Slovenija

Nadaljnje delo preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in GS pod vprašajem

Ljubljana, 12. 06. 2024 15.58 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda je bila uradno ustanovljena. A člani iz vrst SDS so zahtevali zaslišanje 70 prič, med drugim predsednika komisije Tomaža Laha in štirih drugih članov iz Svobode. Ti naj tako ne bi smeli več sodelovati pri delu komisije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nadaljnje delo preiskovalne komisije
    15:12
    Iz 24UR ZVEČER: Nadaljnje delo preiskovalne komisije
  • Iz 24UR: Usoda preiskovalne komisije nejasna
    03:10
    Iz 24UR: Usoda preiskovalne komisije nejasna
  • Iz SVETA: Ali Svoboda preiskuje samo sebe?
    03:21
    Iz SVETA: Ali Svoboda preiskuje samo sebe?

Svoboda ima v preiskovalni komisiji po sklepu DZ sedem članov in prav toliko namestnikov, SDS pet članov in namestnikov, NSi in SD enega, Levica pa v komisiji ne bo sodelovala.

Preiskovalna komisija bo ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so domnevno posredno ali neposredno vplivali na negospodarne ali protipravne odločitve največjega trgovca z elektriko Gen-I, ki ga je dolga leta vodil premier Robert Golob. Te odločitve naj bi vodile v finančno izčrpavanje podjetja.

Komisija naj bi tudi preiskovala sume, da so nosilci javnih funkcij domnevno zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje ter izvajali politični pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem družbe Star Solar v lasti premierja Goloba ter poslovanjem družbe Borzen. Ta bdi nad podporno shemo za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov, v kateri sodeluje Star Solar.

Preiskovali bodo tudi domnevno nezakonito financiranje volilne kampanje Gibanja Svoboda.
Preiskovali bodo tudi domnevno nezakonito financiranje volilne kampanje Gibanja Svoboda. FOTO: Bobo

Preiskala bo tudi sume, da je domnevno prišlo do nezakonitega financiranja politične stranke Gibanja Svoboda in volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za zadnje parlamentarne volitve prek poslovanja Gen-I.

Ob tem bo ugotavljala še odgovornost nosilcev političnih funkcij za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje, ustanavljanja in lastninsko-upravljavsko ureditev izdajateljev medijev ter financiranja izdajanja in delovanja medijev v času volilne kampanje.

"V komisiji ne sme sodelovati poslanec, če je preiskovanec ali priča"

Člani komisije se po današnjem konstituiranju za dogovor o nadaljnjem delu svoje aktivnosti zaprli pred javnostjo. Je pa pred medije stopil Žan Mahnič, ki je povedal, da člani SDS delo komisije obstruirajo.

Pet članov iz vrst SDS je danes namreč takoj po konstituiranju skladno s poslovnikom parlamentarne preiskave vložilo zahtevo, s katero je določilo uvedbo pripravljalnih preiskovalnih dejanj in predlagalo dokazni sklep za določitev 70 prič. Med temi so tudi predsednik komisije Lah ter člani Kert, Grgurevič, Rajbenšu in Žnidaršič.

Žan Mahnič
Žan Mahnič FOTO: Bobo

Ob tem je Mahnič navedel, da je zakon o parlamentarni preiskavi jasen. V komisiji ne sme sodelovati poslanec, če je preiskovanec ali priča. V poslovniku parlamentarne preiskave pa piše, trdi Mahnič, da mora komisija sprejeti dokazno gradivo ali seznam prič, če to zahteva najmanj tretjina njenih članov.

S trenutkom vložitve današnje zahteve omenjeni člani tako po poslančevih besedah ne bi smeli sedeti v dvorani in sodelovati pri delu, kaj šele voditi komisijo. Lah naj tega ne bi upošteval in naj bi dejal, da bodo o zahtevi SDS razpravljali na naslednji seji.

V SDS razmišljajo o kazenski ovadbi zoper Laha

Lah po mnenju SDS trenutno nezakonito igra predsednika, ostali omenjeni člani pa so v tej funkciji prav tako nezakonito. Vsi sklepi, sprejeti po ustanovitvi, so neveljavni, je dejal Mahnič, komisija pa bi morala dobiti novo vodstvo in člane. Kakšna bo zdaj usoda nadaljnjega dela komisije, tako ni jasno. Mahnič pri tem ni izključil možnosti ustanovitve nove preiskovalne komisije, če bi v SDS našli skupni jezik z NSi.

Tomaž Lah
Tomaž Lah FOTO: Bobo

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je v izjavi medijem pred sejo komisije ocenil, da bi bil na mestu razmislek, da bi se preiskavo o tej problematiki uredilo drugače in da bi preiskovalno komisijo vodili tisti, ki imajo dejansko namen razčistiti zadeve.

Lah: Zahteva nima obrazložitve, gre za političen šov

Lah se je na Mahničeve navedbe odzval z besedami, da zahteve članov SDS ni mogel ne potrditi ne zavrniti, ker ni bila vložena dan pred sejo, ampak na sami seji, takoj po ustanovitvi komisije. Člani se tako niso mogli seznaniti s seznamom prič in preveriti dejstev ter skladnosti z aktom o odreditvi komisije.

Po Lahovih besedah namreč zahteva nima obrazložitve, zakaj so predlagane prav te priče, med katerimi da so praktično vsi poslanci Svobode. Predlagatelje zahteve bo zato pozval k ustreznim dopolnitvam, z zahtevo pa naj bi se seznanili na naslednji seji.

Današnji manever tako vidi kot poskus zlorabe oz. omejevanja dela komisije in kot političen šov. Tudi takšne manevre naj bi omejila ali onemogočila predlagana novela zakona o parlamentarni preiskavi. Predlog je v obravnavo DZ vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, a je NSi predlagala odločanje o njem na posvetovalnem referendumu. Po Lahovih zagotovilih njegov namen ni odlašanje do sprejetja te novele, saj da želi preiskovalna komisija svoje naloge, ki si jih ni sama izbrala, korektno opraviti.

DZ je namreč ustanovitev preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solar in Gibanju Svoboda maja odredil na zahtevo državnega sveta, prvopodpisani pod zahtevo pa je bil svetnik Andrej Poglajen iz SDS.

Lah je danes v odgovoru na očitke, da bo Gibanje Svoboda, ki ima v preiskovalni komisiji predsednika in največji del članov, preiskovalo samo sebe, odvrnil, da je to posledica načina odreditve komisije. Če bi se o njej dogovorila opozicija, bi bila komisija manjša, opozicija pa bi imela pravico do predsednika. Tako pa je o sestavi odločil DZ na podlagi predlogov poslanskih skupin.

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenk707
13. 06. 2024 14.00
+2
Nov delirij janševcev na ustanovni seji komisije za.....
frenk707
13. 06. 2024 14.00
+2
Avtorju tega članka priporočam, da naj najprej še enkrat posluša Laha in ugotovi koga vse so janševci predlagali za priče,.... 37 od 40 poslancev Svobode je na tem seznamu,.... ostanejo samo še trije, ki bi lahko sodelovali v komisiji in tako bi janševci pridobili večino,.... ne najdem pravih besed, da bi opisal to ravnanje janševcev, razen da ga imenujem abstinenčna kriza od vladanja in da od hudega doživljajo delirije in ta poteza je eden od njih.
peresni
13. 06. 2024 08.28
+1
Bomo vprašali SDS, kako se dela pošteno hahaha.
bojer
12. 06. 2024 20.58
+0
Ne v tem primeru in ne v kateremkoli drugem take "kombinacije" ne bi smelo biti. Sleherna možnost pristranskosti bi morala biti izključena.
slovenka62
12. 06. 2024 20.35
+1
Svoboda lopovi kot kuštravc.
Kollerik
12. 06. 2024 20.32
-1
Temu mahniću nekaj manjka
frenk707
13. 06. 2024 13.51
+2
.... ali pa ima česa drugega mnogo preveč,... domišljavosti, zlobe in prepotentnosti, kar so vse slabosti.
simc167
12. 06. 2024 20.22
-2
peresni
12. 06. 2024 20.07
+2
Nezakonito brskanje po osebnih računih s političnim namenom bi moralo vodje in izvršitelje tega gnusnega kriminala za vedno odpihniti iz javnih služb in delovanj. Torej SDS ..edini "poštenjaki" v deželi tej...bomo sklicali komisijo?
Julijann
12. 06. 2024 20.26
+4
A to je pa zakonito, da plačujemo varovanje predsednika, ko si kar naprej jemlje dopust. Če si je tako vedno želel ogledati tekme , bi lahko v Ameriko letel že iz GEN.
Defragment
12. 06. 2024 20.26
+4
Ok. Se zelo strinjam..Ampak a ni bila agenda GS, da bodo oni pa diametralno boljši? Isto je to s r a n j e.
peresni
13. 06. 2024 08.27
-2
Tvoj šef desetkrat na leto igra golf na eksotičnem otoku s tajkuni. Misliš, da ko je bil tam kot pv, ga niso tam varovali?
Julijann
12. 06. 2024 20.07
+4
Mene je pa kar pri srcu zbodlo, ker je naša Tina bila tako nervozna ko je predsednik letel v Jordanijo s tistim falconom, kjer je vse narobe. Zbodlo me je pa zaradi tega, ker je s tem nakazala kaj naj kupi vlada. Novo letalo!
sosed5
12. 06. 2024 19.53
+0
Ma vse politike, ki ne delajo za tistega, kdor jih je izvolil, to je ljudstvo, VSE NA GOLI OTOK. Spet ga bo potrebno odpret, tu hrvati ne bodo komplicirali. Sds, nsi, so prvi kandidati, za tabanje, ker toni samo šou
iskriv
12. 06. 2024 19.47
+2
Ker se preiskuje " Slovenski Watergate " - brskanje po osebnih računih določenih oseb , kjer imajo glavno vlogo SDS - ovi nastavljenci Damjan Žugelj , Simona Kaučič in Petra Zakrajšek , ki jih je na ta mesta namensko postavil Janša , da bi dobil zaupne informacije , s katerimi bi , kot to najraje počne DISKREDITIRAL nasprotnike in z enim njih je že mahal v parlamentu. In zato želijo v SDS ustvariti protiutež in izbrali so mini udar parlamentarne komisije , ki preiskuje GEN-I in STAR -SOLAR , kjer naj bi odkrivali nečedne posle PV Roberta Goloba . Sedaj želi SDS preprečiti uradno postavljeni parlamentarni komisiji nadaljnje delo , da bi lahko to nadaljevali v svojem stilu , ponarejaj , lepi , kopiraj in obsodi !
Julijann
12. 06. 2024 20.03
+1
Uradno postavljeni hahaha. Lej dečko, najbolje je res preiskovati samega sebe , a ne. Koalicija preiskuje opozicijo vedno z večino, ko pa opozicija preiskuje koalicijo, se pa to počne z njeno večino in nikoli ne sme biti predsednik preiskovalne komisije iz vrst katere se preiskuje.
Julijann
12. 06. 2024 20.35
+2
Ali naslednje. Mojca PŠ je zaprosila FURS , da ji dostavi zahtevane podatke za leto do dve nazaj. Oni pa so poslali podatke kar za 15 let nazaj. A to pa ni sporno? In tudi protizakonito!
lusma00
12. 06. 2024 19.45
+4
Kdaj se bo pa začelo preiskovati več kot očitne rabote prejšnje vlade?Recimo za hitre teste ki so jih trije mulci polni denarja priskrbeli z odobritvijo sds podmladka ali pa recimo izgubljeni kamion, maske iz wc papirja itd.
Fery Zaka
12. 06. 2024 19.58
+0
A lahko jaz odgovorim? Nikoli in nikdar. Če pa se bo kdo zmotil in to raziskal, epiloga zagotovo ne bo. Kot ga tudi v tem primeru ne bo.
Julijann
12. 06. 2024 20.04
+1
Finfer
12. 06. 2024 19.44
+5
Take in podobne svinjarije moramo mi plačevati ,najbolje bi bilo da pridejo oboroženi in se pobijejo med seboj pa bomo imeli mir in privarčevali bomo milijone eurov !!
Castrum
12. 06. 2024 19.32
+0
Preložim preko ceste😉Starši seveda nosijo svoj del odgovornosti, ampak - velika, zelo velika večina učiteljev v OŠ je v stilu " me ne briga" ali pa "se ne da" ali pa " ne morem nič".......skratka - so NEODGOVORNI in so definitivno VELIK KRIVEC za situacijo v kateri smo. Že dolgo nimam več šoloobveznih otrok, ma že 20 let nazaj je bil trend v šolstvu ( pod ministrom Gabrom) napačno nastavljen, saj je umaknil klasično disciplino iz šole in je začel z uvajanjem permisivne vzgoje. ....Katasrofa! In danes imamo rezultate tega.
peresni
12. 06. 2024 19.41
+0
Ko smo končno mislili, da boš ponudil končno en normalen komentar, si zopet tik pred zdajci padel v spranoglavi agitprop SDS. Človek se res vpraša, kakšen strup te razjeda?
SlobodaNE
12. 06. 2024 19.32
+4
SDS kje imate vi en dokaz za svoje trditve a lahko enkrat eno stvar izpeljte brez da mutite ?!
Julijann
12. 06. 2024 20.01
+0
Gre se za domnevbe kršitve halo. Tudi GS ni imela v rokah nibenega dokaza, a je šla preiskovat SDS. Zakaj je potrebna dvoličnost?
TO-91
12. 06. 2024 19.27
+0
Kako v golobnjaku ne predlagajo uršolu za predsednico komisije, saj je od faha 🤣🤮🤮🤮
SlobodaNE
12. 06. 2024 19.32
+4
Betuul
12. 06. 2024 19.43
+3
Ursula se s takimi sitnostmi ne ukvarja! 😁🤮🙄Če pa ne bodo dali mir zdaj ko so se potegnali v EU, s štirimi 🪑🪑🪑🪑+🪑bo pa eksplicitno zaprla delo takih nargač komisij v dz
Betuul
12. 06. 2024 19.26
+1
To kmsijo zaprite ker so samo stroški! Komedijanti te komisije so za ve EU in naj grejo gor s svojimi komedijami
Betuul
12. 06. 2024 19.28
-1
Namesto plače vanja komisije ; raje v humane namene za palestino! In Vlada bi morala zz nadalnje zablokirati take komisije zaradi: reševanja poplavljene slo; in palestine
OvcjiPastir
12. 06. 2024 19.32
+0
Drž se metle, komentiranje pa prepusti mentalno dozorelim.
kiropraktik
12. 06. 2024 19.44
-3
Betuul
12. 06. 2024 20.55
Nas ne zanima niti 0,5m okol sebe,kaj šele slo in svet 🌏okoli nas
peresni
12. 06. 2024 19.24
+3
Sekta že preiskuje financiranje naci skupin?
neodvisen
12. 06. 2024 19.14
+3
slobodane, kateri nick si imel prej in kolk jih imaš? A te plačujejo po številu bedarij, ki jih napišeš? Si si ogledal rezultate volitev '? Verjetno jih razumeš isto kot tvoj kuštravi vodja. Res ste vredni usmiljenja.
SlobodaNE
12. 06. 2024 19.12
-6
Golob je dokazal da je isti kot Janša referendum na referendum pvm