Tujina

FOTO: Izgredi tudi v Evropi

Lhasa/Peking, 16. 03. 2008 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
18

Duhovni voditelj je zaradi nedavnih nemirov v Tibetu zaprosil za mednarodno preiskavo in obsodil kitajski 'kulturni genocid'.

Oblasti pozivajo ljudi, naj ostanejo doma, hišne preiskave pa se vrstijo.
Oblasti pozivajo ljudi, naj ostanejo doma, hišne preiskave pa se vrstijo. FOTO: Reuters

V tibetanski prestolnici, ki je pod nadzorom policije in vojske, je trenutno mirno. Na ulicah Lhasa so v velikem številu prisotni oboroženi vojaki. Oblasti pozivajo ljudi, naj ostanejo doma, hišne preiskave pa se vrstijo.

Pred kitajskim predstavništvom v Bruslju so se spopadli privrženci neodvisnega Tibeta in policisti.

Tudi v Parizu je bilo napeto. Policisti so uporabili solzivec, najmanj deset oseb pa so aretirali. Protestniki so s kitajskega veleposlaništva sneli zastavo in jo nadomestili s tibetansko.

Nasilje pa se je preselilo v sosednje province, kjer živijo Tibetanci. Protestniki so se spopadli z varnostnimi silami, metali molotovke, sežigali avtomobile in uničevali trgovine.

Umrlo 80 oseb

Tibetanska vlada v izgnanstvu je danes v indijski Dharamsali sporočila, da je v nasilju v Tibetu umrlo 80 ljudi, 72 jih je bilo ranjenih. Podatke so prejeli prek telefonskih pogovorov in od prič. Kitajske oblasti so medtem razglasile "ljudsko vojno" proti avtorjem nasilja v Lhasi.

Protesti v Tibetu
Protesti v Tibetu FOTO: Reuters

Med smrtnimi žrtvami je tudi pet deklic, ki so bile ubite izven Lhase, obstajajo pa tudi nepotrjene informacije o mrtvih v provinci Sečuan, je še povedal tiskovni predstavnik tibetanske uprave v izgnanstvu Thubten Samphel. Dodal, je da je večina mrtvih Tibetancev, hkrati pa priznal, da je podatke o mrtvih težko preveriti. Vodja tibetanskega parlamenta v izgnanstvu Karma Chonphel je tako omenjal celo nepotrjene številko 1000 mrtvih od 10. marca.

Kitajske oblasti so medtem po današnjem poročanju kitajskih medijev napovedale "ljudsko vojno" proti snovalcem nasilja v Lhasi. Tako naj bi lokalne oblasti na sobotnem kriznem zasedanju pod vodstvom regionalnega vodje Komunistične stranke Zhang Qinglija poudarile, da je potrebno "začeti ljudsko vojno proti delitvi in za ohranjanje stabilnosti". Oblasti so tudi ponovile uradne obtožbe o zaroti, ki naj bi jo kovali privrženci dalajlame s ciljem neodvisnosti.

Natančne okoliščine petkovega nasilja v Lhasi, ki je po kitajskih uradnih navedbah terjalo 10 mrtvih, niso znane. Po navedbah turistov je bilo v Lhasi nemirno tudi v soboto, ko naj bi bilo v tibetanski prestolnici slišati strele. Medtem so tamkajšnje oblasti sporočile, da je bilo v Lhasi, ki jo obkrožajo varnostne sile, davi mirno. Oblasti so še sporočile, da v Tibetu niso razglasili izrednih razmer. Dostop turistov do Tibeta je sicer od sobote prepovedan.

V protestih je umrlo veliko ljudi.
V protestih je umrlo veliko ljudi. FOTO: Reuters

V soboto so protesti potekali ne le v Lhasi, ampak tudi drugod po Tibetu in v provincah Gansu in Sečuan. Proti protestnikom naj bi varnostne sile med drugim uporabile solzivec in streljale v zrak. Najmanj tisoč Tibetancev v izgnanstvu pa se je danes zbralo na protestih v Dharamsali. Dogodke v Tibetu so označili za genocid.

Tokratni protesti v Tibetu naj bi bili bolj krvavi od tistih leta 1989. Sovpadli so z 49. obletnico vstaje v Lhasi, ki je privedla do izgona tibetanskega vodje dalajlame.

Dalajlama zahteva preiskavo

Zaradi nedavnih nemirov in nasilja v Tibetu je Dalajlama zaprosil za mednarodno preiskavo. Duhovni voditelj je na novinarski konferenci v Indiji obsodil, kot temu pravi, kitajski 'kulturni genocid'. ''Tibetanski narod se sooča z resno nevarnostjo. Problem obstaja, pa če Kitajska to prizna ali ne,'' je povedal novinarjem. Poudaril je, da ima mednarodna skupnost 'moralno obveznost' spomniti Kitajsko, naj bo dobra gostiteljica Olimpijskih iger, in dodal, da si Kitajska zasluži gostiti igre.

Dalajlama prosi za mednarodno preiskavo.
Dalajlama prosi za mednarodno preiskavo. FOTO: Dare Čekeliš

Mednarodne organizacije za varstvo človekovih pravic so zaradi nasilja v Tibetu danes od Združenih narodov zahtevale neodvisno preiskavo. Amnesty International (AI) je tako kitajske oblasti pozval, naj dovolijo neodvisno preiskavo ZN. Ob tem je AI Kitajsko pozval, naj bo v svojem odzivu na proteste zadržana in naj izpusti aretirane, ki so jih prijeli med protesti.

Tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je kitajsko vlado v zvezi s protesti v soboto pozvala k zadržanosti, vse strani pa, naj se vzdržijo nasilja. Riceova je v sporočilu State Departmenta tudi izrazila globoko užaloščenost zaradi petkovih protestov, ki so privedli do človeških žrtev. Zaradi poročil o zelo povečani policijski in vojaški navzočnosti v Lhasi pa je izrazila zaskrbljenost.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bonsai9@email.si
17. 03. 2008 10.26
civitasstain, kdo pa je na oblasti in kdo ima torej pravico do protesta nad nasiljem? Po vseh pravilih JJ, Rupel in druga banda EU-ja. In še posebej JJ je že na faksu samo spore kuhal in podpihoval. Na konci pa general.
civitasstain@gmail.com
17. 03. 2008 10.17
EU molči. Zakaj? Kar tiho so ti evropski politiki s Slovenijo na čelu. Nič protestov, nič govora o svobodi, nič demonstracij proti nasilju. Nobenih protestnih not! Nobenih protestov s strani predsednikov držav. Kje ste pacifisti in leve parije? Tu ni kaj za udrihat, saj Kitajska je komunistična in novi Evropski trg. Bushevi nasprotniki, če hočete ostatiki politično nevtralni in ste za človeške pravice, tu je tudi vaše delo!!!!!!
izbruh@gmail.com
17. 03. 2008 09.53
Kitajska je prevelik trg, da bi si kdorkoli upal kaj dosti vtikat v njene "notranje zadeve". Sploh pa ne zaradi ene gorate deželice, ki nima ne naravnih bogastev, ne know-howa niti ni obetavno tržišče. Nasprotno, Tibet je anti-tržišče z anti-potrošniško miselnostjo in kot takšen kvečjemu kapitalu neprijazen. Lahko bi pa športniki bojkotirali OI zaradi Kitajske okupacije Tibeta, če bi bili "športniki" in ne sodobni poslovneži, ki brez naveze s kapitalom sploh ne bi obstajali. In vsi, ki tole pišete z Windowsov: spomnite se, koga je ob obisku USA kitajski premier obiskal še pred predsednikom Bushem: Billa Gatesa!
hecate
17. 03. 2008 03.08
Svoboda Tibetu!! Za Dalaj Lamo pa resnično dvomim da bo kadar koli prosil za vojaško pomoč ker je proti kakršnim koli oblikam nasilja.
gospakatja
17. 03. 2008 00.40
velika riba žre majhno ribo, pa neglede na barvo! to počnejo vsi velik ali močni; preprosto zato, ker jim tega nihče ne more ( noče , ne želi ali si ne drzne ) preprečiti. žal!
jakart@email.si
17. 03. 2008 00.29
Namen imperialistične Japonske ni bil osvobajati ampak osvajati in si podrejati vse kar jim pride pod noge. Na žalost danes Kitajska v Tibetu počne to kar so z njo počeli Japonci pred 60. leti. Noben jim nič ne more. Tibet bo šel podobno pot kot "srbsko" Kosovo - kmalu bodo večinska etnična skupina Han kitajci. To zdaleč ni edini tak primer v zgodovini in 100% ne bo ostal zadnji. Ni pa slučajno, da so se izgredi pojavili ravno zdaj, tik pred OI, g. Dalaj Lama točno ve kaj dela... Kakršenkoli bojkot OI nima nobenega smisla, saj so ta bila od začetka namenjena zbliževanju narodov (tudi smrtnih sovražnikov). Če bojkotiramo Kitajsko, bi morali bojkotirati npr. tudi Avstralijo zaradi zatiranja Aboriginov. Kitajci se dobro zavedajo vrednosti tibetanske kulture in jo že s pridom izkoriščajo. Tibetanci majo največ možnosti za ohranitev in razvoj svoje kulture s sodelovanjem z kitajsko vlado, sanje o svoji državi pa lahko kar pozabijo, kot so jih pred njimi že nativni američani in aborigini.
MK89
16. 03. 2008 21.47
@lolek japonci nimajo za burek proti kitajski, zdaj so stvari drugačne kot pred 60 leti. Sigurno ni interes Japonske, da provocira najštevilčnejšo vojsko na svetu.
janezgorenc@email.si
16. 03. 2008 20.17
Američani - in žal je treba priznati, da so oni edini, ki lahko vojaško premagajo Kitajce - morda Indija? - zaradi Tibeta ne bodo šli v vojno. Niti trgovinske blokade ne bo, saj je Kitajska preveč pomembna za njihovo gospodarstvo in njihove finance. Bi pa šla v vojno za Tajvan. Tega se vsi zavedajo, zato Kitajska ne steguje krempljev po njem, Tajvan pa ji ne da povoda, da bi to storila. Tibet, žal zaenkrat ne more nič razen delati neredov, kar pa bodo drago plačali. Ne razumem, kdo je tem Kitajcem sploh dal organizacijo olimpijskih iger. Jaz vem, da jih ne bom gledal. LP, Janez
ServerAUTOMATIC
16. 03. 2008 19.25
Prekleti komunistični Kitajci. Zopet ga serjejo!
dzver
16. 03. 2008 18.36
No bomo vidal kdo bo upal priznat Tibet! Kitajci niso tko ne močni kot Srbi!
ServerAUTOMATIC
16. 03. 2008 13.25
Japonci bi lahko osvobodili Tibet in Tajvan, Kitajci so od njih že enkrat fasali.
ServerAUTOMATIC
16. 03. 2008 13.17
Tibet je treba priznati kot samostojno državo.
budda
16. 03. 2008 13.01
pa v katerem svetu vi živite? kitajska ni srbija, da lahko usa in eu razpolagata z njunim ozemljem. kvečjemu prej omenjeni pakt spodbuja tibetance, da se upirajo. kaj to pomeni? kitajska navzven močna, navznot pa rabi neki konflikt. tko k virus, da postane šibka. američani se tega zavedajo... devide and conquer
ServerAUTOMATIC
16. 03. 2008 12.51
Komunistični Kitajci zganjajo teror nad Tibetanci. Kitajski bi morali soditi za zločine in okupacijo Tibeta. Številčni Kitajci lahko ogrozijo cel svet. Oni so največja grožnja celemu svetu. Upajmo, da jih bo Bush spametoval.
fmunih@email.si
16. 03. 2008 12.45
Tibet že od pradavnine ni bil nikoli Kitajski in je danes okupiran s strani rdečih Kitajcev. To je le dokaz, da so rdečkarji nasilneži, ki prinašajo genocid. Upam, da imata USA in NATO pakt dovolj orožja, da bodo Kitajcem, če bo potrebno odgrziznili vse glave. Sicer pa bi bilo potrebno proti Kitajski uvesti trgovinski embargo s strani vseh razvitih držav. Potem bi Kitajsko pritisnili ob tla. Tudi olimpijske igre bi morali športniki celega sveta ignorirati in s tem pokazati solidarnost s Tibetanci.
Herbion
16. 03. 2008 12.45
Ja, ko komunistična Kitajska dela pi..rije se vsi svetovni policaji poskrijejo in vlečejo gate nazaj na svoje riti. FREE TIBET, CHINA - GO TO HELL
ServerAUTOMATIC
16. 03. 2008 12.40
-1
Kitajci so okupirali Tibet.
porka.malorka
16. 03. 2008 12.10
Kakšen svobodni Tibet. To je Kitajsko ozemlje. Tibetanci so pa teroristi