Tujina

Izrael bo omilil blokado

Gaza, 21. 01. 2008 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael je obljubil, da bo omilil blokado Gaze, ki ji grozi humanitarna katastrofa. Dovolili bodo uvoz zdravil in goriva.

Izrael je v petek zaprl meje z območjem Gaze, preko katerih Palestinci dobivajo humanitarno pomoč in gorivo

Le nekaj dni potem, ko je Izrael uvedel blokado območja Gaze, so razmere tam vse bolj kritične. Prebivalcem grozi pomanjkanje hrane in drugih nujnih življenjskih potrebščin, ker je edina elektrarna ostala brez goriva in zato ustavila turbine, je območje v temi. Na cestah skoraj ni avtomobilov, številne trgovine so ostale zaprte.

Prebivalcem Gaze, ki so protestirali zaradi nevzdržnih razmer, so se s svojimi demonstracijami pidružili tudi rojaki v Siriji, Jordaniji in Libanonu.

Iz Urada Združenih narodov za pomoč Palestincem (UNRWA) so sporočili, da bodo morali najkasneje do srede prekiniti dobavo hrane 860.000 Palestincem na območju Gaze, če Izrael ne bo sprostil blokade meje. ''Zaradi pomanjkanja najlona za plastične vrečke in bencina za vozila bomo morali v sredo ali četrtek prekiniti dobavo hrane 860.000 ljudem v Gazi,'' je povedal predstavnik UNRWA Christopher Gunness.

Palestinec nosi hrano, ki jo je dobil od UNRWA
Palestinec nosi hrano, ki jo je dobil od UNRWA FOTO: Reuters

Plat zvona bijejo tudi druge človekoljubne organizacije. Bolnišnicam v Gazi grozi pomanjkanje zdravil, v nekaj dneh bodo ostale tudi brez goriva za generatorje, s katerimi si za zdaj še svetijo. To pa pomeni tudi, da bodo, na primer, prenehali delovati inkubatorji, brez katerih so nedonošenčki obsojeni na smrt.

Kar se mene tiče, lahko vsi prebivalci Gaze hodijo peš in so brez goriva za svoje avtomobile, saj jih vodi morilski teroristični režim, ki ljudem na jugu Izraela ne dovoli, da bi živeli v miru. Izraelski premier Ehud Olmert

Na vse hujšo krizo opozarja Evropska unija, ki financira gorivo za zdaj nedelujočo elektrarno. Že res, trdijo v Bruslju, da se ima Izrael pravico braniti pred palestinskimi raketnimi napadi, toda v tem primeru gre za kolektivno kaznovanje.

Izrael obljublja omilitev blokade

Izrael se je na kritike iz tujine že odzval. S torkom bodo blokado nekoliko omilili. Dovolili bodo uvoz zdravil in drugih medicinskih pripomočkov ter omejenih količin goriva za elektrarno.

Izraelski premier Ehud Olmert je že pred tem zaskrbljenemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku po telefonu zagotovil, da "ne bomo dovolili humanitarne krize v Gazi". A je že kmalu zatem zagotovil, da prebovalcem Gaze ne namerava "dopustiti udobnega in prijetnega življenja", dokler bodo na izraelske vasi padale rakete.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HiddenThief2
21. 01. 2008 22.41
in to da jim ne pustijo elektrike in hrane, res proizvaja ljudi, ki si ne zelijo biti samomorilci. Ves kaksn odstotek izraelcev bi rad pobil palestince 105% naseljencev in se velik % prebivalcev Izraela. Kaj pa tisti palestinci, ki pac radi berejo casopis s prizgano lucjo. Izraelske vlade so ze od nekdaj fasisticne in svojo politiko lahko izvajajo samo s tem, da konstantno kaznujejo civiliste sej samo to znajo, ko so se sli vojno proti oborozenim skupinam so skadil kot psi. Ameriska letala, ameriska podpora in od amerika odobreno bombardiranje civilnih ciljev. To je izrael. Ce pa ze govoris o muslimanskih fundamentalistih? potem podpiras srbske akcije v bosni med balkansko vojno in srbske operacije proti albancem na kosovu? ce ne, si samo se eden od nestetih evropskih hinavcev, ki zahtevajo pravico sam za svojo stran, za drugo stran jih pa prosti boli kurac.
butobuto
21. 01. 2008 21.07
Že tile komentarji tule kažejo, da se ljudje najraje med sabo sovražijo. Ampak dejan84, menda ne verjameš, da je to tam tako črno-belo. Mi tukaj v Sloveniji niti džamije ne bi imeli, Izraelci pa naj se kar mirno pustijo obstreljevat? A veš, da kar velik procent palestinskih otrok (ne vem številke) sanjari o tem, da bodo postali mučeniki (teroristi samomorilci)? Kako bi pa ti rešil situacijo? Pa ne reči, da naj se Židje odselijo - ti so tam od vedno živeli, za to, da jih je zdaj tam toliko več, pa smo krivi vglavnem mi, Evropejci...
friderik1st
21. 01. 2008 20.58
Vsaka cast Zidom. Dobri ucenci so. Kaj vse so se naucili od Dolfeka??
HiddenThief2
21. 01. 2008 20.11
evo najvecji nacisti na svetu spet trpincijo preproste ljudi. Sam poglejte izjave izraelskega premiera, kako vpije da bojo vsi hodili pes v gazi in ne bojo imel elektrike, ker so na demokraticnih volitvah glasovali za hamas. Kot drugo izrael povsem kontrolira gazo, tako na zemlji na morju in v zraku. To je danes najvecje koncetracijsko taborisce na svetu, ki ga kontrolirajo najvecji nacisti na svetu. Pa vam garantiram ce bi to delala katerakoli druga drzava, bi ze letele ameriske rakete v imenu demokracije, svobode in boja proti terorizmu. Ne bi bil rad Izraelec, ko bo enkrat amerika tako opesala, da jih ne bo mogla subvencionirat. Ker takrat pa bodo prisle trume arabcev in bojo vse do zadnjega pobil. Pa ce so bili cist normalni drzavljani ali pa fundamentalisticni settlerji
butobuto
21. 01. 2008 19.38
Pa saj je Gaza ob Sredozemskem morju in ima pristanišča. Zdi se mi, da če bi jim Bruselj ali Egipt ali kdorkoli želel pomagat, bi jim lahko. Ali pa preveč poenostavljam?
eastpa123@gmail.com
21. 01. 2008 17.51
Združeni narodi bi morali ukrepati proti takšnim terorističnim dejanjem!
amel505@msn.com
21. 01. 2008 17.47
Proklet Bush.Sem siguren,da se je on to zmenil z zidam,ka naj nardijo.
theta
21. 01. 2008 16.56
Kdaj bodo Palestinčki pršl k pameti pa nehal sraje delat...
ratetimestime
21. 01. 2008 16.08
Če sovražnik ne sprosti meje, se bodo zavezniki takoj umaknili! To pa ni dobro, in zelo novo.