Slovenija

Vendarle višji DDV?

Ljubljana, 26. 09. 2006 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada naj bi predvidevala povišanje davka na dodano vrednost na 9 oziroma 21 odstotkov.

Vlada naj bi v četrtek odločala o proračunih za naslednji dve leti. Po neuradnih podatkih za leto 2008 že predvidevajo povišanje davka na dodano vrednost z 8,5 odstotka na 9 odstotkov za osnovne življenske potrebščine in za ostalo iz 20 na 21 odstotkov, pišejo današnje Finance

Se bo luknja v proračunu polnila z višjim DVD?
Se bo luknja v proračunu polnila z višjim DVD? FOTO: POP TV

Proračunski izračuni za leto 2008 se namreč zaradi učinkov davčnih sprememb, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše, ne izidejo, če stopnji ne bosta povišani, pojasnjuje časnik.

Sicer pa ideja o mogočem povišanju DDV tli že od predstavitve davčne reforme. Vendar so takrat na veliko razlagali, da po vsej verjetnosti to ne bo potrebno, in da imajo DDV v rokavu le za vsak slučaj. Finančno minstrstvo o proračunu in morebitnem povišanju DDV do četrtka, ko naj bi vlada sprejemala proračun, ne govori.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bbcaf
27. 09. 2006 09.33
Če želiš zmanjšati davke, moraš zmanjšati porabo - to je menda jasno. Če pa želiš zmanjšati porabo, moraš nekomu nekaj vzeti - tu pa nastanejo težave, saj se rentniki vseh vrst takoj družno (in glasno) pritožijo, tudi tisti, ki jih trenutni ukrep nemara sploh ne zadeva. Vsi, ki bi varčevali pri oklepnikih (joj, kje si, Sonja LOkar s svojimi solzicami?) pa naj se zavedajo, da gre pretežni del državnega proračuna za socialne transferje in plače, torej bi tudi večina prihranka prišla prav od tu. Zdaj pa sindikalisti, penzionisti in večni študenjte hitro na ulice pa protestirat!
?rni panter 1
27. 09. 2006 09.24
obrovnik ma ti se obnašaš kot ottrok. Pa kaj bi kdo odobril sploh kakšen davek, če bi to dali na referendum. Ne streljaj neumnosti no. Sej ni problema. Ukinemo vlado, ukinemo policijo in bolnišnice, vsakdo bo svoje sreče kovač ane. Živel divji zahod,....
obrovnik@gmail.com
27. 09. 2006 08.52
Naj dajo volitve kdo je za davek in kdo proti naj spregovorijo ljudje ne pa kmetje iz parlamenta k nimajo nč druzga za počet koker da naš dnar zapravljajo!!!!!
kam
27. 09. 2006 07.25
Pa ne bi počakali raje na odločite vlade in potem o tem razpravljali. Dejansko bi bilo zelo milo rečeno nenavadno, da bi vlada potem, ko je Bajuk tako eksplicitno povedal, da ne bo višal DDV, sedaj to naredil. Strinjam se, da je potrebno najprej zmanjšati javno porabo, omejiti socialne prispevke, sploh tam kjer so zlorabe, ipd.. Vendar jaz bi počakal, kako se bodo odločili, dosedaj nisem verjel rumenemu tisk Financ in imel sem prav.
laokoon@volja.net
27. 09. 2006 07.20
zahod, pa pojdi na zahod po evropsko plačo.
zahod@planet.si
27. 09. 2006 07.10
PA SAJ NAŠI POLITIKI IN VLADA NISO NORMALNI! VSE PRIPRAVLJAJO PO EVROPSKIH NORMATIVIH - NAJ ŠE BODO PLAČE EVROPSKE!!!!!!!
bnam 2707
27. 09. 2006 02.18
Če imamo "naj" finančnika leta in "naj evropejca" potem ni tak problem DDV,tudi če ga zviša na 25 ali pa 30%.ON že ve,saj je oh in ah. Trenutek resnice še pride.Če bi bilo to v prejšnjem sistemu bi vsi skočili in vpili:prekleti komunisti....V demokraciji se pa to ne spodobi,pa sploh,ker smo " mlada država "a ne. Naša država je vreča brez dna1
albertinum@excite.com
27. 09. 2006 01.01
Janša mora plačat oklepnike, Bajuk pa zavoženo davčno igračkanje. Račun seveda poravna ljudstvo.
Krbo?
26. 09. 2006 23.22
vsepovsod ista pesem.. v nemciji se bo tudi ddv zvisal z novim letom za 3 %... vsepovsod samo dvigujejo...
Miramare
26. 09. 2006 23.03
No vidite, pa je prišlo! Povišanje DDV namreč. Ljudstvo je zaposleno z medsebojnim obračunavanjem, kaj se je dogajalo pred 60 leti, politika pa nam je prinesla dražje življenje. Ampak, kot je rekla moja prijateljica, mi za te, aktualne težave, nimamo časa, se borimo še v II. svetovni vojni, kaj nas sedaj briga DDV. Dokler ne bomo složno stopili skupaj in povprašali naše vrle politike po zdravju, toliko časa bo tako. Sedaj pa je itak Slovenec Slovencu volk. Pa lahko nočko.
Tone Anžlovar
26. 09. 2006 22.38
Vlada meče desetine ali stotine milijard proč z nepotrebnimi zaposlovanji novih birokratov, ki efektivno delajo v povprečju največ 1 uro na dan, milijardne posle oddajajo prijateljskim firmam (vse ceste, razne vzpenjače projekti itd.), ki bi se sicer izvedli po bistveno nižji ceni... Eden od večjih problemov je tudi avtomatsko povečanje proračunskih postavk, ne glede na to, da se naslednje leto ne potrebuje iste količine denarja kot v trenutnem letu, a "sposobni" birokrati to izvedejo tako, da v zadnjih mesecih na silo porabljajo sredstva - navadno za nepotrebne neumnosti - samo zato, da se jim naslednje leto proračun ne zmanjša. Kdo ve, mogoče ga bodo celo rabili, a dejstvo je, da se na tak način meče velik del proračunskega, torej davkoplačevalskega denarja skozi okno. Upal bi si trditi, da bi racionalna vlada morala brez težav furati državo z 10% DDV-jem (enotnim za vse izdelke). Različne stopnje DDV so ravno tako nepotrebne, saj v resnici koristijo le določenim lobijem (poglejte samo ultrabogate peke, kruh pa se kljub nižji stopnji prodaja že med 600 in 700 SIT za kg, kar je verjetno svetovni rekord).
fedepotocnik@gmail.com
26. 09. 2006 21.58
Jaz načeloma podpiram vlado in večino njene politike. Tole pa, priznam, mi ni povsem jasno.
mindfucker
26. 09. 2006 19.47
Ma, smo se hecali! Pa brez zamere.
milena.brenholc@moj.net
26. 09. 2006 19.40
Proti hujšanju nimam kaj rečt. Res da je zdravje na prvem mestu, ampak malo se ozrite okrog. Kaj še zdaj ne vidite, da smo mi tisti ki delamo za "vse"??? Kaj res ljudje ne pogledate malo iz druge strani na to vse kar se dogaja okrog nas. Pa še nekaj: Vlado ne skrbi naše zdravje, ampak jih skrbi kako bodo dobili denar, da bodo imeli za svoje avte, ki jih bodo spet čez 2 tedna menjali, da bodo lahko imeli svoje hiše, kjer lahko živi 10 članska družina... Ljudje res ne vidite, da "hranite" vlado!!!
mindfucker
26. 09. 2006 19.28
Spoštovana Milena Brenholc! Vlado zelo skrbi zdravje državljanov! Debelost je eden od glavnih vzrokov srčnih bolezni! Torej, hujšajmo!
milena.brenholc@moj.net
26. 09. 2006 19.21
Pa saj ti ljudje niso normalni! Zakaj bodo zvišali ddv, saj se mi ne odločamo o novig gradnjah cest,... Zato da potem dobijo vrnjen denar pa mi plačujemo! To ni fer. Kateri so si izmislili nove gradnje in nevem kaj še vse, naj tisti plačujejo ddv, ne pa mi ki nimamo pri tem nič vmes. Ko tak dobivajo navadni delavci male plače bodo zdaj ddv na osnovne, življensko potrebna živila nabili ddv... Primer: enoroditeljska družina zasluži 102.000 sit neto plače, dva šoloobvezna otroka; tukaj pa stroški: hrana na mesec cc. 40.000 sit, šola za enega otroka cc. 20.000sit, hrana na mesec cc. 20.000sit, kje je še obleka, zvezki,... Pri takih ddv bomo morali gledati na to kaj bomo jedli in koliko bomo pojedli, v bistvu bomo vsi ljudje shujšali, realno gledano. Pa ljudje ne stopimo skupaj in se pritožimo na vse te nam nasprotujoče dogodke. Zakaj se jim pustimo??? Mislim, da je čas da začnemo malo razmišljat tudi navzven in jim pokazat da resno mislimo, ne pa samo govorimo "prazne besede"!!!
jimi.hendrix@email.si
26. 09. 2006 19.02
Verjetno bodo sedaj v opravičilo rekli, da jih je v to prisilil "potratni" predsednik države. JJ si koplje globoko jamo
nonac
26. 09. 2006 18.40
Lahkotnost vladanja...