Tujina

General Bobetko noče v Haag

Zagreb, 21. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Haško sodišče bo Zagrebu v ponedeljek predalo nov nalog za aretacijo poveljnika hrvaške vojske med domovinsko vojno Janka Bobetka. Njegov odvetnik pa je za 24 ur zatrdil, da Bobetko na odhod v Haag ne bo pristal.

Odvetnik generala Bobetka Bosiljko Mišetić je za 24 ur še povedal, da ima Bobetko 83 let in zelo bolan. "Brez patetike lahko rečem, da je zares star, zato jemlje vse skupaj kot ponižanje zase, za narod in za domovinsko vojno." Bobetko je najstarejši general upora proti fašistom druge svetovne vojne, je še dodal Mišetić, zato si "drznem tudi reči, da je bil general upora proti fašistom tudi med domovinsko vojno.

Pravni spor med Zagrebom in Haagom?

Podpredsednik hrvaške vlade Goran Granić je včeraj ocenil, da je obtožnica, ki upokojenega generala Janka Bobetka bremeni vojnih zločinov v Medačkem džepu leta 1993, v neskladju s hrvaško ustavo, saj naj bi takrat šlo za legitimno akcijo.

Anketa hrvaške televizije je pokazala, da več kot 70 odstotkov vprašanih obsoja obtožnico proti generalu Bobetku.

V pogovoru za oddajo hrvaške televizije Meridijan 16 je podpredsednik hrvaške vlade in vodja vladnega urada za sodelovanje s haaškim sodiščem še napovedal, da bo hrvaški vladi predlagal, naj se odloči za pravni spor s haaškim sodiščem v zvezi z vprašanjem ustavnosti te haaške obtožnice.

Granić je v pogovoru za hrvaško televizijo še izjavil, da je hrvaška vlada obvezana uresničevati ustavni zakon o sodelovanju s haaškim sodiščem, ki določa postopke v primeru obtožnice, kakršna je ta v zvezi z Bobetkom.

General Bobetko se ne namerava predati Haagu (Foto: Reuters)
General Bobetko se ne namerava predati Haagu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Rezultate javnega mnenja, ki jih je objavila hrvaška televizija, in v katerih je več kot 70 odstotkov vprašanih obsodilo obtožnico proti Bobetku, je Granić ocenil kot pričakovane. Dodal je, da podobno stališče vlada tudi med političnimi strankami. Na vprašanje, ali Hrvaški grozijo sankcije v primeru, da ne bo pristala na obtožnico, pa je Granić odgovoril, da Hrvaška mora sodelovati s haaškim sodiščem, saj jo k temu obvezuje zakon.

Obtožnica vrnjena v Haag

Haaški tožilci trdijo, da je Bobetko vedel za zločine, saj so ga o njih obvestili njegovi podrejeni, vendar ni storil ničesar, da bi jih preprečil ali kaznoval storilce.

Hrvaška vlada je sicer včeraj haaškemu sodišču vrnila obtožnico in nalog za aretacijo Bobetka, ker je v njem aretacijo zahtevalo od tožilstva in ne od hrvaške vlade. Nesporazum je po besedah tiskovne predstavnice haaškega sodišča Florence Hartman nastal, ker je sodišče nalog za aretacijo naslovilo na tožilko, ki bi ga nato posredovala hrvaškim oblastem. Haaško sodišče je že izdalo nov spremni dokument, v katerem je jasno zapisano, da je nalog naslovljen na hrvaške oblasti, je še dejala.

Hrvaški vladi bodo zato v ponedeljek predali nalog, v katerem sodišče zahteva aretacijo in predajo nekdanjega načelnika generalštaba hrvaške vojske, upokojenega generala Janka Bobetka. Haaško sodišče je sicer že včeraj popoldan nameravalo predati nov nalog, v katerem od hrvaških oblasti zahteva aretacijo obtoženega Bobetka. Do tega ni prišlo, ker so hrvaški predstavniki zatrdili, da včeraj tega dokumenta ne bi mogel sprejeti nihče od pristojnih.

Obtožen zločinov v Medačkem džepu

Haaško sodišče bo Zagrebu nalog za aretacijo generala Bobetka predalo v ponedeljek.

Bobetko je pred haaškim sodiščem obtožen po poveljniški in osebni odgovornosti za zločine, storjene v operaciji Medački džep. Obtožen je izgona prebivalcev, umorov ter ropanja in uničevanja lastnine. Obtožnica navaja, da je Bobetko imel glavno vlogo pri pripravi, načrtovanju, odobritvi, poveljevanju in izvršitvi hrvaške vojaške operacije v Medačkem džepu.

Haaški tožilci trdijo, da je nekdanji general vedel za storjene zločine, saj so ga o njih obvestili njegovi podrejeni in predstavniki mednarodne skupnosti, kljub temu pa ni storil nič, da bi takšna dejanja preprečil ali kaznoval storilce. V obtožnici je tudi zapisano, da je med operacijo Medački džep bilo ubitih najmanj sto Srbov, vključno z 29 srbskimi civilisti, mnogo pa jih je bilo težko ranjenih.