Tujina

Ugrabitelji zajeli 1000 gledalcev

Moskva, 23. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V moskovski koncertni dvorani je skupina oboroženih moških za talce zajela približno 1000 gledalcev. Ugrabitelji naj bi zahtevali takojšen konec vojne v Čečeniji.

So ugrabitelji res čečenski uporniki?
So ugrabitelji res čečenski uporniki? FOTO: Reuters

Med ugrabljenimi na predstavi v koncertni dvorani na jugovzhodnem delu Moskve je tudi sodelavka ruske tiskovne agencije Interfax, ki se je po telefonu javila svojim kolegom. Kot je dejala, je skupina oboroženih ugrabiteljev vdrla v dvorano, iz pištol in avtomatskih pušk izstrelila nekaj opozorilnih strelov in zajela obiskovalce za talce.

Oboroženi neznanci so nato obiskovalcem tudi dovolili, da so po mobilnih telefonih poklicali svojce in jih obvestili o nastalem položaju. Kmalu nato so ugrabitelji izpustili otroke in muslimane, je poročala ruska televizija NTW. Dvorano so obkolile specialne enote ruske policije "Alfa", ki so zaprle tudi območje okoli kraja dogodka.

Po navedbah ruske državne televizije naj bi pri ugrabiteljih šlo za skupino čečenskih upornikov. Takoj po začetku drame v moskovski koncertni dvorani je voditelj čečenskih upornikov Arbi Barajev na svoji internetni strani postavil zahtevo po takojšnjem končanju vojne v Čečeniji. Podobno je potrdil tudi eden izmed otrok, ki so jih ugrabitelji izpustili. Po njegovih besedah so takojšen konec vojne v uporni ruski republiki na Kavkazu zahtevali tudi ugrabitelji.