Slovenija

Varnostni strokovnjaki o napadu na policiste: 'Črta je bila prekoračena'

Kočevje, 15. 08. 2024 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR, Marko Gregorc, Žana Vertačnik, K.K.
Komentarji
927

So policisti varuhi reda ali boksarske vreče, nad katerimi se lahko znese, kdor si želi? To se dan po objavi posnetka aretacije mladoletnega romskega voznika sprašuje javnost. Da je bila rdeča črta prekoračena, se strinjajo tudi varnostni strokovnjaki. Sindikat policistov Slovenije notranjega ministra in direktorja Policije poziva, naj poskrbita za spremembo zakonodaje, ki bi zagotovila bolj učinkovito vzdrževanje reda, izterjavo izrečenih kazni in boljšo varnost policistov v postopkih. Na vprašanja o romski problematiki je odgovarjal notranji minister Boštjan Poklukar.

Incident je obsodil tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. "Lani in tudi letos se je na policiste v patrulji tudi streljalo, kar nekaj je bilo tudi poškodb. Verjamem, da bo prišlo tudi do sodnega epiloga, saj so podane kazenske ovadbe in nekateri od napadalcev so bili tudi pridržani," je povedal. 

Incident bi se lahko končal tudi s precej hujšimi posledicami za policiste, glede na to, da je v romskih naseljih tudi orožje. "Nikoli ne veš, kako se bodo posamezni dogodki končali. Na ministrstvu pa tudi na Policiji si prizadevamo, da imajo policisti in policistke čim boljšo zaščitno opremo," je povedal, a pojasnil, da je šlo pri tem incidentu za rutinsko kontrolo prometa, kjer je policija sledila vozniku, ki ni želel ustaviti avtomobila. 

Policisti se, kot pravijo, počutijo ujete med dvema ognjema. Na eni strani se morajo braniti očitkov o diskriminatorni obravnavi Romov, na drugi pa poslušajo kritike, da premalo ščitijo ostale prebivalce. Varnostni strokovnjak, nekdanji direktor Policije in policijski sindikalist so si enotni. Ob napadu na policiste je bila prekoračena črta ločnica med dopustnim in nedopustnim ravnanjem. 

V sindikatu policistov pozivajo, naj k reševanju romske problematike poleg policije aktivno pristopijo tudi druge državne inštitucije. Adil Huselja pravi, da so ogorčeni: "Čeprav smo vsega hudega vajeni, je to zdaj izbilo sodu dno," je prepričan.

Da se policisti bojijo ukrepati siloviteje, zaradi strahu pred disciplinskimi postopki in očitki o prekomerni uporabi sile, je prepričan šef Policije iz časa vlade Janeza Janše. "Posledično je to 'cincanje' pri ukrepanju pripeljalo do tega, da je več policistov lažje in huje telesno poškodovanih," je povedal Anton Olaj in dodal, da mora biti policist, ki predstavlja državo, na terenu nedotakljiv.

Varnostni strokovnjak dodaja, da zgolj večje število policistov težav med Romi in domačini na dolgi rok ne bo razrešilo. "Vsekakor je to neka črta ločnica, ki ne sme ostati samo neopažena, ampak tudi ne nekaznovana," je povedal Žaberl. Da je bil odziv Romov na posnetku značilen in da bi povečana sila na dolgi rok razmere še poslabšala, še meni. "Pri takšni multikulturni skupnosti mora biti posredovanje Policije drugačno, bolj načrtovano, saj se že v naprej pričakujejo problemi," je pojasnil. 

Policisti so proti petim najbolj zagretim nasilnežem že uvedli predkazenske postopke. Za preprečitev uradnega postopka jim grozi od enega do pet let zapora. Dodatne kršitve bodo še preverili na podlagi posnetkov.  

Da možje v modrem tako kompleksnega odnosa med manjšino in domačini ne morejo vzdrževati sami, so prepričani v Sindikatu policistov Slovenije. "Policisti naredijo svoje, izrekajo kazni, izrekajo globe, vendar do realizacije in ustreznega kaznovanja ne prihaja, kar je sporočilo za te ljudi, da lahko počnejo, kar hočejo," je razložil Huselja.   

Če bi prišli do točke, ko bi pravico v roke samovoljno vzela še druga stran, bi se znašli v resnično nevarni situaciji, meni Olaj. "Ljudje upravičeno pričakujejo, da jim država zagotovi varnost, seveda preko policistov. In če te varnosti ne dobijo in obstaja občutek nevarnosti, obstaja v človeku občutek, da si bo varnost sebe in družine zagotovil sam," dodaja. 

V sindikatu od ministra in šefa Policije zahtevajo aktivnejše zavzemanje za spremembe zakonodaje, ki bi reševala romsko problematiko. Želijo boljšo integracijo Romov in spremenjen način izvajanja nadomestnega zapora, v katerega bi morali tudi prestopniki, ki ne plačujejo glob.  

'Najbolj me skrbi to, da že prihaja do določenega oboroževanja posameznikov'

Posnetek incidenta je sprožil odzive tudi na družbenih omrežjih. Predsednik krščanskih demokratov Matej Tonin je ocenil, da bi minister za notranje zadeve moral policistom zagotoviti primerne pogoje dela, če tega ne zna, pa da bi si moral najti drugo delo. Župana kočevske in ribniške občine medtem pozivata vladajoče, naj ukrepajo hitreje in koreniteje. Prepričana sta, da bo v nasprotnem primeru stvari v svoje roke prevzela ulica. 

Podžupan Kočevja Gregor Košir, ki je začasno v funkciji župana, je poudaril, da so prekoračene vse rdeče linije. Samo povečana prisotnost Policije po njegovem ne more biti rešitev, pravi, da je treba ukrepati koreniteje in predvsem takoj. "Se bojim, da bo prišlo do organiziranja, do protestov, zapiranja ulic in kar me najbolj skrbi, že prihaja do določenega oboroževanja posameznikov," je povedal. 

Podžupan Kočevja Gregor Košir, ki je začasno v funkciji župana
Podžupan Kočevja Gregor Košir, ki je začasno v funkciji župana FOTO: POP TV

Od vlade zahtevajo, da ustanovi interventno skupino, ki bi se ukvarjala širše z romsko problematiko in kriminaliteto. Pozivu vladi, predsednici države in poslancem se pridružuje ribniški župan. V pregovorno vroči politični jeseni bo pred poslanci v parlamentu veliki paket zakonov, ki so jih župani lani neuspešno predlagali, zdaj jih je v parlamentarni postopek vložila NSi.  

Pojavili so se tudi očitki, da so bili osumljeni v priporu namesto 48 ur le šest ur. Da ne ve, kako dolgo so bile osebe pridržane, pravi minister Boštjan Poklukar, ki pa dodaja, da pripor odredi preiskovalni sodnik in da jih je morala na podlagi odredbe Policija izpustiti. "Vsekakor pa je podana kazenska ovadba zaradi napada na uradno osebo," je ponovil. 

Kaj bo naredila Policija, da vzpostavi red na tem območju?

"Če bi bila romska problematika problematika, ki bi se jo dalo rešiti čez noč, bi bila danes zagotovo že rešena. Vsekakor je treba iti v dialog lokalne skupnosti, države in romske skupnosti," je povedal Poklukar in dodal, da bo Policija na varnostno bolj obremenjenih območjih poskrbela za varnost. Na vprašanje, ali bodo organizirali tudi posebno policijsko enoto, pa je odgovoril, da po njegovih informacijah posebna policijska enota na območju Kočevja že deluje. 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar FOTO: POP TV

Dodal je, da se je Policija odzvala na povečano varnostno obremenjenost in povečala število policijskih enot. "Ko gre za storilce kaznivih dejanj, Policija ne dela nobene razlike pa naj bo to Rom ali kdo drug. Ima ime in priimek in Policija ga bo seveda sprocesirala. Verjamem, da bo v pravni državi dobil tudi obsodbo na sodišču," je zagotavljal Poklukar. 

Bo vlada poslušala župane, ki so svoje predloge zakonov že podali? "Medresorska delovna skupina, ki jo koordinira ministrstvo za notranje zadeve, pripravlja rešitve na posameznih resorjih. Ni vse odvisno samo od ministrstva za notranje zadeve. Policija bo zagotavljala varnost na območju celotne države. Je pa res, da gre za sistemske rešitve, ki se ne morejo zgoditi čez noč," pravi. 

Za konec je dodal, da zagotavljanje vaških straž ali pa samoiniciativno organiziranje za namen preprečevanja kaznivih dejanj močno odsvetuje. "To je lahko tudi nevarno in da se ne bi komu kaj zgodilo, prepustimo to delo Policiji," je opozoril.  

KOMENTARJI (927)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
20. 08. 2024 20.25
+2
Javna dela kot so krpanje makadam cest delanje prepustov za vodo na cestiščih, čiščenje vodotokov, čiščenje podrasti da se prepreči zaraščanje gmajn, pašnikov.... . Dela kolikor hočeš. Šele po opravljenem delu sledi plačilo. Ta pot je edino prava. To kar prakticiramo sedaj deljenje denarja na suho brez dela je pa dvakrat škodljivo. Prazni proračun in proizvaja lenuhe na začetku kasneje pa že kriminalce ker jim potrebe rastejo denar pa ne sledi potrebam. Kot stranski produkt se prihrani tudi pri uvažanju tuje delovne sile. Delo opravijo domači, ki trenutno ždijo doma in čakajo izplačilni dan
Smuuki
20. 08. 2024 20.16
+2
Obstaja zelo preprosta rešitev za ta problem. Samo zakoni in pravila morajo veljati eni in isti za vse enako. Vseeno kako so mehki ali trdi samo veljajo za vse enako. Nobena skupina ne sme biti diskriminirana in nobena skupina ne sme biti priviligirana. Ko bodo predpisi za vse enaki se bo mir pojavil kar sam. Vsi moramo prvo opraviti dolžnosti temu sledijo pravice. Po tej poti ni niti male možnosti za konflikt. Ko bomo dopoldan vsi na delu ti popoldan težko na misel pride plan nočnih kraj ker moraš zjutraj spet na delo. Tako preprosto pa tako težko dojemljivo.
Smuuki
19. 08. 2024 09.30
+6
Zdaj oni igrajo žrtev kot običajno. Ni problem jim postaviti vodovod. Samo oni te vode ne bi plačevalj. Njim pripada vse brez da bi za to kaj naredili. To jim sporoča državni vrh od županov pričakujejo uspešno poslovanje komunslnih podjetij. Nekako nezdružljivo. Vlada in parlament so izgubili stik z realnostjo. Pol parlamenta ga pa še nikoli niti ni imelo. Kako si lahko v takih razmerah uspešen? Žrtev te norosti so pa okoliški prebivalci. Oni si jemljejo brez plačila vse kar si zamislijo. Še več prepričani so da jim vse to pripada. Ko yi zaželijo teletine jo vzamejo najbližnjemu kmetu. Ko potrebujejo drva v najbližji gozd. Ni pomembno čigav je ta gozd, ni potrebno dovoljenje revirnega gozdarja kot je to obvezno za lastnika. Obnašajo se kot nadljudje. Če ni po njihovo pa zapojejo pesti. Če jim ubraniš nabiranje svojega paradižnika te po njihovem mnenju upravičeno natepejo. Res so čudna ta leva pravila življenja
Victoria13
19. 08. 2024 08.22
+6
No, da je mera polna bi pa Romi zdaj še protestirali, da jim zgradimo zastonj vodovod...
Kmečka zdrava pamet
18. 08. 2024 21.33
+4
En politik ( nisem politicno opredelje) govori, da zupani ne naredijo dovolj. Dejansko imamo nerazsodne politike, da govorijo taksne neumnosti. Ce se ti Romski otroci upajo spraviti na policiste, ja politiki kaj pa mislite, da se bo dogajalo v soli v naslednjih letih? Maltretirali bodo ostale otroke in ucitelje ter celotnoskupnost. Politika lahkov mesecu dni uredi situacijo, ce bi bili sposobni in ce bi zeleli to resiti:
Kmečka zdrava pamet
18. 08. 2024 21.32
+5
Sem pozabil; hise morajo imeti enako gradbena dovoljenja kot za vse ostale drzavljane. Enako za tegistracije avtov….
Kmečka zdrava pamet
18. 08. 2024 21.32
+5
PREJ, KO BOMO UREDILI TO PROBLEMATIKO, LAZE BO NAM IN SEVEDA TUDI ROMOV. CE TEKA NE BOMO ZACELI TAKOJ UREJATI. BO TA SITUACIJA SIGURNO 200% ESKALIRALA V NERAZUMNE MEJE
Kmečka zdrava pamet
18. 08. 2024 21.31
+2
Zadeva se bi lahko uredila v mesecu dni, ce bi bilo politikom do tega ( tu bi morali stopiti skupaj): Spremeniti zakonodajo: Tri lazniva dejanja-ni socialne podpore Trije vzgojni ukrepi v soli- doticni ne more dobiti nikoli socialne podpore Nelegalno posedovanje orozja- doticni jima vec nikoli socialne podpore In se je mogocih ukrepov…. A je to diskriminatorno? Ne, saj je vendarle normalno, da je to za eno demokraticno druzbo nesprejemljivo.
Kmečka zdrava pamet
18. 08. 2024 21.24
+4
Ta situacija z Romi je postala nevzdrzna. Pa ne zaradi nas Slovencev, ki hodimo v sluzbo, da lahko Romi, ki se jim ne ljubi delati, dobivajo veliko socialno podporo, ker imajo veliko otrok. Kdaj pa je kadarkoli kaksen obicajen Slovenec tako vlacil policaje? V primeru napada na uradno osebo je potrebno uporabiti prisilna sredstva, tudi najstrozja. To je v zakonodaji in v navodilih MNZ. Potem pa politiki komentirajo, da je policija primerno opravila delo. Nikakor ni. Uporaboti bi bilo potrebno prisilna sredstva , da bi vsi napadalci pocakali leze , poklicati pomoc ter jih vse s prisilni sredstvi priveti v primerne ustanove. En politik ( nisem politicno opredelje) govori, da zupani ne naredijo dovolj. Dejansko imamo nerazsodne politike, da govorijo taksne neumnosti. Ce se ti Romski otroci upajo spraviti na policiste, ja politiki kaj pa mislite, da se bo dogajalo v soli v naslednjih letih? Maltretirali bodo ostale otroke in ucitelje ter celotnoskupnost. Politika lahkov mesecu dni uredi situacijo, ce bi bili sposobni in ce bi zeleli to resiti: Sprejeti doloceno zakonodajo: Osebe z dvema kaznivima dejanjema ne moreta vec dobivati socialno podporo. Brez obiska v soli ali z dolocenim stevilom vzgojnih ukrepov v soli oseba v prihodnosti ni upravicena do sicialne pomoci V primeru nelegalnega posedovanja orozja, oseba ni upravicena do socialne pomoci V primeri streljanja , se vsakokrat izvede racija s 100 specialci in naredijo hisne preiskave orozja ……… se mnogo To ni nic takega, saj se normalni drzavljani itak tako ravnamo, da je za nas to nerelavantno Sem pozabil; hise morajo imeti enako gradbena dovoljenja kot za vse ostale drzavljane. Enako za tegistracije avtov…. PREJ, KO BOMO UREDILI TO PROBLEMATIKO, LAZE BO NAM IN SEVEDA TUDI ROMOV. CE TEKA NE BOMO ZACELI TAKOJ UREJATI. BO TA SITUACIJA SIGURNO 200% ESKALIRALA V NERAZUMNE MEJE
Kmečka zdrava pamet
18. 08. 2024 21.21
+2
Ko berem vase komentarje, vidim zakaj je taksna situacija. Levi-desno, nato desni levi, otozevanje in se in se. Minister bi moral odstopiti, ker ni sposoben, pa ne ker je levi ali desni. Ze sedanja zakonodaja policistom veleva uporabo primernih prisilnih sredstev. Tu v tem primeru bi bila pistola; bil je napad na policiste, napad na Slovenijo. V prispevku je bilo omenjeno, da je najverjetneje v teh Romskih naseljih veliko orozja. Minister, ce bi bil sposoben, bi moralo priti naslednji dan v naselje 150 specialcev in opraviti hisne preiskave in pobrati vso orozje. Ob najmenjsem nespostovanju zakonitih ukazop pa zopet uporabiti najprimernejse prisilno sredstvo. In to ponoviti vsak mesec. Cez 3 mesece bi bila zadeva urejena; Romi bi videli, da velja pravna drzava v pravem pomenu.
Kostorog
18. 08. 2024 09.49
+1
,, odpisani,, že kakih 30 let je tako, tudi pod vlado tvojega Pukl komisarja se jim je popuščalo, zdaj je pa pač prag prekoračen, sicer pa zakaj bi bili slabši od pravnomočno obsojenega pacienta ki laže, krade, zavaja, razdvaja,,,,,, zgodilo se mu pa ni nič, zgledi vlečejo.
odpisani zasedli vlado
17. 08. 2024 20.24
+0
Vse to odraža nesposobnost golobove perjadi katera je odvzela pooblastila policistom samo zato,da so jo opečeni volili za vsa kriminalna dela katera sedaj izvajajo opečeni.Obljubili so jim ogromne podpore zaščito pred policijo itd. in samo teh obljub se res drži sedanja vlada. Če belec malo razgraja pride policija in ga odpelje v pridržanje.Opečeni se javno pretepajo kjer koli in,ko prispe jih policija samo popiše ali še pa to ne,ker ve,da z kaznimi tako ali tako ne bo nič.Policiji se morajo nemudoma omogočiti ustrezna pooblastila taka kakršna imajo vse tuje države samo slovenija ne.Naj se opečenci spravijo primer na enega policista v avstriji,madžarski,nemčiji,italiji itd.pa bodo videli kako bodo končali.Če se nemudoma ne izda pooblastil za samoobrambo policije se mora na proteste proti nesposobni vladi. V kolikor bi napadli mene se ve kako bi se končalo zato ne bom navajal pa tudi ne glede na to ali so opečeni ali beli.V državi kjer vlada nezakonje ter razlike med prebivalstvom ni prihodnosti.
štrekeljc
18. 08. 2024 09.57
+0
Da bi dobil glasove opečenih, je Veliki Romar v Titovo Jajce 30.03.2007 sprejel Zakon o romski skupnosti v Republiki Sloveniji (ZRomS-1 in jih s tem postavil v privilegiran položaj.
gengsta1234
17. 08. 2024 14.08
+3
Dobro so zrejeni so jaa za nas denar nam trga drzava za lenuhe
Coco Loco
16. 08. 2024 20.31
+2
Banana republik...🍌
patogen
16. 08. 2024 20.03
+3
Še celo na očiščeni so se upali lotiti Xigo vprašanja. Zaključili so, da bi se v dialog moral vključiti CSD in oni. In da je jedro problema v tem, (za kar si Očiščena zasluži Pulitzerhjevo nagrado), da večina njih ne dokonča Osnovne šole. Ker jim očitno mi to prepečujemo. Fashisti in nestrpneži...
Kostorog
16. 08. 2024 19.53
+6
Nek ameriški general je rekel,, najboljši Indijanec je m.... Indijanec,,, tako velja tudi za xigote.
zmerni pesimist
16. 08. 2024 18.02
+10
Ti ti romčeki bo rekel golob in jIm poslal raglednico iz hrvaške
nominator13
16. 08. 2024 17.25
+7
Zelo slab nastop poklukarja.
medvescak
16. 08. 2024 17.24
+8
dolenjci dragi. Priporočam obisk Biograda in dobrega pogovora z domačini. Po dveh kozarcih bevande vam bodo z veseljem povedali, kako so pri njih rešili zadevo s podobnim naseljem.🚜🚜🚜
ml3000
16. 08. 2024 17.38
-5
Kaj pa nabijaš pejdi pa reši, a si spiv lumpi pivo pa najedu se merkator čevapov pa si hraber kaj mali slov%enček
Darko32
16. 08. 2024 19.29
+1
medvescak Imaš prav. Naj gredo v akcijo, če so ogroženi. Nabijajo samo takrat, ko je na oblasti druga politična opcija in ko je JANŠA pa so tiho, ker vedo, da mešanje megle ni produktivno. Tukaj pa sedaj mešajo meglo.
Groucho Marx
16. 08. 2024 20.43
+3
Izražanje zaskrbljenosti spričo eskalacije ziganskega nasilja ni mešanje megle, medtem ko lewakarsko nabijanje in opravičevanje nesposobnega golobnjaka to vsekakor je.
frenk707
16. 08. 2024 17.23
+0
janševci in župani, ki pripadajo janšizmu sedaj uganjajo demagogijo in populizem, da bi odgovornost za nastale razmere preložili na aktualno vlado in zahtevajo ukrepe, da bo čez noč drugače,.... po zanesljivih informacijah za provokativnimi dogodki romov stojijo janševci, da v zadrego spravljajo državo in policijo,.... Da janševci s seboj pripeljejo skupino izgrednikov, ki potem z granitnimi kockami in vsem drugim, kar je na dosegu roke naredijo izgrede, da mora policija ukrepati, je že znana zgodba, ki se pogosto ponavlja. ... janševci bi naredili vse, da se v državi povzroči čim več težav..... ampak janševci, volitve bodo aprila 2026 pa tudi če se povežete še s kakšno marginalno skupino, ki bo delala izgrede.
Groucho Marx
16. 08. 2024 17.35
+2
Frenki bot, preveč jožajožaTV škodi, veš. Si v ustanovi delita prostor?
Darko32
16. 08. 2024 19.04
+0
Groucho Marx Če pogledam stanje, pogledam zgodovino in pogledam kronologijo bomo videli, da ima delno FRENK vse prav. JANŠA je pkvarjen do konca. Poskuša minirati na vseh področjih, kjer le lahko samo da bi se dokopal do oblasti. Ko pa je na Oblasti pa vidimo, da ponareja poročila in frizira stanje, da je vse super. Tukaj pa slika pokaže, da so DOLENČKI zamočili na celi črti. Naj raje pomislijo kako bodo spoštovali svojo zastavo in ustavo. Prodajajo svojo zemljo in potem napadajo ROME.