Tujina

Peru: Vojaški upor proti predsedniku

Lima, 02. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Približno 350 upornikov pod vodstvom upokojenega majorja je v Andih napadlo policijsko postajo in zahtevalo odstop perujskega predsednika.

Uporniki zahtevajo odstop predsednika Toleda
Uporniki zahtevajo odstop predsednika Toleda FOTO: Reuters

Uporniki na jugovzhodu Peruja so napadli policijsko postajo, deset uradnikov vzeli za talce in pozvali k odstopu perujskega predsednika Alejandra Toleda. Približno 350 rezervistov pod vodstvom majorja v pokoju Antaura Humale je napadlo policijsko postajo v mestu Andahuyalas, 400 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Lima. V streljanju s policijo je bilo ranjenih najmanj šest uradnikov in en civilist. Vlada je v pokrajini Apurimac razglasila izredne razmere, za prihajajoče dni pa je napovedala previdne, a hkrati odločne ukrepe.

Zahtevajo smrtno kazen za Toleda

Antauro Humala skupaj s svojim bratom podpolkovnikom Ollantom Humalo vodi radikalno uporniško 'Perujsko narodno gibanje' (Foto: Reuters)
Antauro Humala skupaj s svojim bratom podpolkovnikom Ollantom Humalo vodi radikalno uporniško 'Perujsko narodno gibanje' (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Veliko prebivalcev majhnega revnega mesta v andskem visokogorju se je pridružilo upornikom. Antauro Humala skupaj s svojim bratom podpolkovnikom Ollantom Humalo vodi radikalno uporniško 'Perujsko narodno gibanje', ki ga mediji prikazujejo kot levičarsko-fašističnega.

Tako imenovani Etnocacerista so med drugim pozvali, naj Toleda postavijo pred sodišče in mu dosodijo smrtno kazen. Organizacija, v kateri prevladujejo južnoameriški Indijanci v uniformah, je znana tudi po svoji skrajni protičilski drži in simpatiziranju z levičarskimi uporniki v Kolumbiji in bolivijskimi kmeti, ki pridelujejo koko.

Oba brata sta postala znana novembra 2000 z vojaškim uporom proti tedanjemu predsedniku Alberto Fujimoriju. Ollanta Humala je bil po tem, ko je pobegnil na Japonsko, perujski vojaški ataše v Parizu ter nazadnje v Južni Koreji. Upor naj bi sprožila njegova odstranitev s tega položaja prejšnji teden. Tik pred uporom je Humala še iz Seula pozval Perujce k vstaji in napovedal svojo skorajšnjo vrnitev v domovino.

Tudi maoistični uporniki

Zaradi spopadov med vladnimi silami in pripadniki Svetleče poti je od leta 1980 pa do začetka 90. let nasilne smrti umrlo najmanj 30.000 ljudi.

Peru je poleg Bolivije glavna pridelovalka kokaina, vendar pa se pridelava tega mamila po ugotovitvah Združenih narodov občutno zmanjšuje. Velik problem v državi pa predstavlja tudi maoistična uporniška skupina Svetleča pot, ki je bila še posebej dejavna v začetku 90. let, ko je s številnimi bombnimi napadi, političnimi umori in pokoli kmetov, ki jih niso podpirali, perujsko vlado spravila dobesedno na kolena. Aretacija ustanovitelja skupine Abimaela Guzmana leta 1992 in obsežna protiteroristična kampanja vlade je počasi pogasila upor. Sedaj naj bi bilo dejavnih še okoli 700 upornikov v odročnih predelih države v džungli ali pa v gorah.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA