Tujina

Inšpektorji v Huseinovih palačah

Bagdad/Kuvajt/Ankara, 03. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Mednarodni inšpektorji za nadzor iraške oborožitve so šesti dan inšpekcij pregledali vsak kotiček predsedniške palače Sadama Huseina Al Sajud v Bagdadu. Iraške oblasti pa so sporočile, da bodo 7. decembra predstavile poročilo o vojaškem programu.

Znano je, da je v osmih kompleksih iraških predsedniških palač okoli 1000 stavb.

Šesti dan inšpekcij so inšpektorji ZN nenapovedano začeli pregledovati palače iraškega predsednika Sadama Huseina. Inšpektorji so pregledali veliki kompleks Al Sajud v zahodnem Bagdadu, ki velja za eno od predsedniških palač Sadama Huseina. V palačo so vstopili brez posebnih težav, po dveh urah pa so s pregledom končali.

Iračani morajo do 8. decembra predstaviti seznam prepovedanih orožij
Iračani morajo do 8. decembra predstaviti seznam prepovedanih orožij FOTO: Reuters

Tudi tokrat sta se na pot odpravili dve skupini inšpektorjev, ena proti palači Al Sajud, druga pa naj bi se po domnevah novinarskih ekip, ki spremljajo inšpektorje, odpravila proti drugi Huseinovi rezidenci v Bagdadu, vendar pa se je tudi ta skupina po krajši vožnji po iraški prestolnici ustavila pred drugimi vrati palače Al Sajud. Inšpektorji so s prihodom pred Huseinovo palačo sicer ustvarili manjšo zmedo med stražarji, ki jim kakih deset minut do prihoda njihovih nadrejenih niso dovolili vstopa v kompleks, nato pa so bela terenska vozila inšpektorjev le spustili preko ogromnih vhodnih vrat Huseinove rezidence.

Zaradi spora glede pregledov Huseinovih predsedniških palač so sicer inšpektorji decembra 1998 prekinili delo. Irak je namreč zavračal in oviral nadzor nekaterih palač, dokler niso z ZN dosegli kompromisne rešitve, po kateri so se morali inšpektorji vnaprej najaviti. Po novi resoluciji Varnostnega sveta ZN pa morajo Iračani inšpektorjem sedaj dopustiti brezpogojen in popoln dostop do vseh možnih krajev v državi, kjer bi lahko imeli ali proizvajali orožje za množično uničevanje.

Kot pravi iraški zunanji minister Sabri, Američani ovirajo nemoteno delo inšpektorjev ZN
Kot pravi iraški zunanji minister Sabri, Američani ovirajo nemoteno delo inšpektorjev ZN FOTO: Reuters

Irak bo poročilo o vojaškem programu oddal v soboto

Iraška vlada bo v soboto - dan preden se izteče rok - inšpektorjem ZN predala poročilo o trenutnem stanju iraškega vojaškega programa, je dejal Mohamed Amin, predstavnik iraških oblasti, pristojen za sodelovanje z inšpektorji ZN. Amin je v pogovoru z novinarji ponovil, da Irak nima orožja za množično uničevanje.

Iraški tisk pa navaja izjavo zunanjega ministra Nadžija Sabrija, da ameriška administracija nenehno ovira delo inšpektorjev. Američani so imeli od vsega začetka dvome glede dela inšpektorjev, je dejal Sabri in dodal, da bodo inšpektorji, če bodo delali profesionalno in brez ameriškega in britanskega vmešavanja, ugotovili, da so obtožbe Washingtona in Londona na račun Bagdada lažne in da Irak nima orožja za množično uničevanje.

Annan zadovoljen z Irakim

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je izjavil, da je bilo dosedanje sodelovanje Bagdada z inšpektorji ZN za razorožitev Iraka očitno dobro. Pri tem je sicer poudaril, da še ni videl uradnega poročila inšpektorjev in da je potekel šele teden dni, odkar so začeli delo. Iračane je opomnil, da morajo nadaljevati sodelovanje. ZN pričakujejo, da bodo inšpekcije ob popolni podpori iraške vlade trajale najmanj eno leto.

Zalmaj Halilzad, ameriški predstavnik v Afganistanu, je postal tudi predstavnik za "svobodne Iračane"
Zalmaj Halilzad, ameriški predstavnik v Afganistanu, je postal tudi predstavnik za "svobodne Iračane" FOTO: Reuters

ZDA imenovale posebnega predstavnika za svobodne Iračane

Predsednik ZDA George Bush pa je sporočil, da bodo kakršnakoli dejanja neubogljivosti, poskusov prevar ali zadrževanja v Iraku dokazovala, da se Sadam Husein ne želi podrediti volji OZN in zavrača mirno pot razoroževanja. "Doslej so iraška dejanja opogumljajoča," je dejal Bush. Ameriške oblasti so imenovale Zalmaja Halilzada, dosedanjega predstavnika ZDA v Afganistanu, tudi za posebnega ameriškega predstavnika za "svobodne Iračane".

Iračani napadli kuvajtsko ladjo

Iraška ladja je danes streljala proti patruljnima čolnoma kuvajtske obalne straže v bližini kuvajtskega otoka Varba v severnem delu Perzijskega zaliva.

Streli z iraške ladje niso zadeli nobenega od članov posadk patruljnih čolnov kuvajtske obalne straže. Kuvajtski plovili sta po incidentu trčili, pri čemer je bil eden od pripadnikov obalne straže lažje ranjen.

Kuvajtska obalna straža ima pogosto težave z iraškimi čolni, ki hočejo ilegalno vpluti v kuvajtske teritorialne vode. Kuvajtske patrulje so v svojem morju že v soboto prestregle dve iraški plovili, približno 20 kilometrov od kuvajtske prestolnice.

Bagdad zavrača očitke, da proizvaja prepovedana orožja

Sicer pa so včeraj inšpektorji preiskali tovarno, kjer so v preteklosti proizvajali rakete dolgega dosega scud, kjer so odkrili, da od zadnjega obiska pred več kot štirimi leti v tovarni manjka nekaj opreme in nekaj nadzornih kamer, ki so jih namestili v tovarnah.

Inšpektorji so še sporočili, da je Irak priznal, da je poskušal uvoziti aluminijeve cevi za izdelavo orožja. V Bagdadu trdijo,da so hoteli cevi uporabiti za izdelavo konvencionalnega orožja in ne jedrskega, za kar Irak obtožujeta oblasti ZDA in Velike Britanije.

Inšpektorji ZN v Iraku
Inšpektorji ZN v Iraku FOTO: Reuters

Namestnik obrambnega sekretarja ZDA Wolfowitz išče podporo za napad na Irak

Namestnik ameriškega obrambnega sekretarja Paul Wolfowitz je danes v Turčiji iskal podporo za morebiten ameriški napad na Irak, pogovarjal pa se je tudi o možni ameriški pomoči, s katero bi v primeru vojne proti Bagdadu zavarovali turško gospodarstvo. Kot je po srečanju s turškim premierom Abdulahom Guelom dejal Wolfowitz, sta se med drugim pogovarjala o veliki zaskrbljenosti Turčije nad stanjem gospodarstva v državi.

Namestnik sekretarja ni želel natančno odgovoriti na vprašanje, ali so ZDA zaprosile za dovoljenje za namestitev ameriških sil v Turčiji v primeru vojne.

Ruska pa je zavrnila ponudbo ZDA, naj preuči možnost vojaškega sodelovanje v primeru morebitne vojaške operacije v Iraku. Ruska stran po navedbah dobro obveščenega vira v Washingtonu vztraja pri popolnem uresničevanju resolucije 1441 o nadzoru orožja v Iraku in zagotovitvi učinkovitega delovanja mednarodnih inšpektorjev.