Slovenija

Umirjanje napetosti: ribniški Romi se bodo srečali z županom

Ribnica, 18. 08. 2024 19.09 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žana Vertačnik
Komentarji
20

Napovedanega protesta več romskih družin pred ribniško občinsko stavbo jutri, kot smo izvedeli, ne bo. Napete odnose med lokalno oblastjo in tamkajšnjimi Romi skuša zdaj umiriti Zveza Romov Slovenije. Njihovi predstavniki so včeraj obiskali dve romski naselji v Ribnici in tamkajšnjim prebivalcem zaostrovanje s protestom odsvetovali. Predlagali so, naj najprej vzpostavijo dialog z županom, s katerim so se tudi že dogovorili za skupno srečanje.

Prvi protesti romskih družin pred ribniško občino so se začeli že pred več kot petnajstimi leti, njihove zahteve pa so bile vselej enake, in sicer da naj lokalna oblast reši njihove bivanjske stiske. 

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je pojasnil, da so zdaj predlagali vzpostavitev dialoga z županom, saj bi se na protestu lahko zgodili nezaželeni incidenti. 

Prebivalci naselij Goriča vas in Otavica pri Ribnici so sicer napovedovali, da bodo pred občino pripeljali vse, kar imajo, tudi živino in tam taborili, dokler jim občina ne bo ugodila. Njihova glavna zahteva je voda. Kot pravijo, so jim jo v preteklosti dostavljali gasilci, od letošnjega marca pa si jo morajo priskrbeti sami. 

Odgovor župana je bil, da ima vsakdo pravico do protesta, vendar pa da so eni izmed tamkajšnjih družin že ponudili konkretno rešitev, vodni zbiralnik, pa je to zavrnila. "Tudi ostali občani občine Ribnica. Marsikdo ni priklopljen na javni vodovod, pa hodi v službo, plačuje vse davke in z njim nimamo nikakršnih težav," je povedal Samo Pogorelc

Eni izmed družin so, kot pravi župan, dodelili občinsko stanovanje. "Do leta 2014 so bili v občinskem stanovanju, ki so ga pustili v popolnem razsulu. Tudi kurilo se je notri. Pobrali so vse kopalniške in kuhinjske armature, ko so morali zapustiti objekt," je pojasnil. 

Da so napetosti te dni, tudi po varnostnih incidentih na Kočevskem, prevelike za protest, so ocenili v Zvezi Romov Slovenije. Po njihovem posredovanju in obisku naselij v ribniški občini je torej zdaj padla odločitev, da zborovanja pred občino jutri ne bo. Kot še pravi Horvat Muc, želijo priti do dogovora. "Najbolj pomembno je, da se znova vzpostavi dialog med Romi in lokalno oblastjo," je poudaril. 

Z županom, ki nam je to po telefonu danes tudi potrdil, so se že dogovorili za srečanje, za skupno mizo bodo sedli čez deset dni.