Slovenija

Tudi otroci imajo pravice

New York/Ljubljana, 20. 11. 2005 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob svetovnem dnevu otroka v Zvezi prijateljev mladine pozivajo k čimprejšnjem imenovanju varuha otrokovih pravic.

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek
Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek FOTO: Dare Čekeliš

Pred natančno šestnajstimi leti so Združeni narodi sprejeli Konvencijo o pravici otrok, ki najmlajšim priznava pravico do življenja, do zaščite ter določa njihove kulturne, socialne in druge pravice. Dokument je zgodovinski, saj je dosegel največji konsenz v zgodovini. Podpisale so ga skoraj vse svetovne države, izjema so le prva svetovna velesila, Združene države Amerike, in obubožana Somalija.

Prav na obletnico sprejema omenjene konvencije po svetu obeležujemo letošnji svetovni dan otrok. Številne mednarodne organizacije ob tem opozarjajo, da so pravice milijonov otrok še vedno kršene.

romski otroci
romski otroci FOTO: Reuters

Hanžek opozarja na problem preživnin

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek ugotavlja, da bi morali pristojni organi v Sloveniji za polno uveljavitev konvencije ZN o otrokovih pravicah čim prej sprejeti še manjkajoče predpise, predvsem pa spremeniti način izvajanja nekaterih pravic. Zato pričakuje, da bo zlasti novi družinski zakonik, ki je že v pripravi, omogočil uresničitev vseh tistih pravic otroka, ki jih v vsakdanjem življenju najbolj pogosto kršijo njegovi starši. Ob tem poudarja predvsem pravico otroka do stikov z obema staršema.

V Zvezi prijateljev mladine predlagajo, da bi v Sloveniji storili vse za ustanovitev instituta varuha otrokovih pravic.

Varuh poleg tega opozarja na priporočilo Državnega zbora, naj vlada preuči njegov predlog za povišanje starostne meje, do katere je otrok upravičen do nadomestila preživnine, predlaga pa tudi poostritev ukrepov zoper tiste, ki preživnine kljub dohodkovnim možnostim ne plačujejo.

Otroci so žrtve vojn, zlorab in bolezni

300 tisoč otrok je del oboroženih sil, na milijone jih živi na območjih, kjer divjajo spopadi
300 tisoč otrok je del oboroženih sil, na milijone jih živi na območjih, kjer divjajo spopadi FOTO: Reuters

Amnesty International ugotavlja, da na svetu še vedno 100 milijonov otrok živi na ulici, 250 milijonov mlajših od 14 let je prisiljenih delati za preživetje in več kot 300.000 se jih bojuje v različnih oboroženih konfliktih po svetu.

Sklad ZN za pomoč otrokom (Unicef) pa opozarja, da se stopnja umiranja otrok v svetu prepočasi znižuje. Na leto zaradi bolezni, ki bi se jih dalo preprečiti, po svetu umre 11 milijonov otrok, mlajših od pet let.

Več kot 15 milijonov otrok v svetu je osirotelih zaradi aidsa. Samo med letoma 2001 in 2003 je več kot tri milijone otrok zaradi te bolezni izgubilo enega ali oba starša.

Trgovanje z otroki narašča

Unicef opozarja tudi, da trgovanje z otroki v svetu narašča. Še posebej zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je več kot milijon otrok letno prisiljenih v prostitucijo, prosjačenje in prisilno delo.

Unicef opozarja pred naraščajočo trgovino z otroki
Unicef opozarja pred naraščajočo trgovino z otroki FOTO: Reuters

Po zadnjih podatkih je spolno zlorabljenih kar dva milijona otrok, iz vzhodne v zahodno Evropo pa naj bi jih letno pretihotapili 200 tisoč. Unicef še opozarja, da postaja izkoriščanje otrok vedno bolj komercializirano. Na svetovnem spletu tako kar 14 milijonov strani ponuja otroško pornografijo.


SORODNI ČLANKI