Tujina

Claudette grozi Floridi

Miami, 17. 08. 2009 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
7

Tropska nevihta Claudette je prva nevihta v letošnji sezoni, ki je zadela kopno. Medtem ko je nevihta Ana postala depresija, pa je Bill postal orkan, ki pa je še daleč od kopnega.

Nevihta Claudette je nastala v nedeljo zjutraj nad Mehiškim zalivom.

Oko tropske nevihte Claudette je treščilo ob obalo ZDA v bližino vzhodnega dela Santa Rosa Island na Floridi. Oblasti so že včeraj za velik del Floride in vse do meje z Alabamo izdale opozorilo pred nevarnostjo. Santa Rosa leži namreč le dobrih 50 kilometrov od meje z Alabamo.

Tropska nevihta Claudette
Tropska nevihta Claudette FOTO: Ameriški center za orkane

Kot so sporočili iz centra za orkane, se Claudette, tretja nevihta, ki je nastala v letošnji sezoni tropskih neviht in orkanov nad Atlantikom, premika vzdolž obale. Zaradi nevarnosti močnega deževja in posameznih tornadov so vse od nedelje v pripravljenosti ekipe za hitro pomoč ob naravnih nesrečah.

Claudette, ki jo spremljajo vetrovi hitrosti okoli 80 kilometrov na uro, sicer po pričakovanjih ne bo povzročila večje škode. Ana, ki se je v soboto razvila v tropsko nevihto, je le še tropska depresija in je povzročila nevihte na nekaj karibskih otokih. Medtem pa je tropska nevihta Bill postala prvi orkan v letošnji sezoni, vendar še vedno ostaja daleč od kopnega. Spremljajo ga vetrovi s hitrostjo 120 kilometrov na uro, divja pa okoli 1.870 kilometrov vzhodno od Antilov.

Vremenoslovci pričakujejo, da se bo Bill še okrepil in naj bi postal orkan 3 stopnje, kar pomeni, da bo veter pihal s hitrostjo 177 kilometrov na uro. Nekatere napovedi predvidevajo, da naj bi postal celo orkan 4 stopnje, z vetrovi 210 kilometrov na uro.

Orkani kategorije 3, 4 ali 5 so na Saffir-Simpsonovi lestvici najbolj uničujoči.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prvee
17. 08. 2009 10.32
Wit7517.08.2009, 10:01 Se zgodi .)
prvee
17. 08. 2009 10.19
Ne bi želel izkoriščati te strani za dokazovanje ali kakršnokoli pametovanje, vsi podatki so dostopni na spletu. Guillermo je še kako aktiven(bolj podrobno preveri poročila), najmočnejši je bil ravno v soboto proti jutru, sedaj pa naj bi počasi nad hladnejšini vodami oslabel. Kar se pa izrazov tiče, dobro, hurikan sem namensko zapisal v povezavi z omenjeno stranjo, sicer pa je najmanj težav s spotikanjem če se zapiše tropski ciklon, ta pa lahko ima glede na lokacijo različna imena(ciklon, tajfun, orkan, hurikan,...), kam pa kaj paše pa ni težko ugotoviti. Lep pozdrav!
Wit75
17. 08. 2009 10.01
Vzamem nazaj. Guillermo je ocitno se vedno aktiven. Ne vem zakaj ga je prej kazalo kot neaktivnega.
Wit75
17. 08. 2009 09.42
prvee tokrat pa se ne bom mogel strinjat s tabo. Namrec Guillermo ni vec aktiven. Poznam National Hurricane Center oz. NOAA, ampak osebno mi je bolj vsec stran Stormpulse, kjer imajo različne računalniške simulacije, kam bi naj tropska nevihta/orkan potoval. Če že govoriš o orkanih (ne hurikanih, kot si napisal), ki trenutno še ne grozijo ZDA je treba omenit še tropsko nevihto Bill, ki potuje vedno bolj v tople vode in s tem pridobiva na moči ter se bo kmalu spremenil v orkan. In ravno obratno se dogaja z Ano, ki bo kot kaže šla preko Kube in zaradi tega izgubla na moči in se ne bo spremenila v orkan. Kaj pa bo ko bo prišla/če bo prišla v Mehiški zaliv pa ni jasno. Vsi še verjetno spomnimo Katrine, ki je prav tako ošvrknila Florido s stopnjo 1 in potem dobila ravno na moči v toplih vodah Mehiškega zaliva vse tja do grozljive 5 stopnje.
prvee
17. 08. 2009 08.58
No ja, nimam nič proti objavljanju tovrstnih podatkov, samo naj bodo dosledni. Tistega ki zanima kako je stanje s hurikani ---> google ---> National Hurricane Center bo opazil da je trenutno najmočnejši hurikan GUILLERMO ki potuje v smeri havajskega otočja, ampak novica je samo če potuje proti Ameriki...
Wit75
17. 08. 2009 08.33
prvee se strinjam :), ceprav pa so vsaj glede podatkov tocni. Verjetno marsikoga spremljanje orkanov zanima ravno toliko kot lanski sneg, ampak ce vtipkas v google stormpulse dobis marsikaj in kot se vidi ni Claudette edina tropska, ki preti Floridi. Ne pozabimo na Ano, ki vedno bolj spreminja smer severozahodno.
prvee
17. 08. 2009 08.14
Oko tropske nevihte Claudette je treščilo... se premika ob obali vzdolž zalivske obale... Ne vem no, a je kdo zaposlen s "tapravo" šolo pri vas?