Tujina

Protest proti ameriški odločitvi

Jeruzalem/Moskva, 02. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Približno 2000 Palestincev je v Gazi protestiralo proti odločitvi ameriškega kongresa, da del proračunskih sredstev nameni preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer naj bi ZDA priznale Jeruzalem kot glavno mesto Izraela.

Rusi kritični do ameriške odločitve

Protest Palestincev proti ameriški odločitvi
Protest Palestincev proti ameriški odločitvi FOTO: Reuters

Udeleženci so na demonstracijah, ki so jih pripravili palestinski sindikati, zažigali ameriške in izraelske zastave ter izrazili podporo palestinskemu voditelju Jaserju Arafatu. Tudi Rusija se je danes kritično odzvala na odločitev ameriškega kongresa in vse vpletene strani pozvala, naj se izognejo enostranskim dejanjem, ki bi lahko vplivala na rezultat pogajanj o dokončnem statusu Jeruzalema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še sporočilo rusko zunanje ministrstvo, bi bilo vprašanje Jeruzalema potrebno rešiti v okviru izraelsko-palestinskih pogajanj. Predstavniki bližnjevzhodne četverice - Rusije, ZDA, Združenih narodov in Evropske unije - trenutno pripravljajo načrt, ki bi korak za korakom privedel do rešitve bližnjevzhodnega vprašanja, med drugim tudi statusa Jeruzalema.

Selitev ameriškega veleposlaništva

Bush je podpisal, da bo del sredstev šlo za preselitev ameriškega veleposlaništva
Bush je podpisal, da bo del sredstev šlo za preselitev ameriškega veleposlaništva FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je v ponedeljek podpisal proračunski zakon, ki ga je kongres že sprejel in ki vsebuje določilo, da bo del sredstev, v proračunskem letu 2003 namenjenih zunanjemu ministrstvu, šlo za preselitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Po mnenju palestinske strani naj bi ZDA s tem dejansko priznale Jeruzalem kot glavno mesto Izraela, čeprav je Bush zagotovil, da se stališče njegove vlade do vprašanja Jeruzalema ni spremenilo. Mednarodna skupnost sicer ni nikoli priznala izraelske priključitve vzhodnega dela Jeruzalema k Izraelu leta 1967 in še vedno priznava Tel Aviv za prestolnico Izraela.

Negativen arabski odziv

Arafat je proračunski zakon označil kot "katastrofo"
Arafat je proračunski zakon označil kot "katastrofo" FOTO: Reuters

Odločitev ameriškega kongresa, da del proračunskih sredstev nameni preselitvi ameriškega veleposlaništva, je naletela na oster odziv arabskih držav. Po mnenju nekdanjega jordanskega ministra za informiranje Saleha Kalaba pa bo proračunski zakon približno milijardo muslimanov po vsem svetu spremenil v ameriške sovražnike. Za članice Sveta za sodelovanje zalivskih držav bo odločitev ameriškega kongresa imela negativne posledice za mirovni proces na Bližnjem vzhodu, še posebej pa za palestinsko vprašanje. Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je izrazil zaskrbljenost zaradi proračunskega zakona, vendar pa je pozdravil zagotovila Bele hiše, da bo status Jeruzalema določen s pogajanji.

Po mnenju sirskega dnevnika al-Thawra bo proračunski zakon negativno vplival na ameriške interese in bo še poslabšal odnose Washingtona z arabskimi državami. V Libanonu, kamor so se zatekli številni palestinski begunci, je verski voditelj, veliki ajatola Mohamed Husein Fadlala, menil, da bodo ZDA zaradi zakona plačale visoko politično ceno. Visoki predstavnik šiitov pa je muslimane pozval, naj se vzdržijo nasilnih dejanj proti ameriškim institucijam v ali izven ZDA, saj nasilje ne bo služilo nobenemu cilju.

Predstavnik PLO v Moskvi

Šarona je v Moskvi zamenjal Mahmud Abas
Šarona je v Moskvi zamenjal Mahmud Abas FOTO: Reuters

Visoki predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije Mahmud Abas pa je danes začel delovni obisk v Moskvi, in sicer le nekaj ur potem, ko je svoj obisk zaključil izraelski premier Ariel Šaron. Med obiskom v ruski prestolnici se bo Abas srečal z ruskim zunanjim ministrom Igorjem Ivanovom, s katerim bosta govorila o rešitvi krize na Bližnjem vzhodu. Palestinskega predstavnika bo sprejel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, kateremu bo Abas prenesel sporočilo palestinskega voditelja Arafata.

SORODNI ČLANKI