Tujina

Napad na Baliju delo Al Kaide?

Džakarta/Washington, 14. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Indonezijski obrambni minister je za napad na otoku Baliju, v katerih je umrlo najmanj 183 ljudi, obtožil teroristično mrežo Al Kaido in lokalne skrajneže. V preiskavi okoliščin napada pa poleg avstralskih in indonezijskih strokovnjakov sodeluje tudi ameriški FBI.

Na prizorišču napada ljudje polagajo cvetje v spomin na žrtve
Na prizorišču napada ljudje polagajo cvetje v spomin na žrtve FOTO: Reuters

Od 307 ranjenih je 90 ljudi v kritičnem stanju, več kot 200 pa jih še pogrešajo, med njimi je večina Avstralcev. Tiskovni predstavnik avstralskega veleposlaništva v Džakarti Kirk Coningan je povedal, da so avstralska vojaška letala vso noč prevažala ranjence, okoli 200 avstralskih državljanov pa so že prepeljali v domovino. Turiste iz drugih držav, ki so bili ranjeni, so v glavnem prepeljali v Singapur, le nekaj jih je še ostalo v bolnišnicah na Baliju. Žrtve in ranjeni prihajajo iz dvanajstih držav, največ pa jih je iz Avstralije. Identifikacija trupel poteka počasi, saj so ta precej ožgana.

Odgovorni Al Kaida in Džamaja Islamija?

Indonezijski minister za obrambo Matori Abdul Džalil je po seji vlade odgovornost za bombni napad na indonezijskem otoku Bali pripisal mednarodni teroristični mreži Al Kaidi in njenim zaveznikom. Džalil je prvi visoki predstavnik indonezijske vlade, ki je rekel, da je v napad vpletena Al Kaida. Preiskovalci so namreč doslej trdili, da nimajo osumljencev in da imajo malo sledi.

Lokalni zaveznik mednarodne mreže Al Kaide naj bi bila teroristična skupina Džamaja Islamija, ki deluje v Maleziji, Indoneziji in na jugu Filipinov. Voditelj skrajne islamske skupine je Abu Bakar Bašir, sicer visoki verski voditelj, ki pa ga indonezijske oblasti niso aretirale zaradi strahu pred ogorčenjem muslimanskega prebivalstva. Džamaja Islamija se zavzema, da bi azijske države postale islamske republike, urejene po strogih islamskih pravilih, kakršne je pred leti vpeljal talibanski režim v Afganistanu. Eden najpomembnejših voditeljev te teroristične organizacije Hambali naj bi se po podatkih pakistanske obveščevalne službe pred štirimi leti srečal z Osamo bin Ladnom v Afganistanu, kjer naj bi se dogovorila o skupnem boju v 'sveti vojni'.

Bush za napad na Baliju obtožuje Al Kaido

Ameriški predsednik George Bush je danes v Washingtonu ocenil, da je sobotni bombni napad na indonezijskem otoku Bali, v katerem je umrlo več kot 180 ljudi, najverjetneje delo teroristične mreže Al Kaida. Bush je ob tem dodal, da poskušajo ZDA ustrahovati, vendar se ZDA ne bodo pustile. Ameriški predsednik je še izrazil pričakovanje, da bo indonezijska predsednica Megawati Sukarnoputri sprožila "odločno" in "premišljeno" akcijo, da bi našli tiste, ki stojijo za napadom na Baliju.

Tudi avstralski zunanji minister Alexander Downer je danes menil, da bi bombni napad na Baliju lahko bil delo Al Kaide, vendar pa je še prezgodaj za aretacijo indonezijskega duhovnika Abu Bakarja Baširja, ki ga Avstralija in druge države obtožujejo, da je vodja islamistične skupine Džamaja Islamija, domnevno povezane z Al Kaido. Proti Baširju ni dovolj dokazov, prav tako pa naj bi imel simpatizerje v indonezijski vladi. Downer je na Bali prispel danes, dva dni po napadu, da bi pomagal pri preiskavi napada in iskanju storilcev.

Pozivi Američanom, da zapustijo Indonezijo

State Department je ameriškim državljanom svetoval, naj zapustijo Indonezijo, prav tako pa je v domovino poklical vse ameriške uradnike, ki v tej državi nimajo nujnih opravil.

Turisti množično zapuščajo Bali (Foto: Reuters)
Turisti množično zapuščajo Bali (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Bombni napad na nočni klub in napad v bližini ameriškega konzulata na Baliju ter trenutne varnostne razmere v Indoneziji ogrožajo ameriške državljane, je še v sporočilu zapisalo ameriško zunanje ministrstvo.

Odgovornosti za najhujši teroristični napad v Indoneziji za zdaj ni prevzel še nihče. Indonezijska policija je sporočila, da ima imena številnih osumljenih, ki bi lahko bili odgovorni za napad. Pomoč pri iskanju odgovornih za napad je medtem ponudil tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI. Indonezijske oblasti pa so okrepile varovanje vseh diplomatskih misij v državi. Policiji pri tem pomaga vojska, vlada pa namerava oblikovati tudi posebno enoto za boj proti terorizmu.