Slovenija

Za cepljenje proti RSV se je letos odločilo že več kot 100 nosečnic

Ljubljana, 21. 10. 2024 13.29 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Slovenijo so septembra prispeli prvi odmerki cepiva proti respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Bodoče mame s cepljenjem proti RSV, ki je zanje brezplačno, pred hudim potekom bolezni zaščitijo tudi dojenčke. Doslej se je za cepljenje odločilo nekaj več kot 100 nosečnic.

Nosečnice se lahko proti RSV cepijo med 24. in 36. tednom nosečnosti. Bodoče mame s cepljenjem zaščitijo tudi otroka, saj protitelesa prek posteljice prehajajo v njegov krvni obtok. Nosečnice se lahko cepijo pri osebnih zdravnikih, ginekologih in v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je na novinarskem srečanju sekcije za preventivno medicino Slovenskega zdravniškega društva pojasnila epidemiologinja Alenka Trop Skaza.

Cepljenje je po njenih besedah še posebej na mestu, saj v zimskem času v populaciji krožijo različni povzročitelji okužb dihal. Na prvi pogled pa je težko prepoznati, ali gre za RSV, gripo ali adenovirus.

Ena od nosečnic, ki so se doslej odločile za cepljenje proti RSV, je pediatrinja Maja Krajnc. Za cepljenje se je odločila, ker ima predviden rok poroda ravno v času povečanega kroženja RSV. Možnost, da se bo novorojenček okužil, pa je še večja, ker je mama deklicam, od katerih ena že hodi v šolo. Cepljenje je Krajnc prestala brez težav in ni zaznala stranskih učinkov.

Nosečnica
Nosečnica FOTO: Shutterstock

"RSV je sinonim za otroka, ki težko diha, ki pogosto potrebuje zdravljenje v bolnišnici," je opozoril pediater Denis Baš. Pediatri v zimskem času po njegovih besedah namreč obravnavajo veliko otrok z RSV. Kar nekaj jih zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja potrebuje bolnišnično zdravljenje, nekateri tudi v enoti intenzivne terapije.

Po svetu zaradi okužb z RSV veliko otrok tudi umre. Večinoma sicer o smrtnih primerih poročajo iz držav v razvoju, je pojasnila infektologinja Tatjana Mrvič iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

RSV po njenih besedah ogroža tudi starejše, zlasti v starostni skupini nad 60 let. Poleg gripe in covida-19 je tudi eden od glavnih povzročiteljev izbruhov respiratornih obolenj v domovih za starejše. Cepljenje proti RSV je tako priporočljivo starejšim od 60 let, a zanje ni brezplačno. Za cepljenje morajo plačati 194 evrov, je razvidno iz objave na spletni strani NIJZ.

Bolnik ob okužbi z RSV sprva nekaj dni ne ve, da se je okužil. Prvi simptomi se pojavijo po približno štirih dneh in so podobni simptomom drugih prehladnih obolenj. Značilni so slabo počutje, glavobol in bolečina v žrelu. V nekaj dneh pa se lahko stanje poslabša. Otroci, ki ne jejo in imajo težave z dihanjem, potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, je pojasnila Mrvič. Ob tem so strokovnjaki pozvali tudi k cepljenju proti gripi, ki je otrokom omogočeno od šestega meseca dalje, in proti pnevmokoknim okužbam.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rookoko
21. 10. 2024 15.01
+1
Nič ni zastonj na tem svetu...
periot22
21. 10. 2024 14.39
+3
Žal naivnih nikoli ne zmanjka!!!!!!!!!
Ivan Kostanjšek
21. 10. 2024 14.49
-4
Ne bluzi, ker nimaš pojma, o čem se gre. Moj sin je pri šestih mesecih zbolel za RSV, imel odpoved dihanja in bil 5 dni v komi, ko nismo vedeli, če bo preživel ali ne. Istočasno je v UKC v isti sobi intenzivne nege en otrok umrl zaradi RSV. Zadržite svoje bedarije zase.
periot22
21. 10. 2024 15.45
A ti pa imaš pojma ker misliš da cepivo rešuje!!!!!!!!!!
Ivan Kostanjšek
21. 10. 2024 16.03
Ne, škodi verjetno. Idiotizem na kubik. Daj prosim utihni in ne bluzi.