Slovenija

Zmoten obračun dohodnin

Ljubljana, 07. 02. 2007 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče je med revizijo ugotovilo pomanjkljivosti informacijskega sistema davčne uprave.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes FOTO: POP TV

Davčna uprava RS (DURS) "ne zagotavlja učinkovitosti delovanja svojega informacijskega sistema, ta pa tudi ni deloval v skladu s predpisi", je v revizijskem poročilu o učinkovitosti in pravilnosti delovanja informacijskega sistema DURS ugotovilo računsko sodišče.

Zaradi ugotovljenih pomanjkljivih nadzornih funkcij ter nepravilnosti je delovanje informacijskega sistema DURS po oceni sodišča "v pomembnem neskladju s predpisi", zato mu je izreklo negativno mnenje.

Informacijski sistem DURS po oceni računskega sodišča "ni deloval v skladu s predpisi, ker ni zagotavljal takšnih knjigovodskih evidenc o davkih, kot jih predpisuje zakon o davčni službi". Poleg tega je omogočal "zmoten obračun dohodnin in ni imel vzpostavljenih kontrol, ki bi pomote odkrile ter zagotovile njihovo odpravo".

Obrazec za dohodnino
Obrazec za dohodnino FOTO: Dare Čekeliš

Računsko sodišče je tudi ocenilo kakovost delovanja glavnih informacijskih procesov DURS in kakovost informacij, kot jo nudijo nekateri najpomembnejši sklopi aplikativne podpore davčnih procesov. Skupna ocena učinkovitosti delovanja informacijskega sistema DURS "ne dosega meje, ki bi lahko zagotavljala učinkovito podporo poslovanju", še piše v revizijskem poročilu.

Finančne razsežnosti povečini neznane

Generalni direktor DURS Ivan Simič: O revizijskem poročilu bo spregovoril v ponedeljek
Generalni direktor DURS Ivan Simič: O revizijskem poročilu bo spregovoril v ponedeljek FOTO: POP TV

Kakšne so finančne posledice ugotovljenih napak pri obračunu dohodnine, še ni povsem jasno. "Analize finančnih učinkov za večino od navedenih napak do datuma izdaje osnutka revizijskega poročila še niso bile narejene," je za 24ur.com povedal predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes. "Od štiriindvajsetih pomot oziroma napak pri obračunih dohodnine, ki so bili odkrite do konca novembra 2006, so finančne posledice znane le za dve."

Računsko sodišče je revizijo opravilo na pobudo generalnega direktorja DURS Ivana Simiča. "Pobudo sem sprožil takoj ob nastopu funkcije generalnega direktorja," je odzval Simič.

DURS mora računskemu sodišču v treh mesecih predložiti odzivno poročilo, v katerem mora predstaviti aktivnosti za vzpostavitev takšnih knjigovodskih evidenc o davkih, ki bodo omogočale celovit nadzor in centralno organizacijo evidenc. Predstaviti mora tudi aktivnosti za odpravo posledic pomot v dohodnini ter ukrepe, na kakšen način namerava vzpostaviti kontrole, ki bodo zagotavljale pravočasno odkrivanje pomot pri obračunih dohodnine.

Po Simičevih besedah so prejeli neodvisno strokovno potrditev, da je "prenova informacijskega sistema davčne uprave nujno potrebna". Tako naj bi konec naslednjega meseca objavili mednarodni javni razpis za prenovo informacijskega sistema, ki naj bi v prihodnjih dveh letih postala prednostna naloga DURS.

Informacijske pomanjkljivosti z brado

Računsko sodišče je pod drobnogled vzelo obdobje od začetke leta 2003 do datuma izdaje osnutka revizijskega poročila. "Vendar ima večina poslovno kritičnih informacijskih sistemov DURS in njegovih zunanjih izvajalcev bistveno daljšo zgodovino, kar je v precejšnji meri tudi vzrok za ugotovljeno stanje," je povedal Šoltes.

Da DURS nima centralne knjigovodske evidence, računsko sodišče opozarja že deset let. "Sistem so stalno nadgrajevali in dopolnjevali, poleg tega večino ključnih nalog izvaja zunanji izvajalec, ki ga DURS slabo nadzoruje," je povedal Šoltes. Davčna uprava na ta način nima možnosti, da bi sama prevzela naloge, ki so ji zaupane, ocenjuje predsednik računskega sodišča.

Davčna uprava za dohodninsko napoved 2006 pripravlja vnaprej pripravljene obrazce, ki naj bi jih na dom pričeli prejemati od marca dalje. Če se dohodninski zavezanci z obračunom ne bodo strinjali, bodo obrazce s popravljenimi podatki morali davčni upravi vrniti najkasneje do 30. aprila.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.