Slovenija

Vlada: Zahteve Fidesa neutemeljene

Ljubljana, 11. 06. 2010 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada meni, da so zahteve zdravniškega sindikata glede dežurstev neutemeljene. Skupen jezik bodo premier Pahor in predstavniki Fidesa sicer znova poskušali najti v ponedeljek.

Bodo vlada in Fides našli skupen jezik glede dežurstev?
Bodo vlada in Fides našli skupen jezik glede dežurstev? FOTO: POP TV

Premier Borut Pahor in predstavniki zdravniškega sindikata Fides se bodo v ponedeljek sestali zaradi razhajanj pri predlogu zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Vlada namreč meni, da so zahteve sindikata po umiku predlaganih sprememb glede dežurstev neutemeljene, sindikat pa je že začel obveščati zdravnike o njihovih delovnih pravicah.

Skladno z napovedmi je zdravniški sindikat v četrtek začel zdravnike obveščati o njihovih delovnih pravicah, med drugim tudi o pravici, da umaknejo svoja soglasja za delo čez polni delovni čas. Kot poudarjajo, bodo imeli vladni ukrepi dolgoročne posledice, zato zdravnike opozarjajo, da jim morajo pravice iz dela postati samoumevne. Predvsem jih opozarjajo, da se se lahko odrečejo delu prek 48 ur tedensko.

V Fidesu so namreč prepričani, da "politični poskus odvzema pravic ni vezan na gospodarsko krizo, pač pa na krizo vladajočih, ki si jemljejo trenutno situacijo kot priročen izgovor za lastne nezadostno premišljene odločitve". "Zdravniške halje so očitno sila priročne za gašenje požarov," ravnanje vlade komentirajo v Fidesu.

Vlada pa odgovarja, da se predlog ne nanaša samo na področje zdravstva, temveč za sistemske spremembe organizacije, izvajanja in plačila dežurstva v celotnem javnem sektorju, kjer je glede na naravo dela treba zagotavljati nepretrgano izvajanje dejavnosti v določenem obsegu. Zato je predlog sprememb zakona po mnenju vlade utemeljen.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ForwardThinking
03. 07. 2010 18.21
polikarbonatka29.06.2010, 12:50 se strinjam!! Tudi sestre so nekje. Dela se vtis, kot da v bolnicah delajo samo zdravniki, a ta huj dela opravljajo itq sestre. Zdravnik samo naroča po telefonu in diktira nekaj... pa spi. Sestra pa opravi vso umazano delo okoli. Jaz sem mislil, da ste v zdr. sistemu enakopravni?!?! Očitno se imate zdravniki za nekaj več!
ForwardThinking
03. 07. 2010 18.21
polikarbonatka29.06.2010, 12:50 se strinjam!! Tudi sestre so nekje. Dela se vtis, kot da v bolnicah delajo samo zdravniki, a ta huj dela opravljajo itq sestre. Zdravnik samo naroča po telefonu in diktira nekaj... pa spi. Sestra pa opravi vso umazano delo okoli. Jaz sem mislil, da ste v zdr. sistemu enakopravni?!?! Očitno se imate zdravniki za nekaj več
polikarbonatka
29. 06. 2010 12.50
dr.med.,kaj praviš nato:sestram ne izplačujejo nadur,klub temu jih moramo delat kadar je potrebno,brez podjemnih ali kakšnih koli pogodb,niti nimamo priložnosti da postavljamo ceno!Varčevalni ukrepi so nas že "zadeli",zmanjanje dodatka za nočno,nedeljsko in praznično delo,skoraj za polovico,takrat je g.Virant poskrbel zato.
dr.med.
14. 06. 2010 11.10
Bomo umaknili soglasja. Nobeden nas ne more prisilit, da delamo preko zakonskih določil. Dežurstva bo potrebno zagotovit, ljudi bo premalo in potem bomo začeli delat po podjemnih pogodbah, kjer bomo sami postavili ceno, po koliko prodajamo svoj prosti čas. In ta cena sigurno ne bo nižja, kot je sedaj. In potem bo vlada videla "varčevalne ukrepe". Bravo brihtne glave. Tako naprej! Do konca mandata bomo šli po poti Grčije, če nas svetovna ekonomija prej ne bo ven potegnila. Ukvarjajo se s Hrvaško in še 100 v tem trenutku manj pomembnimi stvarmi - odvračajo pozornost od bistvenega problema, ki ga ne znajo rešit! Sramota! In zdaj naj bi bili zdravniki krivi za vse - priročno! Še enkrat sramota! Fuj! Dol s to bando nesposobno!
saintjozef
13. 06. 2010 00.16
Od 100 zdravnikov jih 50 dela. To je problem.
Buena Vita
13. 06. 2010 00.09
MIROG JOŠKO JORAS DELA IN ZASLUŽI,,,,, OSEBNO GA POZNAM,VEM KJE DELA REDNO,IN POTEM ŠE ENO DOPOLNILNO SLUŽBO IMA,IN ŠE DOMA POPRIME ZA DELO BODI PREPRIČAN DA JORASU NI NIHČE GROŠA PRTAKNIL
Tonček Balonček
12. 06. 2010 07.49
Tudi šoferji, ki čez vikend čakajo na črpalkah, kej je zapora za kamione, tudi dobijo plačano čakanje, ko nič ne delajo! Kaj počlnejo pa specialci, kadar ni kriminalcev? Lak pa ponoči delajo pazniki v zaporih? Pa vozniki rešilcev, saj en vozikjo kar naprej? A mislite da gasilci na Vojkovi in na Brniku ponoči čakajo v avtomobilih, kdaj bo gorelo?
Andrej Lesjak 1
11. 06. 2010 23.08
Čakam na ponedeljek, da me prepričajo z argumenti. Sicer pa me res zanima kako bo Pahor prepričal zdravnika, da dela za manj denarja kot študent. Mogoče je to preveč optimistično tudi zanj?
Okano71
11. 06. 2010 18.54
ZANIMALO BI ME PA KOLIKO JE JOSKO JORAS DOBIL NA SVOJA RACUN V ZADNJIH 5 LETIH RECIMO, KO JE BIL NAJBOLJ AKTIVE...ZAKAJ TO NOBENGA NI ZANIMALO, ALI NOBEN NI SMEL VPRAŠATI...PA NE ZGRADI SE ONAKA BAJTURINA OD PLAČE DELAVCA...
Okano71
11. 06. 2010 18.52
HOCEMO TRANSPLANTACIJE, HOČEMO OSKRBETI VSE PIJANCE IN POŠKODOVANCE ZARADI TAKSNIH...PA TUDI VSE DRUGE...SAMO NEKAJ DRASTIČNIH SEM NAVEDEL...PA TO STANE PRIJATELJI...NI KOD BABE NEMA DZABE..
veritas24
11. 06. 2010 18.34
Sistem zdravniških dežurstev je nelogičen, saj zdravniki na nekaterih oddelkih noči v glavnem prespijo, na nekaterih pa tudi ponoči trdo delajo, plačilo pa je za vse enako.
Tonček Balonček
11. 06. 2010 17.22
Meni ej važno, da so dežurni na AMZS, ostalo me pa ne zanima!!
Tonček Balonček
11. 06. 2010 17.08
vodja, imaš sicer prav, ampka to pač ni problem! Problem je v tem, da vlada želi znižati urno postavko dežurnim v bolnišnoicam. Menda ne bomo opravljali po 10 operacij in pojasnjevali stanj pacientov stotim svojcem za 200 EUR?? Gotovo da ne, prisežem!!! Dokler imamo notarje, ki imajo prilivobv po 1 mio EUR letno, se pravi po 180.000 mesečno, pri tem ima poleg sebe zaposlenega še enega pravnika in par študentov, od stroškov pa le prostor, papir in tino za računalnik ter štampilje, ko je pa kaj narobe,. seveda ni nič lriv, s esploh ne mislim pšogovarjati. Pač nehah delati, se ne splača. Tako pravi (in tudi stori) vsak kmet, ko mu rečejo, naj sqdi krompir injabolka, Se pač ne splača, gremo v hribe, na morje, v Grčijo, naj pač delajoi notroci peko Študenstkega servisa, bodo zaslužili več, naj pač štejejo promet, fotokopirajo in urejajo dokumentacijo za 5 EUR na uro, zakaj bi kopal drek in šival neke raztrganine za 10 EUR na uro, dost je tega!!! Bomo raje popravljali klimatske naprave in menjali gume na avtih! Vsi pač ne moremo štempljati notarskih zapisov in dokumentov, svetovati in dajati "mnenj" o zakonih!
vodja
11. 06. 2010 16.56
Največji problem pri dežurstvih ni to, da dravniki delajo nadure, recimo uz 8 na 12 ur... toda, problem je, ker je recimo 4 ali 5 dežurnih zdravnikov doma, kjer dobijo prav tako plačo za nadure in za pripravljenost. To se izkorišča. Če bi recimo bila dovolj 1 ali 2 zdravnika doma v pripravjljenosti, jih je namesto tega 5...ker je pač dobro plačano za skoraj nič dela... tukaj pride do izkoriščanja, tega zdravniki nečjo omenjati v mediji, omenjajo samo to, da morajo delati nadure, ker bi sicer bile vrste itd.