Tujina

Pavković do sojenja na prostosti

Haag, 18. 11. 2005 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji načelnik generalštaba jugoslovanske vojske bo na sojenje pred haaškim sodiščem počakal na prostosti.

Pavković bo kmalu zapustil zapor v Scheveningenu
Pavković bo kmalu zapustil zapor v Scheveningenu FOTO: Reuters

Sodni senat Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je ugodil prošnji nekdanjega načelnika generalštaba jugoslovanske vojske, generala Nebojše Pavkovića, naj ga do začetka sojenja izpustijo na prostost.

Tožilstvo se lahko v 24 urah na odločitev pritoži, vendar pa naj bi se tej možnosti že odpovedali.

Pavković, ki je obtožen za vojne zločine na Kosovu, bo tako po vsej verjetnosti takoj, ko bo mogoče, izpuščen iz zapora v Scheveningenu. Na začetek sojenja naj bi počakal v Beogradu.

Na prostosti kljub grožnjam

Nebojša Pavković
Nebojša Pavković FOTO: Reuters


Prvostopenjski sodni senat haaškega sodišča je sicer že 30. septembra odločil, da Pavkoviću do začetka sojenja lahko ostane na prostosti, a je mesec dni kasneje pritožbeni senat odločitev razveljavil.

Pavković se je haaškemu sodišču predal aprila letos. Skupaj s še tremi je obtožen pregona, ubijanja, deportacij, prisilne premestitve ter zločinov proti človečnosti nad albanskim prebivalstvom na Kosovu leta 1999, v eni točki pa ubijanja kot kršitve vojnega prava in vojnih običajev.

Kot je v svoji odločitvi pojasnil pritožbeni senat, prvostopenjski sodni senat ni ustrezno ovrednotil Pavkovićevih preteklih izjav, da se nikoli ne bo predal, ter dejstva, da se je predal šele 18 mesecev po objavi haaške obtožnice in še tedaj v nepojasnjenih okoliščinah, zaradi česar njegove predaje ni moč označiti za prostovoljno.

Zapisal je tudi, da bi bilo napačno verjeti, da Pavković na prostosti ne bi ogrožal prič ali žrtev, saj je v preteklosti grozil vsem, ki bi ga poskusili izročiti Haagu, sodeloval pa naj bi tudi pri poskusu atentata na Vuka Draškovića, sedanjega zunanjega ministra Srbije in Črne gore.

SORODNI ČLANKI