Slovenija

Študenti ostajajo kritični

Ljubljana, 13. 06. 2006 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Študenti ostajajo kritični do resolucije o programu o visokem šolstvu. Ministra pozivajo naj pojasni podporo šolnin.

Minister Zupan naj pojasni podporo šolnin, pravijo predstavniki študentov
Minister Zupan naj pojasni podporo šolnin, pravijo predstavniki študentov FOTO: POP TV

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) poslala dopolnila in pripombe k predlogu resolucije Nacionalnega programa visokega šolstva za obdobje od 2006 do 2010.

Študentje so predlagali celovit sistem zagotavljanja kakovosti, partnersko oblikovanje visokošolske politike, se zavzeli za izdatnejše javno financiranje visokega šolstva, več alternativnih financ in racionalnejšo rabo sredstev na visokošolskih zavodih. Ob tem pa nasprotujejo prelaganju bremena financiranja študija na rame študentov in njihovih staršev.

Visoko šolstvo je institucija družbenega pomena

Povezovanje raziskovalnega in visokošolskega prostora predstavniki študentov pozdravljajo, vendar poudarjajo, da je predlog nacionalnega programa visokega šolstva pisan premalo s stališča visokega šolstva. Med glavnimi cilji namreč ni moč zaslediti ničesar, kar bi odražalo družbeno vlogo visokega šolstva. Namesto tega je poudarek namenjen razumevanju visokega šolstva, kot institucije za proizvodnjo kadrov in inovacij za gospodarstvo,menijo v ŠOS-u.

Po mnenju študentov je neustrezno in pomanjkljivo rešeno tudi vprašanje zagotavljanja kakovosti. Prav tako ni poudarka na doslednem uvajanju principa partnerskega sooblikovanja visokega šolstva sistemsko in na vseh ravneh, so zapisali v sporočilu za javnost. Po njihovem je zelo površno naslovljeno tudi področje financiranja visokega šolstva.

Študenti si želijo, da bi se Visokošolska strategija pripravljala v sozvočju s stroko
Študenti si želijo, da bi se Visokošolska strategija pripravljala v sozvočju s stroko FOTO: POP TV

Predlog naj ne bi predvideval povišanja javnih izdatkov za visoko šolstvo temveč le povečanje zasebnega financiranja za 0,7% bruto domačega proizvoda. Slednje v praksi pomeni širitev šolnin za visoko šolstvo, saj je nerealno pričakovati tolikšno povečanje sredstev iz drugih zasebnih virov v štirih letih.

V Študentski organizaciji Slovenije pozivajo visokošolskega ministra Jureta Zupana naj opusti samovoljno vodenje visokošolske politike in naj končno tudi dejansko prisluhne stroki in partnerjem.

''Minister Zupan je nedavno izjavil, da so skoraj vse institucije, razen ŠOS, podprle šolnine. Ko smo želeli pripombe omenjenih institucij od ministrstva na vpogled, nam jih niso hoteli razkriti, saj naj le-te ne bi bile javne. Potem so nam naknadno sporočili, da jih bodo vendarle objavili na internetu. Ko smo poizvedovali o pripombah, smo ugotovili, da šolnin v svojih komentarjih ni podprla niti Univerza na Primorskem, niti Univerza v Ljubljani. Nasprotuje jim Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, predstavniki delodajalcev pa k pripombam niti niso bili pozvani,'' je pojasnil predsednik Odbora za visoko šolstvo Bojan Kurež.

Predstavniki študentov še poudarjajo, da bi moralo kakršenkoli iskanje konsenza v tej smeri temeljiti na poglobljenih raziskavah, podatkih ter simulacijah o socialnih in finančnih rezultatih omenjenih korakov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tommi Zu
13. 06. 2006 15.43
forum: http://student.tam.si/viewtopic.php?t=13