Tujina

'Gre za diskriminacijo'

Celovec, 19. 02. 2007 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijski pravniki zavračajo Haiderjev predlog, da bi tablice s slovenskim imenom kraja pripeli na enojezične table.

Haider vztraja pri svojem načrtu in zahteva preštevanje slovenske manjšine
Haider vztraja pri svojem načrtu in zahteva preštevanje slovenske manjšine FOTO: Reuters

Vodilni avstrijski pravniki jasno zavračajo najnovejšo domislico deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja, kako preprečiti postavitev dvojezičnih krajevnih tabel. Haider je v nedeljo napovedal, da bodo majhne tablice s slovenskim imenom kraja pripeli na enojezične krajevne table, kar je po oceni ustavnih pravnikov Thea Oehlingerja in Dietra Kolonovista ter ombudsmana Petra Kostelke nedopustno. Haider pa vztraja pri svojem načrtu in ponovno zahteva preštevanje slovenske manjšine.

Ponovna pritožba na ustavno sodišče?

Haider sedaj namerava pripeti majhne tablice s slovenskim imenom kraja neposredno na enojezične krajevne table, kar pa je po oceni ombudsmana Kostelke "resnično porog pravni državi". Če Haider ne bo poskrbel za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel, bodo avstrijski ombudsmani ponovno ukrepali s pritožbo na ustavnem sodišču, kot so to storili po Haiderjevem lanskem prestavljanju krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi, je napovedal Kostelka.

Avstrijsko ustavno sodišče je konec leta 2005 odločilo, da morajo biti krajevne table v Pliberku in Drveši vasi označene dvojezično. Deželni glavar Haider je že tedaj sporočil, da dvojezičnih tabel ne namerava postaviti in je zato v izogib izpolnitvi odločbe ustavnega sodišča februarja lani dal za nekaj metrov prestaviti obstoječe enojezične krajevne table. Potem ko je ustavno sodišče junija Haiderjevo početje ocenilo za protizakonoto in ponovno zahtevalo dvojezično topografijo v omenjenih krajih, si je deželni glavar omislil različico z dodatnimi tablicami.

Strokovnjak za ustavno pravo Oehlinger opozarja, da je objava slovenskega imena kraja zgolj z majhno dodatno tablico ponovna diskriminacija. Krajevne table z dvojezičnimi imeni "morajo biti oblikovane enotno, enaka pisava, enaka velikost pisave". Haiderjevega načrta zato "ni mogoče jemati resno", ocenjuje Oehlinger.

Tudi po oceni profesorja za ustavno pravo Kolonovitsa pripenjanje dodatnih tablic ni predvideno. "Treba je označiti dvojezično, brez vsakršne diskriminacije," poudarja Kolonovits in dodaja, da morajo oblasti v Pliberku in Drveši vasi postaviti dvojezične krajevne table.

Jörg Haider
Jörg Haider FOTO: Reuters

Predsednik Zbora narodnih predstavnikov (ZNP), osrednjega telesa odločanja pri Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS), Jože Wakounig, v izjavi za javnost poziva najvišje predstavnike republike Avstrije, da deželnemu glavarju Haiderju "ter podobnim končno jasno pokažejo in dokažejo, da demokratična pravna država hoče braniti samo sebe".

Haider sam je danes ponovno zahteval ugotavljanje števila pripadnikov slovenske manjšine, kar naj bi bila osnova za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel. Obenem je potrdil svojo napoved, da bodo na avstrijskem Koroškem izvedli predčasne deželnozborske volitve, če bo na sodišču obtožen zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Glede najnovejšega načrta z dodatnimi tablicami je Haider danes še napovedal, da jih bodo pripeli v četrtek ali v petek, da pa on pri tem ne bo dejavno sodeloval.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krbo?
19. 02. 2007 22.22
Haider dela nek red na Koroskem pa sploh ne izhaja od tam...