Slovenija

Kazensko ovadili Klakočar Zupančičevo: 'Koalicija enotno stoji za predsednico DZ'

Ljubljana , 11. 09. 2024 07.36 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V NSi in SDS so naznanili sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in nevestnega dela v službi zoper predsednico Državnega zbora RS Urško Klakočar Zupančič. Prepričani so, da je Klakočar Zupančičeva kršila zakon s tem, ko na dnevni red seje državnega zbora ni dala zahteve poslancev omenjenih strank za ustanovitev preiskovalne komisije o delovanju podjetij v slovenski energetiki. Predsednica DZ te točke dnevnega reda doslej ni uvrstila na sejo DZ, ker se je sklicevala na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. Predsednica Državnega zbora se danes ne bo odzvala na napovedano kazensko ovadbo. V Gibanju Svoboda zagotavljajo, da koalicija enotno stoji za predsednico DZ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kazenska ovadba zoper Klakočar Zupančičevo
    03:38
    Iz 24UR: Kazenska ovadba zoper Klakočar Zupančičevo
  • Iz SVETA: Ovadili Urško Klakočar Zupančič
    02:47
    Iz SVETA: Ovadili Urško Klakočar Zupančič
  • Odziv Gibanja Svoboda
    03:10
    Odziv Gibanja Svoboda
  • Izjava SDS in NSi
    05:20
    Izjava SDS in NSi

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič si je naznanilo "prislužila" s tem, ko ni sklicala izredne seje državnega zbora z obravnavo akta o odreditvi parlamentarne preiskave, ki jo je zahtevala skupina poslank in poslancev. "Navedeno ravnanje predstavlja ravnanje brez zakonskega pooblastila in s tem prestop meja uradnih pravic in izrabo uradnega položaja. Njeno ravnanje prav tako predstavlja kršitev načela zakonitosti," so v naznanilu zapisali v SDS in NSi.

Z neuvrstitvijo točke akta o odreditvi parlamentarne preiskave je po njihovem mnenju kršila tudi načelo demokratične in pravne države, ustavno načelo zakonitosti ter delovala v nasprotju z ustavo. Očitajo ji "namerno in naklepno ravnanje" preprečevanja uvrstitve akta na sejo DZ in s tem omejevanje dela poslank in poslancev ter nedopusten in nezakonit poseg v ustavno določbo, ki ureja parlamentarno preiskavo in njen namen. Predstavlja tudi nedopusten poseg zakon o parlamentarni preiskavi ter poslovnik o parlamentarni preiskavi. Z ravnanjem v nasprotju z ustavo, poslovnikom in zakoni je "zlorabila uradni položaj oziroma uradne pravice oziroma zavestno kršila zakonske in druge predpise", piše v naznanilu.

Urška Klakočar Zupančič
Urška Klakočar Zupančič FOTO: Damjan Žibert

Kot so pojasnili v NSi, je bila julija letos s strani poslancev NSi in SDS vložena zahteva za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela delovanje podjetij v slovenski energetiki. Zahteve poslancev predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič še vedno ni dala na dnevi red seje državnega zbora in tako onemogoča, da bi se omenjena parlamentarna preiskovalna komisija sploh ustanovila, so zapisali v sporočilu za javnost. 

"Ugotavljamo, da neke možnosti normalne razprave in dogovora glede pravil, ki veljajo že praktično trideset let, niso več možne, in pričakujemo, da bo nek neodvisni organ tudi o tem odločal," je pojasnil poslanec SDS. "Izčrpali smo vse druge možnosti, zato smo se odločili za to možnost. To ni prvič, to se je uporabilo že proti Milanu Brglezu," je na novinarski konferenci povedal Danijel Krivec iz SDS. "Mislimo, da je to za demokracijo nujno, zato bomo prepustili odločanje neodvisnemu organu," je dodal. Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa je dodal, da dve leti opazujejo, kako je "zakonodajni proces dobesedno ugrabljen" in predsednica DZ s podporo koalicije krši poslovnik, zakonodajo in ustavo. Zagotovo pa je sodu izbilo dno, da predsednica DZ ni sklicala izredne seje, ki jo je zahteval del poslank in poslancev. "Najmanj kar lahko storimo je, da na pomoč pokličemo neodvisne organe, da nam pomagajo zadevo razjasniti. Če kdo misli, da je nad zakoni, potem pa ni primer za ta položaj,"  je izpostavil.

'Koalicija enotno stoji za predsednico DZ' 

"Žalosten sem, ker v dveh opozicijskih strankah ne zaupajo slovenskim državljanom in delajo vse proti predčasnim volitvam. Ovadba na predsednico državnega zbora je napad na institucijo in nanjo osebno," pa je v izjavi za medije dejal Borut Sajovic iz Gibanja Svobode. Predsednica brani zakon in ustavo, je zagotovil.  "Koalicija enotno stoji za predsednico DZ in želim, da se na tem področju naredi red in predvidljivost," je dodal. 

Na kabinet predsednice Državnega zbora smo se obrnili s prošnjo za odziv, kot pa so odgovorili, se ta danes ne bo odzvala na napovedano kazensko ovadbo. Če bo potrebno, se bo vsebinsko odzvala v prihodnjih dneh, so dodali. 

Razlog Klakočarjeve mnenje zakonodajno-pravne službe 

Spomnimo, med SDS in predsednico DZ Klakočar Zupančičevo je bilo namreč v zadnjih tednih znova burno zaradi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o slovenski energetiki, ki sta jo julija vložili opozicijski SDS in NSi. Predsednica DZ pa te točke dnevnega reda doslej ni uvrstila na sejo DZ. Pri tem se je sklicevala na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vztrajala, da ima zahteva za odreditev preiskave takšne nepravilnosti, da jih je nujno odpraviti. 

Zakonodajno-pravno služba je namreč med drugim opozorila, da se zahteva za novo parlamentarno preiskavo delno prekriva z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Predlagatelji so sicer zatem pripravili čistopis omenjene zahteve, predsednici DZ pa očitali onemogočenje dela opozicije, kršenje poslovnika DZ in ustave ter zlorabo položaja.

Kot smo poročali, se je na očitke o zlorabi položaja, kršenju ustave in poslovnika zaradi postopanja ob parlamentarni preiskavi o slovenski energetiki že odzvala koalicija, ki je stopila v bran predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič. Poudarjajo, da mora parlamentarna preiskava teči skladno z ustavo in zakoni, v izjavah o morebitni kazenski ovadbi pa vidijo politični pritisk. 

KOMENTARJI (766)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piu
12. 09. 2024 10.53
-7
Zakaj se lewaci in komunisti tako tresejo pred strokovno presojo pristojnih inštitucij?.....
Samo12
12. 09. 2024 14.31
+6
Komunisti so ravno podali kazensko ovadbo, le v sekti so se komunisti s pacientom na čelu
Grma53
12. 09. 2024 10.24
-5
Komunist in njihovi nasledniki so prevzeli medije in vse pore oblasti, zato bodo spet psi lajali karavana pa gre napre.
Samo12
12. 09. 2024 17.17
+6
Komunist ti ke tvoj veliki vodja, ki niti ni izstopil, ker so ga nagnali. Je bil se za komuniste prevec radikalen. Zdaj pa očitate drugim, to kar sami ste in delate
Kostorog
12. 09. 2024 09.19
+7
Zgleda da je zmanjkalo sena na pašnikih in v štalcah, ovce in koštruni Slovenske Drekomešalske Sekte so čisto zblazneli, meketajo in blejejo po forumu Bee, Bee, Bee ja če si lačen si ful drugačen
odpisani zasedli vlado
11. 09. 2024 21.55
-5
In take antipatične gnusobe vodijo parlament.
odpisani zasedli vlado
11. 09. 2024 21.35
-6
Kake so to blamaže za metanje peska folku v oči?Jasno da golobićeva koalicija tega predloga ne bo podprla saj bi preiskave pokazale njihova perjadska kriminalna dejanja.Ostalih v sds in nsi je pa premalo za glasove.Odstraniti in zapreti vso golobovo sekto jim odvzeti vsa premoženja ter v zaporu pustiti doživljensko,ker so uničili in okradli slovenijo.
Betuul
11. 09. 2024 21.02
-6
Dobra poteza do sodnikov! Bodo imeli takoj višje plače in izplačila retro!
Svetlana na brezovi metli
11. 09. 2024 20.52
-6
Urška potrebuje seanso pri magistru Romanu Vodebu.
Betuul
11. 09. 2024 21.03
-9
nikolinormalen
11. 09. 2024 20.27
+6
Kako zabavno je gledat svečkarje cvilit. Prav uživam. Res! 😂😂😂
Balki36
11. 09. 2024 20.38
-3
Mogoce ker nikoli nisi bil normalen....pa to
nikolinormalen
11. 09. 2024 21.49
+7
Smuuki
12. 09. 2024 08.35
-4
Kdor se zadnji smeje se najslaje smeje. Vaša opcija sploh ne potrebuje sovražnikov. Sama vase se pogrezne zaradi nevzdržnosti. Že samo čas je za vas sovražnik. Ko mine dovolj časa se razgradite sami. Uničevalni encim na koncu poje tudi vas. 😀😀😀😀😀😀
Grma53
11. 09. 2024 20.14
-1
Če ni bila dobra za sodišče, tudi za vodenje parlamenta ni. A kaj ko so levičarji okupirali policijo, sodstvo, medije, šolstvo itd in pod okupacijo poštenega sodstva pač ni.
Iteb Tona
11. 09. 2024 20.43
+8
Tudi jj ni bil primeren, saj je prekupčeval z orožjem, je bil podkupljen s strani patrije, je zmanjšal penzije za 23% , zadolžil SlO zaveč kot 10 miljard €, v času kovida je sodeloval pri nabavi opreme z cocainsko organizacijo itd......... !!!!!!! In kako lahko tak človek še lahko funkcionira kot politik, ki bi naj bil pošten , brezmadežen, kar pa on ni v nobenem pogledu!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
punkracij
11. 09. 2024 19.52
+3
Tudi časi laznivih kljukcev bodo prej ali slej mimo.
zmago56
11. 09. 2024 19.52
-2
Urška je prepričana, da je ona zakon, kar pa ji svobodnjaki ne oporekajo, ker imajo od tega koristi.
Betuul
11. 09. 2024 19.39
-3
Pač ne moremo tetro vledati za nazaj, kako so eni delali in na podlagi kopiranja dela, vztrajati pri neumnosti
Betuul
11. 09. 2024 19.37
-1
Pri takem delu paše kazenska ovadba zraven! Če je iz “foha” se bo rešla
branko-r
11. 09. 2024 19.34
+1
vrana vrani ne izkljuva oči
son?ek11
11. 09. 2024 18.28
+10
Merhabap, Klakočerjeva je morala zapustiti sodišče za časa janezove vlade, ker ga je na facebuku malo okrcal na zaprtem profilu, pa je prišlo na nos policistu gorenaku, ki jo je zatožil janezu. Užaljeni janez je pa poskrbel, da je izgubila trenutno zaposlitev
metuljka
11. 09. 2024 18.31
+11
sama je odšla s sodišča .. ostalo pa drži !
Svetlana na brezovi metli
11. 09. 2024 20.55
-4
So dva meseca pili od veselja ,ko je odšla iz sodišča.
son?ek11
11. 09. 2024 18.22
+8
Ja, očitno bi čadonicka rada bila predsednica državnega zbora. Zato so oa hitro potegnili s sds!! Pač, riti!! Hehehe, nič ne bo! Kdo binoa poslušal njeno spakekranščino, ko se tako afna pred mikrofonom. Zakaj pa ni šefica nsi? Očitno tudi za to ni dobra
Kollerik
11. 09. 2024 18.17
+9
Naša bjonda Urška je prava groza in nočna mora za te črne duše.... 🤣👍
Kollerik
11. 09. 2024 18.14
+6
Stranko sds bi bilo treba strogo prepovedat. Nsi pa tudi nima nobene hrbtenice.
Jožica55
11. 09. 2024 18.05
+7
Ga.Urška - strup za janšiste !!!!
Samo12
11. 09. 2024 18.09
+10
Jozica56- strup za janšiste je slo narod, ki jim na vseh volitvah kaže, da sekte nočejo več gledat, poslusat, kaj šele na oblasti
Jožica55
11. 09. 2024 18.18
+5
Svetlana na brezovi metli
11. 09. 2024 20.48
-3
Je bila tudi za bivšega moža pa je žal nogo dobila.
peresni
11. 09. 2024 17.50
+8
Zdraharska stranka SDS počne pač to, kar edino zna in počne 30 let. Zdraho, kaos ...v tem je idealna klima za korupcijo.