Tujina

Jemenska opozicija s konkretnim predlogom za tranzicijo

Sana, 03. 04. 2011 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koalicija jemenskih opozicijskih strank je razkrila načrt za prekinitev več kot mesec dni trajajočih protivladnih protestov. V skladu s predlogom naj bi predsednik Ali Abdulah Saleh odstopil in oblast predal podpredsedniku.

V skladu s predlogom opozicije, do katerega prihaja po množičnih demonstracijah proti dolgoletnemu jemenskemu predsedniku Salehu v prestolnici Sana in drugod po državi, naj bi ustanovili začasni nacionalni kongres, opozicija pa naj bi vodila prehodno vlado narodne enotnosti.

Jemenska opozicija je Salehu predstavila jasen načrt za predajo oblasti.
Jemenska opozicija je Salehu predstavila jasen načrt za predajo oblasti. FOTO: Reuters

Vrhovna komisija naj bi nadzorovala izvedbo vseh prihodnjih volitev in referendumov. Poleg tega naj bi skupina strokovnjakov pripravila predlog ustavnih sprememb, oblikovali pa naj bi tudi "prehodni vojaški svet, sestavljen iz častnikov, ki so znani po svojih sposobnostih in integriteti ter so spoštovani v vojski".

Po besedah predstavnika koalicije opozicijskih strank Mohameda Kahtana je njihov predlog, ki predvidela tudi zagotavljanje pravice do mirnih protestov in demonstracij, "zadnja možnost" za Saleha, da si zagotovi miren in časten odhod z oblasti.

Mladi aktivisti med protestniki so se medtem od predloga opozicije distancirali in zahtevajo "odhod predsednika in vseh predstavnikov njegovega režima".

Vladajoča stranka predsednika Saleha Splošni ljudski kongres se na predlog opozicije sicer še ni odzvala, Kahtan pa je opozoril, da se bo v primeru Salehove zavrnitve predloga politična odločitev sprejela "na ulici".

Mladina v Jemnu se je distancirala od predloga parlamentarne opozicije in še naprej zahteva popolno lustracijo.
Mladina v Jemnu se je distancirala od predloga parlamentarne opozicije in še naprej zahteva popolno lustracijo. FOTO: Reuters

Saleh je sicer opozicijo med srečanjem s predstavniki lokalnih oblasti v mestu Taiz danes pozval, "naj konča krizo, tako da konča proteste in odstrani cestne zapore". Poleg tega je izrazil pripravljenost na razpravo o mirnem prenosu oblasti.

V Taizu je medtem jemenska policija med protesti ustrelila protivladnega protestnika, ki je raztrgal Salehov plakat. Policija je med poskusom pregona protestnikov uporabila tudi solzivec in streljala v zrak, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 250 ljudi.

Med protesti v državi so varnostne sile sicer že večkrat napadle protestnike proti predsedniku, ki je na oblasti že več kot 32 let. Pri tem je doslej umrlo najmanj 52 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih. Saleh je sicer v soboto poudaril, da so za prelivanje krvi, ustvarjanje panike in nemirov med državljani odgovorni predstavniki opozicijskih strank.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.