Tujina

Odzivi medijev na napad

London/Dunaj/Ženeva/Rim/Moskva, 14. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tuji časniki se skoraj brez izjeme ostro kritizirajo sobotni incident na indonezijskem otoku Bali v turističnem kraju Kuta, kjer je umrlo 190 ljudi, najmanj 300 pa je ranjenih. Časniki menijo, da je bilo to dejanje terorizma, s katerim se je treba ostro spopasti.

Britanski Financial Times: Raziskave javnega mnenja v državah, kot je Pakistan, kažejo, da v njih prepričljiva večina nasprotuje vojaškemu posegu v Iraku. To dejstvo Bushu postavlja težko vprašanje, ko pomišlja o naslednjih korakih boja proti terorizmu. Al Kaida je res napadena, a še zdaleč ne premagana in na to bo moral računati Bush, če bo želel dobiti podporo vlad v islamskem svetu in če bo želel doseči vsaj nekaj podobnega zmagi. To pomeni, da si bo moral pridobiti tako srca kot glave v teh državah. To pa je naloga, ki bo precej težja, če bo prišlo do napada na Irak.

Avstrijski Der Standard: Tako bi lahko izgledala prihodnost: kjerkoli in s kakršnokoli funkcijo bodo morali ljudje s političnega "Zahoda" (kamor spada tudi Avstralija) na poti po islamskem svetu računati na taka dejanja in jih vzeti v zakup. In to je še vedno povsem nedolžen obet. Eno od pričakovanj je še hujše, namreč to, da ti ljudje z Zahoda niso varni niti v lastnih državah, kar nam je pokazal 11. september 2001. Potem pa je prišlo do pozivov k boju proti terorizmu. Varnost v prvem svetu se je znatno izboljšala, a se je na drugi strani v ostalem svetu na splošno zelo poslabšala.

Italijanska La Repubblica: Bombe lahko eksplodirajo vsak trenutek in na kateremkoli priljubljenem delu sveta, in to iz povsem neracionalnih motivov. To je grožnja, ki zadeva vsakega posameznika. Je grožnja, ki bo, lahko je tudi tako paradoksalna, povzročila celo večji strah, kot pa grožnje v obdobju hladne vojne, ko bi bile sicer posledice lahko še mnogo hujše. Kajti tedaj je šlo za nevarnost množicam, za kolektivno grožnjo, torej tudi za vsesplošno nevarnost. Pokola v veleblagovnici v Helsinkih in na Baliju pa nas nasprotno navdajata s precej večjo grozo. In to je povsem nekaj drugega. Ker ne poznamo sovražnika. In ne razumemo, kaj jih žene, da morijo in umirajo skupaj s svojimi žrtvami.

Ruska Izvestija: To je bil pekel za turiste. Teroristična mreža Al Kaida je izvedla najhujši udarec po napadih v New Yorku in Washingtonu 11. septembra lani. Cilj Al Kaide je jasen: Američani in njihovi zavezniki se ne smejo več počutiti varne na nobenem delčku sveta. Vojna z zahodno civilizacijo se je že začela. 11. september je bil samo uvertura, nadaljevanje sledi.

Švicarski Tages Anzeiger: Gre za osredotočen in namerjen udarec proti tujcem ali, bolje rečeno, proti "zahodni dekadenci", kot islamisti tudi v Indoneziji vse glasneje kričijo. V slepi jezi skrajneži pozivajo k orožju, s smrtonosnimi posledicami za nedolžne, kot tudi za celotno regijo. Njihov teror tišči na glavni živec gospodarstva, vse več ljudi peha v bedo in ustvarja vse večje nezadovoljstvo. Napad na Baliju in volitve v Pakistanu so znaki za preplah. Niti z nemim opazovanjem niti z nasiljem se ne bo porušilo temeljev fundamentalizma. Dokler bodo množice muslimanov potisnjene ob rob, se Zahodu v boju proti terorizmu ne obeta zmaga.