Tujina

Turška oporišča na voljo za napad na Irak

Ankara/Washington, 03. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Turški zunanji minister Yasar Yankis je izjavil, da je Turčija pripravljena ZDA dati na voljo svoja letalska oporišča v primeru vojaškega napada na Irak, ob tem pa je posredno zavrnil kopensko ofenzivo na Irak s turškega ozemlja.

"Pripravljeni smo sodelovati z ZDA," je na novinarski konferenci v Ankari po srečanju z britanskim zunanjim ministrom Jackom Strawom izjavil turški zunanji minister Yasar Yakis. Turčija si sicer želi, da bi bilo iraško vprašanje rešeno brez uporabe vojaške sile, je še poudari Yakis.

ZDA je od Turčije dobila na razpolago zračni prostor
ZDA je od Turčije dobila na razpolago zračni prostor FOTO: Reuters

Kot je dejal, bo Turčija, če bo potrebno, sodelovala z ZDA, saj so ZDA "naš zaveznik, s katerim imamo odlične odnose". Sodelovanje pomeni odprtje zračnega prostora in uporabo oporišč v Turčiji, je še izpostavil Yakis in s tem zavrnil posredno zavrnil kopensko ofenzivo na Irak s turškega ozemlja.

Irak naj bi selil vojaško opremo v stanovanja

Načelnik generalštaba ameriške vojske Richard Myers pa je medtem v Washingtonu izjavil, da Irak po ameriških podatkih pomembno vojaško opremo seli v stanovanjska območja. To po Myersovih besedah dokazujejo videoposnetek, ki ga je danes v Washingtonu objavil Pentagon. Na zamegljenem posnetku je videti tovornjak, ki se vozi po cesti in se vmes ustavlja pred posamičnimi hišami. Po Myersovih navedbah je tovornjak prevažal radarske naprave, ki jih je med stanovanjskimi hišami poskušal skriti pred morebitnimi napadi. Myers pri tem ni navedel, kdaj je bil tovornjak posnet in kdo ga je posnel.

Straw pozval Turčijo k podpori načrta ZN o Cipru

Britanski zunanji minister Jack Straw in turški premier Abdulah Gul
Britanski zunanji minister Jack Straw in turški premier Abdulah Gul FOTO: Reuters

Britanski zunanji minister Jack Straw, ki je na obisku v Turčiji, pa je pozval turške voditelje, naj podprejo načrt ZN o ponovni združitvi Cipra še pred vrhom EU v Koebenhavnu 12. decembra, ko naj bi bil določen tudi datum za začetek pristopnih pogajanj o vstopu Turčije v EU.

V pogovorih z visokimi turškimi predstavniki je Straw izrazil trdno podporo turškim prizadevanjem, da bi datum za začetek pristopnih pogajanj določili na vrhu EU v Koebenhavnu. Straw bo na povabilo slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla sicer v sredo obiskal tudi Slovenijo.

Načrt rešitve ciprskega vprašanja generalnega sekretarja ZN Kofija Annana, ki ga je potrdil tudi Varnostni svet ZN, predvideva oblikovanje države po švicarskem modelu federacije. Po predlogu bi bil Ciper neodvisna država "v obliki nedeljivega partnerstva" s skupno državno vlado in znotraj države dvema enakopravnima državama grške in turške skupnosti. Ciper bi imel eno samo mednarodno pravno osebnost in suverenost in bi bil kot tak tudi član ZN. Za vselej bi se moral odreči grožnji z uporabo sile ali kakršnekoli nadvlade katerekoli od obeh strani. Skupna vlada pa bi Ciper z enim glasom zastopala tudi znotraj EU, ki naj bi na decembrskem vrhu v Koebenhavnu imenovala deset novih članic EU, tudi Ciper.