Slovenija

FOTO: Referendum proti predlagani noveli o referendumu?

Ljubljana, 31. 01. 2013 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med tem, ko je v parlamentu potekala razprava o zaostritvi referendumske zakonodaje, je pred parlamentom protestirala skupina, ki je sejo spremljala z nagobčniki. Referendumskim spremembam se sicer ne obeta potrebna dvotretjinska večina.

Državni zbor je opravil razpravo o spremembah referendumske zakonodaje, ki predvidevajo zaostritev pogojev za vložitev pobude za referendum. Vložila jih je koalicija, v kateri pa danes ni več Državljanske liste (DL). Glede na predlog bi bilo za vložitev pobude za referendum treba vložiti 5.000 na upravni enoti overjenih podpisov, po sedanji zakonodaji pa je dovolj 2.500 neoverjenih podpisov.

Včeraj so podporo spremembam referendumske zakonodaje izrazile številne skupine in organizacije. Danes pa se je pred parlamentom zbrala skupina okoli 30 državljanov na čelu z Vilijem Kovačičem, ki je z nagobčniki protestirala proti uvedbi predlagane zakonodaje. Prepričani so, da bi morala država zagotoviti olajšanje izražanja vseh državljanov, "ne pa jih z metodami iz 19. stoletja obremenjevati in ovirati".

Po Kovačičevih besedah v civilni iniciativi ne nasprotujejo overjanju referendumskih podpisov, pač pa zagovarjajo, da se breme overitve prenese na zbiratelja, ne na podpisnika. Kovačič je poudaril, da je bila ustavna komisija doslej povsem gluha za predloge iniciative, njenim članom pa tudi ni dovolila oglašanja na svojih sejah.

SD in PS noveli zakona nasprotujeta, DL ga podpira

Prvopodpisani pod predlogom novele Matej Tonin iz NSi je obrazložitvi predloga poudaril, da s to spremembo ne ukinjajo instituta referenduma, ljudstvu ničesar ne jemljejo in ne znižujejo demokratičnih standardov. Ob tem pojasnjuje, da bi morali ob omenjenem zvišanju praga za vložitev pobude za referendum na 58 upravnih enotah zbrati po 86 podpisov.

Pravi še, da je bilo v Sloveniji vloženih že 81 pobud za referendume, izvedenih pa jih je bilo 19. Ta podatek po njegovih besedah dokazuje, da je le četrtina pobud realnih, ostale tri četrtine pa so bile namenjene taktičnim političnim blokadam.

V SDS predlog podpirajo in dodajajo, da z overitvijo podpisov njihova izguba ne bo mogoča, kot se je to zgodilo konec lanskega leta. Tudi v DL bodo predlog podprli, pri tem pa pravijo, da je 5.000 podpisov potrebnih tudi za predlaganje zakona, kadar to storijo volivci. Prav tako dvig praga podpirajo v strankah DeSUS in SLS.

Če bo nova zakonodaja sprejeta, bo moral predlagatelj ob vložitvi pobude za referendum priložiti najmanj 5.000 overjenih podpisov.
Če bo nova zakonodaja sprejeta, bo moral predlagatelj ob vložitvi pobude za referendum priložiti najmanj 5.000 overjenih podpisov. FOTO: Blaž Garbajs

Po besedah Maše Kociper iz PS je sporno, da se je poslanska skupina NSi zakonsko spremembo odločila vložiti v že tako občutljivem družbenem trenutku spreminjanja ustave v zvezi z referendumsko ureditvijo. Prepričana je, da mora zakonodaja omogočati, da referendum predlaga relativno majhno število ljudi, hkrati pa po njenih besedah precej zaostruje pogoje tudi zahteva po overjenih podpisih.

Janko Veber iz SD pa je spomnil na povečanje števila potrebnih podpisov v zgodovini sprememb tega zakona. Zdaj gre po njegovih besedah še za dodatno zaostrovanje pogojev in možnosti, da se v časovno enakem roku zbere več podpisov. Kot pravi, je treba pred spreminjanem zakona razmisliti tudi o drugih možnih postopkih za zbiranje podpisov. Omenil je možnost, da bi se za en dan odprla volišča. Po Vebrovem mnenju je bolj smiselno, da se zdaj ta postopek spremembe zakona ne nadaljuje.

Jakič: Ne podcenjujte državljanov

V razpravi je Roman Jakič (PS) dejal, da bi s takšnim zakonom kaznovali državljane. Navedbe koalicijskih poslancev, da številni državljani, ki na stojnicah podpišejo referendumsko pobudo, niti ne vedo, kaj natančno so podpisali, pa je odgovoril, da gre za podcenjevanje teh državljanov.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je namreč med drugim opozorila, da mimoidoči na stojnicah, ko jih pocukajo za rokav, nekaj na hitro podpišejo, in da se podpisi zbirajo tudi na kakšnih skupinskih izletih. Kot poudarja, je pobuda za referendum zelo resna stvar in je k temu treba pristopiti resno.

Ljubica Jelušič (SD) poudarja, da se državljanom s takšnim predlogom pogoje za referendumsko pobudo zaostruje trikrat - z večjim številom potrebnih podpisov, z zahtevo, da so podpisi overjeni, in s tem, da imajo na razpolago enako časa, kot zdaj za zbiranje 2500 podpisov.

Spremenili bi tudi ustavo

O primernosti zakona za nadaljnjo obravnavo bodo poslanci glasovali jutri, ker gre za referendumsko zakonodajo, pa jo morata potrditi najmanj dve tretjini navzočih poslancev. Ker zakonu nasprotujejo tako v SD in PS, se zakonu ne obeta dvotretjinska večina, ki je potrebna tudi za začetek postopka ustavne spremembe referendumske ureditve. Poslanci bodo jutri namreč razpravljali tudi o spremembi ustave, ki se nanaša na pogoje za referendum.

Sprejeta stališča za spremembo ustave, ki so jih pripravili nekateri pravi strokovnjaki, predvidevajo, da bo lahko referendum zahtevalo samo 40.000 volivcev, ne pa več tudi poslanci. Prav tako bi prepovedali referendume o nekaterih vsebinah. V ustavo bi zapisali t. i. zavrnitveni referendum, kar pomeni, da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, če bi proti njemu glasovala večina vseh udeležencev referenduma, hkrati pa bi morala večina predstavljati najmanj četrtino vseh volilnih upravičencev.

Na zahtevo PS bodo poslanci predvidoma ustanovili tudi preiskovalno komisijo, ki bo preiskovala obstoj ekstremističnih skupin v Sloveniji. Po navedbah PS je namen komisije, da se ugotovi, kje smo – ali torej te skupine obstajajo ali gre le za govorice.

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picajzlnamindzi
01. 02. 2013 19.14
+2
Tudi o davkih IN SLABI BANKI, za katero bomo davkoplačevalci na koncu plačali 10 milijard kreditov, ki so se zvalili v zasebne žepe Igorja, Hilde, in ostalih barab!
picajzlnamindzi
01. 02. 2013 19.13
+2
picajzlnamindzi31.01.2013 19:09:40 6 sicer pa tričetrt referendumov so razpisali poslanci! te je treba omejiti, ne pa glas ljudstva! Glas ljudstva lahko o vsem glasuje! barabe!
Roman Hren
31. 01. 2013 20.15
Ne gre za zaostritev pogojev, določiti je treba vsebino referendumov! Kaj se lahko in kaj ne presoja na referendumih! Kdaj ni smiselno izrabljati tega instituta! Večina dosedanjih referendumov je bila namreč čista zloraba, ampak ne zaradi pogojev, zaradi vsebine! Se pa čudim, da so lahko prilagali neoverjene podpise!
prpa24
31. 01. 2013 20.09
+3
Upam, da bo vsaj tretjina poslancev proti takemu omejevanju pravice ljudi, da z referendumi zavrnejo bedaste zakone. Še kako ima prav Kovačič, ko pravi, da bi morala država zagotoviti olajšanje izražanja vseh državljanov, "ne pa jih z metodami iz 19. stoletja obremenjevati in ovirati". In kako simptomatično je, da to predlaga prav Tonin, katerega stranka v celoto živi po vzoru srednjega veka! In Toninu pritegnejo prav tisti, ki tako kot NSi po javnomnenjskih raziskavah niti parlamentarnega praga ne bi dosegli oziroma prestopili. In ti se želijo tako zaščititi, da bi ostali na oblasti. Onemogočiti referendum o ljudski nezaupnici in odpoklicu poslancev, referendum o predčasnih volitvah,... SDSova Jera pa nalaga, da so ljudje podobni volivcem SDSa, ko jih pocukajo za rokav, da nekaj na hitro podpišejo, in da se podpisi zbirajo tudi na kakšnih skupinskih izletih. In govori o resnosti stvari. Tale Jera je pokvarjena kakor njen vodja, samo podtikanje, podcenjevanje ljudi, samo-poveličevanje. Nenadomestljivi, brez alternative ne rabijo nobenih referendumov. Ni vredna komentarja.
picajzlnamindzi
31. 01. 2013 19.09
+6
sicer pa tričetrt referendumov so razpisali poslanci! te je treba omejiti, ne pa glas ljudstva! barabe!
picajzlnamindzi
31. 01. 2013 19.08
+4
Referendumi bi morali biti na vsake pol leta, in totudi tisti, katere poslance naj ljudstvo zamenja!
picajzlnamindzi
31. 01. 2013 19.08
+4
Ljudstvu bi še na papirju radi idvzeli oblast!
papaaa!
31. 01. 2013 19.00
-3
referendumi so pregrešno draga reč...... ko bodo politiki v dvomih, naj enostavno vprašajo komisijo v sestavi: angelca likovič, zofija mazej undsoweiter in jelko strojan...... pa to....
mkoshi
31. 01. 2013 18.27
+8
Omejitev referendumov je nedopustna, že tako malo pravic ljudstva bi radi še omejili in nas do konca zasužnjili. Potrebno je ravno obratno, povečati pravice ljudstva do odločanja, mogoče kaj podobnega kot v Islandiji. Odločati mora Ljudovlada ne pa lažnivi in skorumpirani politiki. OSTI JAREJ
Murterin
31. 01. 2013 17.30
+1
Sem zdrav čil upokojenec imam dosti prostega časa posebno sedaj pozimi poleti malo manj,ker se ukvarjam raje z vrtom in pridelujem ekološko zelenjavo zase in mojo družino pa še prišparam kak euro.Zato pa se sedaj javljam,če mogoče še kdo rabi kakšnega honorarnega demonstranta.Vidim,da veliko mojih vrstnikov že sodeluje na tak način,ker bi tudi meni prišel prav kak euro. PS nisem izbirčen !
lnterReflections
31. 01. 2013 16.46
+9
"Se strinjate z zaostritvijo pogojev za vložitev in sprejem referendumske pobude? da 343 ne 216 ne vem, me ne zanima 45 Skupaj odgovorov: 604" A ste vi normalni? A pogrešate diktaturo, ko so vas zapirali, če si kaj rekel čez vlado?
lnterReflections
31. 01. 2013 16.50
+4
Meni je smešno, ko nekateri mislijo, da je to demokracija, če lahko vsega 4 leta greš na volitve in odločaš, kdo ti bo 4 leta vladal :).
malaraja
31. 01. 2013 17.04
+4
Tukaj glasujejo samo SDS verniki, te ankete niso odraz splošnega mnenja. Ker ljudje vladi ne zaupamo več, jim niti slučajno ne dovolimo spreminjat ustave zdaj, ko odhaja.
I G N O R A N T
31. 01. 2013 16.38
+3
Se ima sploh to ponarejanje in korupcija legitimnost?
+5
SKORUMPIRANA SPREGA SPET NA UDARU? - Tudi v Sloveniji smo imeli poiskuse vzpostavitve pravne države ,vendar so mater in očeta vseh kraj in korupcije ,ki je postala vzorec za vse velike kraje, prodajo orožja za kovčke denarja ,preprečili udeleženci JJ in verižna skorumpirana sprega vojakov,policistov,tožilcev,sodnikov,ustavnega sodišča, pripravljalcev zakonov,poslancev in gospodarstvenikov ,vse poiskuse spretno preprečila in po vseh neuspehih so tudi komisijo državnega zbora ,ki jo je vodil MOGE spretno z poslovnikom DZ preprečili…itd PO NOVEM PA ODLOČA NA PREDLOG JJ USTAVNO SODIŠČE IN NE NAROD!ŠE DOBRO ,DA JE GOTOV!
sime sime
31. 01. 2013 16.23
+5
sds, ps, sd ...vse je to isto s*****
bca
31. 01. 2013 15.53
-3
Levake bi bilo treba opozoriti, da ni več čas samoupravljanja in da niso oni na oblasti. Referendume naj si pa nekam zataknejo.
Netajkun
31. 01. 2013 16.22
+2
Pri meni v firmi SAMOUPRAVLJANJE dobro funkcionira . Motivacija in odgovornost sta pa nujna ( slabo samoupravljaš - ni plače , normalno samoupravljaš - normalna plača , dobro samoupravljaš - dvojna plača ) . Ni tukaj nagrajevanja v stilu + ali - 10 % .
Kunar
31. 01. 2013 17.38
+2
ja bca treba je levico opozoriti da je desnica zdaj uvedla diktaturo ne?
Ajda46
31. 01. 2013 15.50
-4
Ce bi delali nakljucno anketo med obicajnimi ljudmi na cesti in jih vprasali, kaj pomenita besedi "holding" ali pa "slaba banka" sem prepricana, da jih vec kot 90 % sploh ne razumeta pomen teh besed. In taka sredina naj odloca o tako pomembnih stvareh, o katerih si se strokovnjaki niso edini? Zadeva me spominja na Andersenovo pravljico "svinjski pastir", kjer so se vloge zamenjale in se je pokazalo, da taka zenjava ocitno "ne klapa". Enako je v politiki-o strokovnih zadevah morajo odlocati strokovnjaki. V nasi politiki jih ocitno ni, zato zahtevna odlocanja prepuscajo ljudstvu, ki sploh ne ve, za kaj gre. Potemtakem, zakaj nasi politiki sploh prejemajo placo?????
Kunar
31. 01. 2013 17.39
+4
pomena teh dveh besed ne poznajo niti politiki, ki jih zagovarjajo...spomnimo se na vprašanje o tem kaj pomeni fiskalno
23345
31. 01. 2013 18.30
AJDA46 NE PODCENJUJ NARODA NA ULICI, SMO RAZGLEDANI. DA 90% NE VE KAJ JE SLABA BANKA IN KAJ HOLDING, ???? MISLIM DA PRAV DOBRO VSI VEMO KAJ JE TO, NE SKRBI DESNIČARSKI LOBIJ
Roman Hren
31. 01. 2013 20.15
Če bi bilo to vprašanje na referendumu, bi ljudje glasovali tako, kot volijo. Vsebine večina ne pozna! Strokovni projekti ne morejo biti stvar politične razdeljenosti ampak odgovornost strokovnjakov! Žal pri naših politikih strokovnost nima veljave, čeprav bi le-ta morala preglasiti politiko!
malaraja
31. 01. 2013 15.35
+4
Uf, to je torej rešeno. Dobro, da si PS in DS perejo ime, od tega ima največ koristi kar narod. Naj si stranke omejijo nagajanje kako drugače, ljudem pa pustijo referendum čisto pri miru. Kaj ti mislijo, da so! Delajo, kot da imajo doživljenjski mandat. Čimprej se mora narod organizirat in jim začet gledat pod prste čisto pri vsaki stvari. Sicer samo kradejo.
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.34
+0
kumunjare bojo spet monolog :)
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.36
+2
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.36
+1
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.37
+2
borcevsko si pa itak prenasajo iz roda v rod :)
MsPikapiki
31. 01. 2013 15.39
+5
Seljak. Po novem imajo domobranci , ki jih je več kot naših borcev, tudi borčevske penzije.
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.44
+1
pisalo se bo leto 2050..... mi bomo pa se zmeri v vojni kdo je koga :)
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.46
+1
zdej pa neki praski jezki korintosi se zmeri obujajo to :)
prašek
31. 01. 2013 15.52
+2
Kaj je @seljak A ti jaz najdem službo ?????
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.54
+1
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.54
+2
za svoje ste ze poskrbel in levi in desni :)
prašek
31. 01. 2013 15.56
+2
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.58
+2
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.58
+2
prašek
31. 01. 2013 16.00
+1
A že 20 let sitnariš ??????? Ljudje pa iščejo delavce ! Kolega polaga ploščice , pa ne dobi nekoga , ki bi delal na kolenih !
seljakseljacina
31. 01. 2013 16.03
+1
komunjara stara ...vsi bi vi radi da smo vam na kolenih :)
seljakseljacina
31. 01. 2013 16.06
+2
seljakseljacina
31. 01. 2013 16.07
+2
penzijo mas dobro...zakaj se pol tuki napihujes ljudi pa se placan si za to :)
seljakseljacina
31. 01. 2013 16.16
+2
podlo podlo podlo....zacnite se zavedat da ma narod dost te vase vojne ! :)
MsPikapiki
31. 01. 2013 16.23
+2
Časten človek, se nikdar ne včlani SDS. Je pa resnica, da noben njihov član ni v materialni stiski. Pa ne, da bi k temu prispevalo kako pošteno delo, dovolj je opevati in hvaliti velikega vodjo. Kot Jerajeva včeraj.
seljakseljacina
31. 01. 2013 15.30
-1
muci 44 dans bo tuga :)
tinbin
31. 01. 2013 15.29
+0
Zdravo, pamet. Referendum je smiseln, če sprašuje po splošnih stvareh, zelo nesmiselno pa je, da državljani odločamo o zakonih, proračunu ipd. Večina zakonov ne pozna, odloča se na podlagi tega, ali podpira vlado ali ne. Takrat je referendum o vladi, kar pa je največkrat motiv predlagateljev. Ali res nihče več noče države, da bi jo radi uničili. Snemite maske in se poglejte v ogledalo, današnji protestniki.
AlternativeFacts
31. 01. 2013 15.34
+3
Ja kje pa ti živiš ljuba duša? Danes se zakoni sprejemajo na podlagi, katera opcija jih predlaga, ne pa ali so dobri ali ne.V čem bi bilo potem drugače, če bi zakone potrjevali na referendumih?