Tujina

Avstrijski socialdemokrati zahtevajo volitve

Dunaj, 27. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Spričo nesoglasij znotraj avstrijskih svobodnjakov so opozicijski socialdemokrati zahtevali predčasne parlamentarne volitve. Po mnenju predsednika socialdemokratov Alfreda Gusenbauerja bi morali volivci sami odločiti, kateri stranki bodo naklonili zaupanje.

Haider zahteva referendum o davčni reformi,...
Haider zahteva referendum o davčni reformi,... FOTO: Reuters

Opozicijski socialdemokrati kot največja avstrijska stranka so zahtevali, da je v času, ko si svobodnjaki medsebojno grozijo z referendumom, nujno, da volivci sami izberejo stranke, ki jih podpirajo.

FPÖ je pod vodstvom Riess-passerjeve skupaj z Ljudsko stranko (ÖVP) kanclerja Wolfganga Schüssla zaradi stroškov, ki so jih povzročile stoletne poplave, reformo namreč zaenkrat odpovedala.

...Susanne Riess-Passer, podpredsednica avstrijske vlade in predsednica Haiderjevih svobodnjakov, pa je stopila na stran vlade
...Susanne Riess-Passer, podpredsednica avstrijske vlade in predsednica Haiderjevih svobodnjakov, pa je stopila na stran vlade FOTO: Reuters

Doslej še ni jasno, kako bi se lahko spor v svobodnjaški stranki (FPÖ) nadaljeval. Nekdanji vodja svobodnjakov in sedanji koroški deželni glavar Jörg Haider je v ponedeljek napovedal zbiranje podpisov za dosego davčne reforme za leto 2003. S tem bi svojo naslednico na čelu stranke in avstrijsko podkanclerko Susanne Riess-Passer prisilil v davčno reformo, ki predvideva davčno olajšavo za ljudi z nizkimi dohodki. Riess-Passerjeva in Haider sta zaradi spora napovedala odstop. Spor med vodilnima politikoma svobodnjakov pa je razdelil svobodnjaško stranko na dva tabora. Haiderja podpira večina regionalnih odborov stranke, medtem ko lahko Riess-Passerjeva računa na podporo poslancev iz vrst FPÖ, kakor tudi predsednika poslanskega odbora stranke Petra Westenthalerja.

SORODNI ČLANKI