Slovenija

Virant vrača kritike opoziciji

Ljubljana, 18. 09. 2008 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Virant kritike SD, LDS in Zares na račun plačnega sistema razume kot del negativne volilne kampanje. Zagotavlja, da je plačna reforma javno-finančno vzdržna.

Trojček SD, LDS in Zares kritizira plačni sistem, ki je bil leta 2002 zasnovan s konsenzom vseh političnih strank in sindikatov, v tem mandatu pa so ga uspeli izpeljati v prakso, se je na očitke predstavnikov omenjenih treh strank odzval minister za javno upravo Gregor Virant. Njihovo kritiko razume kot del negativne volilne kampanje.

Virant priznava, da se pri izvedbi in prvih izplačilih sicer pojavljajo problemi iz različnih razlogov, a tudi niso pričakovali, da bi vse teklo gladko, saj je ob tako obsežnem sistemu s 160.000 zaposlenimi to nemogoče. Probleme pa rešujejo sproti, postopno in z upoštevanjem socialnega dialoga.
Virant priznava, da se pri izvedbi in prvih izplačilih sicer pojavljajo problemi iz različnih razlogov, a tudi niso pričakovali, da bi vse teklo gladko, saj je ob tako obsežnem sistemu s 160.000 zaposlenimi to nemogoče. Probleme pa rešujejo sproti, postopno in z upoštevanjem socialnega dialoga. FOTO: POP TV

Kot je poudaril, so se vse vlade doslej trudile, da bi uredile enoten plačni sistem v javnem sektorju. Temelj zanj pa je bil postavljen z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju v letu 2002, ki so ga podprle "vse stranke in tudi sindikati".

"Prejšnji vladi ni uspelo izpeljati tega sistema v praksi. Ni ji uspelo do konca izpeljati pogajanj s sindikati javnega sektorja. Tej vladi pa je to s težko muko vendarle uspelo," je še dodal Virant. Ob tem pa spomnil, da so junija letos podpisali kolektivno pogodbo za javni sektor in vse kolektivne pogodbe dejavnosti in poklicev. Nov sistem je po njegovih besedah enoten, urejen in predvsem dogovorjen med socialnimi partnerji.

Kot ugotavlja Virant, je iz izjav predstavnikov SD, LDS in Zaresa mogoče razbrati, da omenjeni trojček načrtuje "razsutje enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, da bi vsak del javnega sektorja - zdravstvo, šolstvo, kultura, sodstvo - plače urejal kar po svoje". Ta ideja se mu zdi nevarna, saj bi po njegovo vodila v velike nepravičnosti in "kaos v javnem sektorju, ki bi ga davkoplačevalci drago plačali".

Minister poudarja, da mora biti plačni sistem enoten, saj so vsi plačani iz javnega denarja in opravljajo javno službo. Govoriti o tem, da bi posamezni deli izstopili iz javnega sektorja, pa se mu zdi nesmisel; šolstvo, zdravstvo ali sodstvo so del javnega sektorja. Očitek, da je sistem rezultat pogajanj, pa je po njegovem mnenju "negacija socialnega dialoga".

"Po tem, kar sem prebral, je opaziti tudi, da trojček SD, LDS in Zares nastopa s pozicije t.i. profesionalnih elit, kar je po svoje tudi razumljivo, glede na to, da so predstavniki teh treh strank, ki so nastopili na novinarski konferenci, pripadniki profesorske in sodniške srenje," je dejal Virant. Aleš Zalar je znan tudi kot bivši pogajalec v imenu sodnikov, Bojan Bugarič in Andrej Rus pa prihajata z univerze. Medtem pa, dodaja Virant, sami zagovarjajo princip, da nihče ne sme biti priviligiran in da nihče, niti zdravniki niti sodniki niti kdo drug nima pravice, da bi se iz sistema izvzel.

Po tem, kar sem prebral, je opaziti tudi, da trojček SD, LDS in Zares nastopa s pozicije t.i. profesionalnih elit. Gregor Virant

Virant zavrača tudi očitke, da je sistem tog. Nasprotno navaja, da je motivacijski in bistveno bolj fleksibilen od dosedanjega. Omogoča, da se uslužbenca uvrsti višje, kot je določeno v kolektivni pogodbi. Daje pa tudi veliko manevrskega prostora za stimulativni del plače, za plačevanje po delovnih rezultatih.

Na očitek, da sistem temelji skoraj izključno na izobrazbi in ne na izkušnjah ter opravljenem delu, odgovarja, da je bistvo sistema: enako plačilo za enako delo, da se plačujejo delovna mesta in ne stopnja izobrazbe. Zagotavlja tudi, da je plačna reforma javno-finančno vzdržna.

Virant priznava, da nekatera razmerja niso postavljena idealno, a so se zato s sindikati že junija dogovorili, da se bo naredila analiza sistema, ko se bodo izplačale prve plače in da se bodo nato ponovno usedli za pogajalsko mizo. So pa bile po njegovih besedah nekatere kategorije zaposlenih pri pogajanjih prezrte, denimo srednje medicinske sestre.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
19. 09. 2008 21.32
In kolikšno plačo bo zdaj imela direktorica Živalskega vrta v Ljubljani, gotovo večjo od direktorja Zaporov na Povšetovi!
sladoledcebula
19. 09. 2008 17.16
hehe virant kaj se dereš na opozicijo čez 1 teden boš sam opozicija. tko d abi lahko malo bol spoštoval opozicijo
chemtrail
19. 09. 2008 15.55
Virant, švirant
killi-123@hotmail.com
19. 09. 2008 15.14
Očiitno reveži zgubljajo glavo, ter več ne vedo ,kaj govorijo. Virant negira sam sebe, ovčke mu pa prikimavate. Bravo.
slosap@yahoo.de
19. 09. 2008 14.27
ja kako to da so pa srednje sestre zahtevale več? Kako zdaj? Delovno mesto in ne stopnja izobrazbe? Zdaj pa res ne vem kdo ma koga za butla tu...Ali pa morda govori samo o uslužbencih javne uprave?
porka.malorka
19. 09. 2008 12.16
Virant je pomojem mnenju res sposoben minister. In je edini v tej vladi. Ki si zasluži še ministrovanje. Lahko pa bi uvedel še bolj radikalne stvari. Kot so zaposlovanje tujcev v policiji,upravah,vojski. Ker bi bili cenejša delovna sila.Samo spremnit je treba par zakonov.
Msestra
18. 09. 2008 22.40
Pa še to: TA SISEM NE TEMELJI NITI NA IZOBRAZBI, NITI NE NA IZKUŠNJAH IN OPRAVLJENEM DELU, AMPAK SAMO NA "LOJALNOSTI" DIREKTORJEV USTANOV V JAVNEM SEKTOJU DO ISTOMISLEČIH.
podrepnik
18. 09. 2008 22.05
Hvala lepa za JJ in njegove ideale, kateri so "baje" uredili javni sektor. Sam sem na svoji koži občutil kakšno je bilo to njihovo urejanje in zakaj smo pristali kreditiranju države za odpravo nesorazmerij. Nejprej smo se odpovedali višjim plačam, nato smo pristali na neko " uravnilovko" nato pa smo dobili pogodbe, katere nam obljubjajo višje plače čez dve leti. Dejansko pa nam je "Wunderchind" lepi Argentinec z nostalgično Yugo inflacijo dopovedal, da pač ni kriva vlada in nam je v štartu požrla vsa vplačana denarna sredstva za poravnavo nesorazmerij v javnem sektorju, za plus pa še dodal dve leti. Hvala Slovenija. Lep pozdrav, " lojalen, sam ne vem več komu".
Bartolomeus
18. 09. 2008 21.34
Bravo Tonček Balonček, končno si spregledal!
nightangel
18. 09. 2008 21.12
Saj tak brez veze kaj govorit,vseeno kaj naredi nekateri ga bodo vedno popljuvali,me zanima kako bi tisti ki znajo samo pljuvat to izpeljali!
Msestra
18. 09. 2008 21.09
Virant pravi: \"... da se plačujejo delovna mesta in ne stopnja izobrazbe... \" Kaj pa je spet to kar neko blebetanje? Ali niso za delovna mesta določene stopnje izobrazbe? Halo! Če ne bi bilo tako, potem ne bi prihajalo do razlik pri medicinskih sestrah na CIT- u v KC. Hvala ... komurkoli že, da je samo še en dan pred volilnim molkom, da nam ne bodo več skušali prati možganov, kot da nimamo svoje pameti!
Tonček Balonček
18. 09. 2008 20.04
Drži se Virant, najbolj zanimivo je to, kako je enormno narasla masa za OD v nekaterih zavodih in ustanovah, ljudje imajo pa praktično enake plače! le komu so se tako zvišale? Za časa Kučana in tistega Primoža Rodeta je bila v KC-ju sama anarhija, zdaj se pa vzpostavlja red, direktorica in strokovna direktorica pač delata profesionalno, sploh pa v spregi z gospodom Virantom, prav zaprav gre za proces, kakrnega na teh tleh še ni bilo, bravo!! tI Tiste sestre v CIT-u so pač transmisija iz Murgel...zmanipulirane, ne vedo, kakšen napredek in red sta jih doletela!
manjakranjc@hotmail.com
18. 09. 2008 19.44
Bravo Virant, stroka in razumni/e smo s tabo; ne daj se vampirjem in ubogim na duši, ki se ob vsakem sindikalnem glasu slinijo in čakajo kos pogače, čeprav za slednjo niti s prostom ne bi mignili! Seveda gre za poslednje vzdihljaje Kučizma!
gogo27
18. 09. 2008 19.31
Ja g. Virant pričakovali ste da ne bo šlo vse gladko zakaj pa se pri vaših plačah niso zmotili??? Kakšna slučajnost? nebi rekel prej bi rekel da je nekdo hotel trenutno vladajočo koalicijo na hitro dvigniti nad nivo vode v katero se njihova ladja potaplja a se mi zdi da so si še zadali en balast več. Na hitro ne gre nič g. minister še posebej pri taki zadevi ki omogoča ljudem eksistenco!!!!! 160000 ljudi nezadovoljnih vi pravite ne bo šlo vse gladko???prej bi rekel da je to katastrofa kot pa nekaj dobrega ampak v tem mandatu smo tega že navajeni.
Tonček Balonček
18. 09. 2008 18.02
Virant je res car, on je prvi v zgodovini Slovenije, ki je \"uredil\" plače v javnem sektorju! Če kdo misli drugače, je seveda sovražnik, neumen ali pa ima kaj drugega za bregom, skratka, trenaba je razmišljati pozitivno, kenede!!