev talcev.

Moskovska dvorana Dubrovka, prizorišče ugrabitve ob zori (Foto:Reuters)
Moskovska dvorana Dubrovka, prizorišče ugrabitve ob zori (Foto:Reuters) FOTO: Reuters

Čečenski ugrabitelji so talce razdelili po spolu in državljanstvu. Moške in ženske so zaprli v različne prostore, Ukrajince in ostale talce pa so ločili od Rusov, je po poročanju ruske tiskovne Interfax sporočil predstavnik kriznega štaba. Po njegovem mnenju naj bi kakih 50 ugrabiteljev poskušalo tako izboljšati nadzor nad talci in preprečiti morebiten napad na koncertno dvorano.

Predstavnik ruske varnostne službe FSB Sergej Ignačenko je sporočil, da ugrabitelji v gledališču na jugu Moskve zadržujejo tudi 75 tujcev. Identiteta vseh ugrabljenih tujcev še ni znana, med njimi pa naj bi bili po besedah Ignačenka štirje Američani, sedem Nemcev, dva Nizozemca, dva Avstralca, 23 Ukrajincev, trije Turki, Kanadčan, trije Britanci, trije Gruzijci in Moldavec.

Do zob oboroženi ugrabitelji so medtem po poročanju nemške tiskovne agencije, ki se sklicuje na nekega ruskega predstavnika, prekinili stike z ruskimi oblastmi. Po mnenju vira naj bi ugrabitelji "na nekaj čakali".

Iz gledališča so prinesli prvo truplo

Ruska televizija NTV je pokazala posnetek pokritega trupla, ki so ga prinesli iz moskovskega gledališča, kjer čečenski uporniki zadržujejo okrog 700 talcev. 20-letno žensko naj bi ugrabitelji ubili že včeraj, njeno truplo pa so odstranili šele danes. Po trditvah predstavnika ruske obveščevalne službe FSB je žrtev skušala pobegniti med sinočnjim zavzetjem gledališča. Na spletni strani http://www.kavkaz.org/ pa so objavili navedbo enega izmed ugrabiteljev, po kateri so ugrabitelji ustrelili žensko, ki je kljub njihovim opozorilom poskušala vstopiti v gledališče. Po tej vesti naj ne bi šlo za talko, marveč agentko FSB.

Okoli 18.30 ure po moskovskem (oz. ob 16.30 po srednjeevropskem) času so v bližini gledališča odjeknile eksplozije. Spominjale naj bi na detonacijo granat, ki bi lahko bile odvržene iz gledališča, je poročala ruska televizija NTV. Kasneje so mediji objavili, da je šlo le za neokusno šalo nekega moškega, ki je odvrgel več petard. Moškega so po tem dejanju aretirali. Po poročanju agencije Itar-Tass so ugrabitelji vrgli granato na dve osebi, ki sta uspeli pobegniti iz ujetništva, pri čemer naj bi bila ena izmed žensk ranjena.

Različni viri navajajo, da je ugrabljenih med 500 do 1000 ljudi. Uporniki, ki so se označili kot "samomorilska enota," grozijo z razstrelitvijo. Zgodaj popoldne so izpustili pet talcev, že ponoči pa so jih izpustili okoli 200. Pri današnji izpustitvi sta posredovala predstavnika Mednarodnega odbora Rdečega križa, njuno prisotnost pa so zahtevali ugrabitelji.

Izredne razmere v Moskvi

Prva žrtev med talci
Prva žrtev med talci FOTO: Reuters

V ruski prestolnici veljajo izredne razmere, dvorano obkrožajo posebne ruske enote, šole v okolici dvorane pa bodo do razpleta drame zaprte. Kot so prek mobilnih telefonov sporočili talci, so ugrabitelji po celi stavbi namestili eksploziv, eksploziv pa so namestili tudi na telesa talcev. Okoli 5. ure zjutraj pa se je v okolici stavbe slišala eksplozija. Ni znano, kaj je povzročilo eksplozijo, niti ali so policijske sile začele vdor v stavbo.

Slovenskih državljanov ni med talci

Movsar Barajev, poveljnik ugrabiteljev je prek internetne strani sporočil: "Zadržujemo prek 1000 ljudi. Od tu ne bo nihče prišel živ, ob vsakemu poskusu vdora v stavbo bodo talci umrli z nami."

Ruska policija je sporočila, da je v dvorani okoli 50 čečenskih upornikov, med katerimi so tudi ženske, ponoči pa so iz dvorane izpustili okoli 200 oseb, med njimi vse otroke. Med talci v koncertni dvorani je tudi kakih 20 tujcev, med njimi tudi Britanci, Nemci, Avstrijci in Nizozemci. Med talci, ki jih v moskovski koncertni dvorani Dubrovka zadržujejo ugrabitelji, pa po doslej zbranih podatkih ni slovenskih državljanov. To so danes sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, kjer so v stiku s pristojnimi ruskimi ustanovami. Ugrabitelji so diplomatom drugih držav sporočili, da bodo preostale tuje državljane - katerih natančno število in državljanstvo še ni znano - spustili na prostost.

Čečeni zahtevajo ustavitev vojne

Izpustitev britanskega talca ob posredovanju Rdečega križa
Izpustitev britanskega talca ob posredovanju Rdečega križa FOTO: Reuters

Takoj po začetku drame v moskovski koncertni dvorani pa je vodja čečenskih upornikov Movsar Barajev na svoji internetni strani postavil zahtevo po takojšnjem končanju vojne v Čečeniji. Ruska policija je potrdila, da za ugrabitvijo talcev v moskovski koncertni dvorani v južnem delu Moskve - gre za petnadstropno gledališče "Dubrovka" - stojijo čečenski uporniki. "Gre za kakih 50 teroristov, njihova edina zahteva pa je takojšnji konec vojne v Čečeniji in umik ruske vojske," je dejal tiskovni predstavnik policije Valerij Gribakin. Ugrabitelji so samomorilska enota, tako imenovani "smertniki". Tudi ruska obveščevalna služba FSB je potrdila, da skupina ni zahtevala denarne odkupnine.

Ugrabitelji grozijo, da bodo stavbo razstrelili in da bodo za vsakega mrtvega v njihovih vrstah ubili deset talcev. Iz zgradbe naj bi bilo večkrat slišati streljanje, o žrtvah pa še niso poročali. Nekaj talcev je poklicalo družine in medije s prošnjo, naj policija ničesar ne poskuša.

Putin: Ugrabitev je bila pripravljena v tujini

Ruski specialci v bližini prizorišča ugrabitve
Ruski specialci v bližini prizorišča ugrabitve FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v svojem prvem odzivu na dramo s talci v moskovskem gledališču dejal, da je bila ugrabitev "načrtovana iz terorističnih centrov v tujini". Poudaril je, da gre za največjo ugrabitev doslej, ne le v Rusiji, ampak v svetovnem merilu. Putin je v izjavi pred začetkom srečanja z notranjim ministrom Borisom Grizlovom in visokimi predstavniki varnostnih sil dejal, da je trenutno glavna skrb varnostnih sil in policije takšno reševanje krize, da se talcem ne bi nič zgodilo. Na Putina so sicer v zadnjih urah letele številne kritike, ker se ni takoj odzval na ugrabitev, do katere je prišlo že sinoči. Zaradi drame s talci je sicer odpovedal za danes napovedani obisk Berlina in Lizbone. Iz sveta medtem prihajajo obsodbe ugrabitve in izrazi solidarnosti z Rusijo.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

Vladimir Putin je zaradi drame s talci odpovedal tudi sodelovanje na vrhu Foruma za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (APEC), ki se bo v soboto začel v mehiškem Los Cabosu. Na vrhu bi se moral Putin srečati z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem. Namesto Putina se bo vrha APEC udeležil ruski premier Mihail Kasjanov.

Predsednika obeh domov ruskega parlamenta, sveta federacije in dume, Sergej Mironov in Genadij Seleznjov sta za danes sklicala izredni seji obeh domov zaradi drame, ki se odvija v moskovskem gledališču Dubrovka. Mironov je ocenil, da gre očitno za dobro pripravljeno akcijo, ki pa jo je ocenil kot "dejanje v agoniji", saj po njegovih besedah prebivalstvo Čečenije ne podpira več čečenskih upornikov in separatistov.

Svet obsoja ugrabitev

Blokirane ulice v Moskvi
Blokirane ulice v Moskvi FOTO: Reuters

V Moskvo prihajajo izrazi solidarnosti in pozivi k izpustitvi talcev z vsega sveta. Kmalu po ugrabitvi so dejanje obsodile ZDA, sledile so evropske države in skupna obsodba danskega predsedstva EU ter številne druge države. Izraelski premier Ariel Šaron je v pismu ruski vladi poleg izrazov solidarnosti zapisal, da Izrael podpira boj proti teroristom, palestinski voditelj Jaser Arafat pa je izrazil solidarnost s prijateljskim ruskim narodom in vlado.

Tudi MZZ obsoja zajetje talcev

Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo obžalovanje in ogorčenje nad zajetjem talcev v Moskvi. Slovenija najostreje obsoja to dejanje in vse oblike terorizma, za katerega ni in ne more biti nobenega opravičila. V Sloveniji pozorno spremljamo razvoj dogodkov in upamo na mirno rešitev, je še zapisalo zunanje ministrstvo in izrazilo globoko sočutje z zajetimi talci in njihovimi svojci.

Skoraj deset let vojn v Čečeniji

V Čečeniji že več kot osem let divjajo vojne, druga večja akcija ruske vojske – s številnimi žrtvami na obeh straneh - pa še zdaleč ni končana. Leta 1999 je namreč Vladimir Putin - takrat na položaju premiera Rusije – ukazal napotitev ruskih sil v Čečenijo, po nekaj letih relativnega zatišja.

Gre za največji napad čečenskih upornikov zunaj meja Čečenije od vojne v letih 1994-1996. Leta 1995 je bilo med podobno ugrabitvijo v bolnišnici v Budenovsku, mestu na jugu Rusije, ubitih najmanj 120 ljudi. Leta 1996 pa je skupina upornikov ugrabila kakih 2000 ljudi v dagestanskem mestu Kizlyar.


Spletna stran tiskovne agencije čečenskih upornikov:
http://www.kavkaz.org/

SORODNI ČLANKI