Slovenija

Tudi v Sloveniji zapiramo ljudi, ki niso zagrešili zločina

Ljubljana, 15. 08. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ilegalni migranti, katerih praviloma edini greh je to, da v svojih državah iz različnih razlogov ne morejo več živeti, v Sloveniji pogosto končajo v centru za tujce. To je pravzaprav zapor, v katerem jih lahko zadržujejo do enega leta.

Center za tujce Veliki otok v Postojni po demonstracijah aktivistov, ki se zavzemajo za boljšo obravnavo ljudi, ki hote ali nehote pristanejo v Sloveniji.
Center za tujce Veliki otok v Postojni po demonstracijah aktivistov, ki se zavzemajo za boljšo obravnavo ljudi, ki hote ali nehote pristanejo v Sloveniji. FOTO: Dare Čekeliš

Število nedovoljenih prehodov slovenske državne meje se je v prvem letošnjem polletju povečalo za več kot 15 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Največ jih je bilo iz Afganistana zaradi zaostrenih varnostnih razmer. Slovenski policisti so obravnavali tudi za skoraj 40 odstotkov več nedovoljenih nastanitev v Sloveniji.

Slovenski policisti so v prvih šestih mesecih letos obravnavali 416 nedovoljenih prehodov državne meje, kar je za 15,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, ko so obravnavali 361 takšnih prehodov.

Največje povečanje ilegalnih migracij so policisti zaznali junija, saj se je število ilegalnih prehodov v primerjavi z junijem lani povečalo za 49 odstotkov.

V prvem letošnjem polletju je bilo med ilegalnimi migranti, ki so prečkali našo mejo, največ Afganistancev, kar je posledica vse slabše varnostne situacije v državi. Policija jih je prijela 93, medtem ko jih je lani 13.

Slovenska meja pogosto zadnja ovira

Razmere v centrih za tujce so zelo slabe.
Razmere v centrih za tujce so zelo slabe. FOTO: POP TV

Slovenija leži na eni izmed znanih poti, prek katerih državljani tretjih držav poskušajo na nedovoljen način vstopiti v države EU, t. i. balkanski poti. Tako je pogosto naša meja s Hrvaško še zadnja ovira za vstop v schengenski prostor. Sicer je Slovenija ciljna država le za osebe nekdanje Jugoslavije, drugi pot nadaljujejo predvsem v Avstrijo in Italijo.

Poleg Afganistancev so policisti zaradi nedovoljenega prehoda državne meje večinoma prijeli državljane Srbije (50), Hrvaške (41), Albanije (27), Turčije (24) in Kosova (19).
Zaradi neizpolnjevanja pogojev za vstop v Slovenijo oz. druge države članice EU je bilo v prvih petih mesecih letos na mejnih prehodih zavrnjenih 4379 državljanov tretjih držav, od tega velika večina (4142) na kopenski meji s Hrvaško.

Ali nazaj na Hrvaško ali v azilni dom

Če slovenski policisti primejo osebo, ki je nezakonito vstopila v državo iz Hrvaške, jo vrnejo hrvaškim varnostnim organom. Če hoče migrant pri nas zaprositi za mednarodno zaščito, ga policisti odpeljejo v azilni dom.

Če oseba ne zaprosi za azil, vendar je ni dovoljeno vrniti v njeno matično državo, ker bi ji tam grozila nevarnost za življenje ali osebno varnost, je treba spoštovati načelo nevračanja in se je ne sme vrniti. V takem primeru ima oseba možnost, da v Sloveniji pridobi dovoljenje za zadrževanje, ki ga izda policija.

Še naprej se povečuje število obravnavanih državljanov tretjih držav zaradi nedovoljenega prebivanja v državi. Tako so v prvem polletju slovenski policisti obravnavali za 46,3 odstotka več takšnih primerov kot v enakem obdobju lani. V matične države so jih vrnili 817. Med njimi je bilo največ državljanov Hrvaške, Srbije, Makedonije ter Bosne in Hercegovine. V celotni EU je v letošnjem prvem četrtletju nedovoljeno bivalo 82.200 ilegalnih migrantov.

Kritiki centrov za tujce pravijo, da to niso centri, temveč navadni "lagerji".
Kritiki centrov za tujce pravijo, da to niso centri, temveč navadni "lagerji". FOTO: POP TV

Brez zločina v zaporu do enega leta

Če tujca ne morejo takoj vrniti v matično državo, ga do takrat nastanijo v Center za tujce. Vendar raziskovalka na področju človekovih pravic Neža Kogovšek Šalamon opozarja, da ta nastanitev dejansko pomeni odvzem prostosti.
Center za tujce je namreč za razliko od azilnega doma institucija zaprtega tipa, iz katere ljudje ne morejo prosto odhajati in se vanjo vračati, razen v primerih, kadar jim je izdana dovolilnica.

"Ta ureditev je nesprejemljiva zato, ker gre za odvzem prostosti, torej za enega najresnejših posegov v pravice posameznika, za osebe, ki niso storile nikakršnega kaznivega dejanja," poudarja raziskovalka na Mirovnem inštitutu.

Ob tem dodaja, da je to še zlasti nesprejemljivo, ker lahko odvzem prostosti traja do enega leta. Po njenih besedah je dolgotrajno zapiranje nedokumentiranih migrantov splošna praksa v Evropi in svetu, zato je tu vsekakor potreba po spremembah zelo velika ne le v slovenskem, temveč v svetovnem merilu.

Tudi osnovne pravice le mrtva črka na papirju

Prosilci za azil
Prosilci za azil FOTO: POP TV

V času bivanja v Sloveniji imajo sicer tujci pravico do nujnega zdravstvenega varstva, osnovne oskrbe, šoloobvezni mladoletni tujci pa imajo tudi pravico do osnovnega šolstva. Po besedah Kogovšek Šalamonove imajo nedokumentirani migranti v slovenskem pravnem redu najmanj pravic od vseh kategorij migrantov, saj imajo samo dve ekonomsko-socialni pravici.

Vendar sta tudi ti dve pravici po njenih besedah velikokrat le mrtva črka na papirju. "Kaj je nujno zdravljenje, namreč presodi šele zdravnik, velikokrat pa oseba sploh ne more do njega, ker ga ustavi že drugo osebje, ko od njega zahteva bodisi zdravstveno kartico bodisi denar za plačilo storitev," je dodala.

Sicer velja, da je tujec, ki ima lastna sredstva, dolžan sam kriti stroške svojega preživljanja in nastanitve ter stroške vračanja v matično državo. Te stroške solidarno nosi tudi oseba, ki je tujca pripeljala čez državno mejo na nedovoljen način, pojasnjujejo na policiji.

Število ilegalnih migrantov se je sicer v Sloveniji zadnje desetletje zmanjševalo. Še leta 2000 so slovenski policisti obravnavali 35.892 ilegalnih migrantov, lani pa le 422.
 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 08. 2011 12.38
PO MOJE;;POLNE KOVERTE DINARČKOV,TAKIH ALI DRUGAČNIH
dannyer
16. 08. 2011 11.42
+7
država bi morala ta problem odločno rešiti s tem da se ne bi pogajala pa ujčkala tujce da bi ob prihodu ilegalno meje takoj izgnali potem bi se številka manjšala saj bi iskali šibko državo kjer je lahko pristopit mejo .pa še šen gen ja bil prvotno dobra ideja da bi se razvite države povezale a se je zazdj pokazal kot slab ,in upam da bomo izstopili iz šen gena čimprej dosti škode je bilo ,pa še koristi prinaša bore malo se vidi kaj delajo avstrici je isti šmorn kt če bi imeli mejo ,vsaj nadzor nad svojo državo bi imeli in tega se nebi smeli odpovedati pa še to francija italija in nemčija bosta povsem verjetnosti iztopili iz šen gena saj ni korist se strinjam . eu bi morala odločno rešiti problem ilegalcev ne pa da s tem ogroža lasten narod in obstoj to je zločin nad lastnim narodom ki se ne kaznuje in to je sramota
JurijGrmMlajsi
16. 08. 2011 00.41
+8
Lupin_III hvala. očitno sem narobe ocenil tvoj komentar. Sedaj lahko mirno rečem da se strinjam z vsem! Alyaz5 Točno tako! Če grem v Iran in tam ne dobim pira in se moja punca mora obleči tako in tako bom pač sprejel....in to kot turist, pri nas pa taki ki so pravzaprav prišli žicat nočejo. Človekoljubne organizacije pa so itak zapisane načelu "poskrbimo za vsakega sam za Slovenca ne"
Lencho
15. 08. 2011 23.59
+4
JurijGrmMlajsi Ne govorim o imigrantih, ampak na splošno o naših revežih v državi (ljudeh z malo bogastva in moči). Se strinjam s tvojo izjavo glede njih....
JurijGrmMlajsi
15. 08. 2011 23.18
+5
Lupin_III če bi jaz prišel na vplivno mesto, bi prvo poskrbel da vsa sredstva namenimo izključno našim ljudem, če ostane kaj drobiža ga damo za take. Ti reveži so problem držav iz katerih so prišli, NE naš!
JurijGrmMlajsi
15. 08. 2011 23.14
+1
Lupin_III če govoriš o naših revežih, se strinjam, sam te kdo je te tuje reveže vabil sem?
JurijGrmMlajsi
15. 08. 2011 23.13
+4
cyklon Biti človek.Tako malo je potrebno za to. Jaz vas ne razumem. brez veze.....dobrodelnost se začne DOMA! Prvo družina, potem prijatelji in daljni sorodniki, nato sonarodnjaki, potem tujci a tisti ki so nam kulturno in antropološko bližje (Evropejci) in šele potem neki Afričani in Arabci.
Lencho
15. 08. 2011 23.12
Sistem je tak, da v naši državici vedno zaprejo reveže, barabe pa so dobrodošle! Imam sam v svoji družini tak primer! Če mi kdaj uspe priti na uplivno mesto, bom vse take ljudi potlaču do dna, ker se ne zavedajo koliko hudega storijo!!!! Smrt vsem, ki se izživljajo nad revnimi in nemočnimi!!
Jeanus1
15. 08. 2011 22.59
Tudi v Sloveniji zapirajo ljudi, ki niso zagrešili zločina....hm, še huje pa je, da ne zapirajo tistih ki so ga, in to zelo hudega. Bravo, naše pravosodje in vsi podrepniki, ki pašejo zraven!!! Živela Slovenija, banana republika!!!
Alyaz5
15. 08. 2011 22.55
+1
"Ta ureditev je nesprejemljiva zato, ker gre za odvzem prostosti, torej za enega najresnejših posegov v pravice posameznika, za osebe, ki niso storile nikakršnega kaznivega dejanja," No sh*t ? Kaj pa je to, da so hteli ilegalno prit na tuje ozemlje, to se meni zdi kot kaznivo dejanje. To je tak kot, da bi vdrl v tujo hišo. Ona ko se kao zavzema za človekove pravice pa se naj bolj začne zavzemat za slovence, sploh pa delavce, ki ne dobijo plače <--- To je za mene kratenje človekovih pravic. Ne pa ti, ki hoče ilegalno v državo, pol pa bi še radi vse "bonuse" uživali. Se me tak čudi, da ne dobijo vsega kar si zmislijo tak kot saj vemo kdo.
googreen
15. 08. 2011 22.43
tile komentarji so čist brez veze. Zgleda kot, da so jih eni kar zakupili, saj nekateri tako hitro pišejo, da zraven ne prideš. Pa ko bi bili samo na enem članku. Prav povsod so . A ste plačani za to ?Ali ste v državni službi. Pa dej admin skini te modele, ki cele dneve utrujajo z enimi in istimi jamranji in šinfanji. Groza. Delat pejte, če ni druzga pa vrt štihat.
JanezNovakJohn
15. 08. 2011 20.28
+1
Zapori niso za bolj enake .
JanezNovakJohn
15. 08. 2011 20.27
-1
Ta država vlada z represijo, ki bi smela biti le izjema, pri nas je pravilo. Astronomske kazni za prometne prekrške, ki jih z lahkoto plačajo bogati, revni pa gredo najprej v uklonilni zapor, nato so pa ob dve mesečni plači. Država enakih. Samo eni so bolj enaki .! !
Osvald
15. 08. 2011 20.27
+2
zakaj pa morajo imeti po 10 otrok. Na takšen način bodo v kratkerm spremenili demografsko podobo sveta.
MIZANTROP
15. 08. 2011 19.37
Helix Nebula15.08.2011, 19:32 Čisto tako pa že ni. Tudi priseljenci imajo dušo, želijo živeti boljše, saj v kruti Afriški in Azijski bedi ne morejo več preživeti, saj so si sami s svojo številčnostjo izčrpali vire preživetja. Zato pa se selijo, in te selitve bodo čedalje številčnejše in agresivnejše. Zakaj pa se Pigmejci ne selijo? Živijo lepo v sožitju z naravo in vsega imajo dovolj. Kar pa se ne bi moglo reči za Masaje in Zuluje.
MIZANTROP
15. 08. 2011 19.33
+0
Dannyer, nekaj še nisem omenil, včasih je število precej nihalo, danes samo raste. Preživetje prebivalstva je bilo nekoč odvisno od dobrih letin. Poznamo tisto zgodbo o sedmih dobrih in sedmih slabih letih. Človeško populacijo je regulirala lakota, potem vojne, bolezni. Nekoč je bil že vnet slepič smrten, umiralo se je zaradi kuge, vnetih ran, zapletov pri porodih, in še in še. Ne si pa misliti da je kontracepcijska tabletka neškodljiva za okolje. Skozi urin žensk se kontracepcijska sredstva izločajo v kanalizacijo, iz kanalizacije pa v reke. Pa ne le kontracepcijska sredstva, vsa farmacevtska sredstva preidejo v biotope. Kot sem rekel, česarkoli se dotakne človeška roka, to oveni. Za primer vzamimo pomladansko cvetje, vse je treba potrgati, da potem čez dva dni oveni v vazici na mizi. To je ogledalo konflikta med človekom in naravo.
Helix Nebula
15. 08. 2011 19.32
v večino primerih grejo iskat lepše živlenje.. ne da ne morejo živet v svojih državah.. njihovo mišlenje je enostavno: zaka bi gradili če je pa nekje že zgrajeno..
pika poka ježek
15. 08. 2011 19.26
Brr, Mizantop, ko berem tvoje poste me kar zmrazi. Pri konfliktu za dostop do virov ne bo milost, hkrati pa bodo trčile različne kulture. Takrat ne bo čas za romantike, pesnike, humaniste in mirovnike.
dannyer
15. 08. 2011 19.24
+2
MIZANTROP15.08.2011, 19:15 prav si napisal heheh 3 svet rabi kontracepcijo da se nebi širili kot .... poglej koliko je afričanov halo ja pa so lačni bogi ja itak saj jih je 1,200miljarda dvestomilijonov itak da bodo lačni tako negre več naprej
pika poka ježek
15. 08. 2011 19.23
-1
To je zakonska segregacija. Mizantop ima sicer povsem prav kar pravi, toda omejujemo prestop meje državljanom Afriških in Azijskih držav, ki nimajo slabih namenov, a omogočamo nemoten vstop kriminalcem iz sosednjih držav članic EU in države kandidatke. Če omejitev ne bi bili, potem bi nas povozila plima vsakovrstnih emigrantov. Morda se ne sliši lepo, toda v naravi gre za boj za preživetje, najprej jaz in moja družina, potem sosed, sodržavljan, nato pa mogoče še kdo drug.