Slovenija

FOTO in VIDEO: Dogovora ni. Nas čaka blokada države?

Ljubljana, 31. 08. 2010 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tisoč protestnikov, delavcev z beneficiranim delovnim stažem, se je srečalo z ministrom Svetlikom, a niso dosegli dogovora. Minister obljublja rešitev, ki pa jo delavci zavračajo, zato grozijo s še večjo stavko in blokado Slovenije.

V Tivoli je zjutraj iz vseh koncev Slovenije prišlo okoli 15 avtobusov, torej prek 600 predstavnikov policijskega sindikata, ki so se udeležili protestnega shoda. S seboj so prinesli različne transparente, na katerih je med drugim pisalo: ''Star policist, tresoča varnost'', ''Med vojno za svobodo, v EU za pokojnino!'', ''Babi, zakaj mora naš pradedek spet v službo?'', ''Umrl na poti na intervencijo'', ''Ne kliči policije, smo že tu!'', ''Pred 10 leti že penzionist, danes še vedno policist'', Bo mladina kdaj tako dobra, da bo staremu policistu pomagala prečkati cesto?''.

Protestniki so nosili transparente z napisi: "Prometniki skrbimo za 17 milijonov potnikov. Do kdaj? Do 65. leta?" ter "10 let bogatenja na naših plečih. 65 let star železničar. Gluh, po vaše zdrav?".

Nato so se odpravili proti vladnim poslopjem, kjer so predali pismo vladnim predstavnikom. Pismo, v katerem zahtevajo oziroma pričakujejo socialni dialog glede ureditve poklica policistov, so predali državnemu sekretarju Milošu Pavlici. Kot je za 24ur.com povedal generalni sekretar sindikata Franci Frantar, ne gre le za pokojninsko reformo, ampak za celoten položaj policistov. Pavlica, ki je pismo sprejel v imenu premierja Boruta Pahorja, je povedal, da bo zahteve predal predsedniku vlade, hkrati pa je policistom zagotovil, da pogovori v smeri iskanja rešitev za težave, ki jih navajajo v pismu, potekajo. Prav tako je izrazil prepričanje, da bodo ob pokojninski reformi našli tudi ustrezne rešitve za njihove težave.

Predsednik policijskega sindikata Zoran Petrovič pa je dejal, da so za dosego svojih ciljev pripravljeni uporabiti vsa sredstva, ki so jim na voljo. "Ne znam si predstavljati, kako bomo pri 65 letih lahko intervenirali takrat, kadar nas državljani potrebujejo in za kar nas tudi plačujejo." Po njegovih besedah so v sindikatu pričakovali, da bo nova pokojninska reforma rešila njihov problem, zgodilo pa se je ravno nasprotno.

Policiste je sprejel tudi generalni direktor policije Janko Goršek.
Policiste je sprejel tudi generalni direktor policije Janko Goršek. FOTO: Miro Majcen

Brez dogovora

Policisti so nato krenili proti železniški postaji, na poti pa so se ustavili še pred ministrstvom za notranje zadeve. Na železniški postaji so se jim pridružili še drugi sindikati, skupaj pa so krenili na Kotnikovo, pred poslopje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Sindikati, katerih člani delajo na beneficiranih delovnih mestih, so s shodom v Ljubljani zahtevali drugačno ureditev poklicnih pokojnin ter nastopili proti predlogu pokojninske reforme.

Skupina sindikatov, med njimi so poleg policistov tudi cariniki, piloti, strojevodje, poklicni gasilci, železničarji in drugi, je ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku izročila zahteve ter ga pozvala k iskanju rešitev. Kot je za 24ur.com povedal Frantar, je minister dal obljubo, da se bo sestala delovna skupina, kaj več pa ni znal povedati. ''Mi upamo, da bo prišlo do tega in da se bo socialni dialog nadaljeval. V nasprotnem primeru se bomo sindikati spet dobili in odločili, kako naprej, ne izključujemo pa niti stavke,'' je povedal.

Delavci in minister torej še niso našli skupnega jezika, zato je stavka še vedno v zraku. Da okoli 41.000 delavcev ne bi stavkalo, bi se morali strinjati s Svetlikovo rešitvijo, po kateri bi ponovno preučili, kateri poklici so danes sploh še upravičeni do skrajšane poklicne dobe, ter da bi pri beneficiranih poklicih namesto k čim prejšnji upokojitvi težili k temu, da se delavce pri določenih letih prekvalificira in delajo naprej, do 65. leta.

Shod policistov - 3
Shod policistov - 3 FOTO: Miro Majcen

To pa je za policiste, gasilce, carinike, strojevodje, tekstilce, rudarje, usnjarje, pilote, strojevodje in druge popolnoma nesprejemljivo. Kot poudarjajo, opravljajo poklice, pri katerih se zgarajo in izčrpajo hitreje kot drugi, zato si ne morejo predstavljati, da bi delali do 65. leta, kot predvideva nova pokojninska reforma, s katero niso zadovoljni. Pravijo namreč, da ta sploh ne rešuje njihovega statusa, tako kot ga neprimerno rešuje sedanji zakon, po katerem jim delodajalci plačujejo dodatno zavarovanje, denar pa se zbira na posebnih računih, s katerimi upravlja Kapitalska družba.

Delavci so pred časom ugotovili, da je tega denarja premalo, da bi se lahko zasluženo predčasno oziroma poklicno upokojili, če pa bi se že, bi dobili mizerne pokojnine, okoli 300 oziroma 400 evrov.

Podprli so jih tudi drugi sindikati.

Predsednik zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič je dejal, da je današnji protest resno opozorilo sedanji vladi, "naj v prvi vrsti rešuje probleme, ki jih imajo ljudje danes". Ne pa, da vlada rešuje probleme "z nekimi reformami, ki se pomikajo v leto 1950 in politiki opisujejo, kako nam bo lepo in kakšen bo raj pri nas čez 40 ali 50 let", je dodal Semolič.

Gre za resno opozorilo politikom, "naj ga ne lomijo s projekti", kot so nekateri pogoji v predlogu reforme, je dejal.

Predsednik konference sindikata v Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij Frančišek Verk je pojasnil, da želijo ohraniti vsaj to, kar imajo. Po njegovih besedah namreč ne morejo pristajati na to, da v benificiranih poklicih delajo do 65. leta, saj so nekateri že pri 50 letih delovno nesposobni zaradi krutih delovnih pogojev.

Pismo predsedniku vlade Borutu Pahorju

KOMENTARJI (417)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
01. 09. 2010 09.41
Generarni problem je v tem, ker so prirejali listine o zdravstvenem stanju teh delavcev. Tako so manipulirali z prispevki za pokojninsko zavarovanje. SEdaj pa imamo vse na enem mestu in to kar določeni delavci vidijo sem vesel ,da so ugotovili sami. Jaz vidim rešitev problema. TA rešitev pa je žal povezana z kazenskim pregonom in tako kot je napisalo nekaj komentatorjev, da SE MORA RAZISKATI ZAKAJ JE ZMANJAL DENAR V POKOJNINSKI BLAGAJNI????????? Tisti ki so počenjali takšne umazane stvari jih sankicionirati. Če pa so ljudje že v pokoju pa jim pobrati del pokojnine in jim omogočiti zajamčeno pokojnino in NIČ več. Pri tem pa je izredno nevaren konflikt interesov katerega izvajajo posamezniki na določenih delovnih mestih.
fracola
01. 09. 2010 06.49
abracadabra: Najprej naj pospravijo v penzijo policiste, ki že imajo pogoje za penzijo, pa še naprej na svojo željo grejejo stolčke na MNZ-ju in ne delajo NIČ, samo vlečejo naš denar in zasedajo mesto bolj sposobnim od sebe, potem bo pa več prostora in več denarja za vse ostale. Zakaj pa misliš, da še vstrajajo. Saj če bi bla penzija lepa brez skrbi da bi že vsak prej šel.Za 600 E pa se pozna, pol pa je logično da ostajajo v službi....
abracadabra
31. 08. 2010 22.11
Najprej naj pospravijo v penzijo policiste, ki že imajo pogoje za penzijo, pa še naprej na svojo željo grejejo stolčke na MNZ-ju in ne delajo NIČ, samo vlečejo naš denar in zasedajo mesto bolj sposobnim od sebe, potem bo pa več prostora in več denarja za vse ostale.
Tjasy87
31. 08. 2010 22.11
Pa še nekaj, ALI KDO SPLOH RAZISKUJE KAM JE IZGINIL DENAR IZ POKOJNINSKE BLAGAJNE????? NEEEEEEEEE, ker ste se vsi lepo okoristili iz tega in zdaj drug drugemu krijete riti!! Ampak posluh, nas mladih nebote takole sukali okoli prsta!! Ponižni delavski joguslovanski časi so mimo!!!! Če je vojna je vojna za vse pravijo in tako bi bilo edino pošteno dabi jo vi tudi dobili na vašem mesečnem dolivu!! Amapk kaj je še v Sloveniji pravičnega, NIČ KAJ!! Samo poglejte si Prevent, Vegrad................. Da mi je slabo!!!
Tjasy87
31. 08. 2010 21.59
Pa še nekaj, ALI KDO SPLOH RAZISKUJE KAM JE IZGINIL DENAR IZ POKOJNINSKE BLAGAJNE????? NEEEEEEEEE, ker ste se vsi lepo okoristili iz tega in zdaj drug drugemu krijete riti!! Ampak posluh, nas mladih nebote takole sukali okoli prsta!! Ponižni delavski joguslovanski časi so mimo!!!! Če je vojna je vojna za vse pravijo in tako bi bilo edino pošteno dabi jo vi tudi dobili na vašem mesečnem dolivu!! Amapk kaj je še v Sloveniji pravičnega, NIČ KAJ!! Samo poglejte si Prevent, Vegrad................. Da mi je slabo!!
Tjasy87
31. 08. 2010 21.54
Rudarjem so ukinili bonifikacijo!!!!!!!!! Pa saj to še svet ni videl no!! Naj mi naša draga vlada odgovori na eno vprašanje: kako si predstavljate, da bo rudar še sploh fizično sposoben priti do rudnika, kaj šele delati v njem pri 65???? POJMA NIMATE!! BANDA SKORUPIRANA POGOLTNA!!! Poslala bi vas trdo delat v jarek, da bi videli kako je!! Pa naj vaši družine v strahu doma čakajo ali se boste vrnali živi nazaj, kot smo tudi mi že parkrat, ko se je zgodila nesreča!! Madoniš me tako razjezi, pa kam gre ta svet no????!!!!! Resnično mi ni jasno, resnično ne....
prehlad
31. 08. 2010 21.46
NI DUHA NE SLUHA OD SIMPATIZERJEV VLADE KAJ PA ONI POREČEJO KO JIM GOSPODAR UMIRA NA OBROKE. ŠE POLICAJI SO POSTALI NEPOSLUŠNI.
AnaAnkaB
31. 08. 2010 21.29
Se vidi, da vas večina nima pojma, kaj so danes pomenile demonstracije. Šlo se je za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, katero nam delodajalec plačuje od leta 2001 v drugi pokojninsko steber. Od tega denarja je zmanjkalo 28 milijonov evrov, kar pomeni celih 10%, katere je KAD spravila v svoj žep. S 1.1.2011 bi se morali začeti upokojevati prvi po tem sistemu, vendar ni denarja, ker so ga vzeli.......z žegnom vlade. Benefikacij pa ni vse od leta 2000, ker jih je takratna vlada z reformo ukinila in so začeli plačevati v Kapitalsko družbo na poseben račun za poklicne penzije, iz katere bi morali črpati denar. Vsak mesec plača delodajalec za posameznika 8,4% in marskikdo si plačuje še sam. Vendar ta denar puhti, ne ve se kam. Pa še nekaj. Javni sektor tudi pobira določen denar od kazni, trošarin, carin, okoljskih dajatev in podobno. Samo carina je za lansko leto dobila od EU za 10 milijonov evrov denarja nazaj, ker je carinila za ostale države EU. Ta denar čaka na posebnem računu, baje za patrije in podobne zadeve. Za to je denar, za plače, penzije pa ne. Tu je vlada naredila veliko napako in ne samo ta, tudi prejšnje. Pomagali so tajkunom, za narod, delabvce jim ni bilo mar.
pepar
31. 08. 2010 21.23
POKOJNINSKA BLAGAJNA V MINUSU ZDRAVSTVENA BLAGAJNA V MINUSU PLAČE V JAVNI UPRAVI NA KREDIT BANKE OBREMEMJENE S SLABIMI KREDITI PODJETJA ZAPUFANA ZARADI PREVZEMO, LASTNIH PREVZEMOV PODKUPNINE IN PROVIZIJE PRI JAVNIH RAZPISIH KRAJE GRADBINCEV PRI GRADNJI AVTOCEST IN NA SPLOH AFERA ZA AFERO,KI SE POMETAJO POD PREPROGE NEUČINKOVITO IN PRISTRANSKO SODSTVO NAJVIŠJI DAVKI NA SVETU Še sam m ne morem verjet koliko, je tega na sončni strani Alp. Da se vse to vsaj malo poštima se bo morala ponovit zgodovina,drugače na žalost ne bo šlo.
SLOVENIASTAN
31. 08. 2010 21.00
brez-veze 31.08.2010, 19:43 Kot da bi bile moje besede :) X
MOSAD
31. 08. 2010 20.52
Imam občutek da vlada hodi v lastno skledo na WC !! Desni vas podpiramo!! ;)))
Kaja Kova? 1
31. 08. 2010 20.39
Če smo že tako daleč,potem naj bo stavka in če vse vzame hudič, saj veliko več ne bo mogel, ker je vlada in njeni pajjdaši že vse porala.Gremo do konca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nicolete
31. 08. 2010 20.38
Kjug temu, da je Pahor vse naredil, da bi Vegrad končal v stečaju iz Vegrada sporočajo, da betonske kocke v septembru bodo. Saj ga ravno tako sovražijo kot ostala Slovenija.
brez-veze
31. 08. 2010 19.43
"tinchy22" Nekaj glede vseh vlad, ki smo jih imeli do sedaj..... Vsaka, ki je od leta 90 pa do danes dobila mandat, je zapovrstjo slabša od predhodnje...večje drhali kot je ta, je še nismo imeli. In tako bo tudi v bodoče in to neglede ne to kdo bo dobil mandat. Dejstvo je, da v politiko rinejo ljudje, ki nimajo niti kančka morale in dvomim tudi za možgane. Kar je skupnega tem "ljudem" je to, da jim je malo mar za vse nas, da so vedno bili delomrzneži in so še danes. Velika večina jih je ali gejev ali drugačnih kot bi bilo treba, gotovo pa jih je vsaj ena tretina na drogah........Nasplošno ne vem za kaj bi volil, še najmanj pa ne vem koga???
SMILJANN
31. 08. 2010 19.29
mirči ti pa kar v uniformi na protest:):)
tinchy22
31. 08. 2010 19.07
jah vlada je taka kot ste jo volili volili ste jo pa tudi tisti ki na volitve niste šli
tv1
31. 08. 2010 19.03
zdej se bo spet kaj pisalo, nočna smena je nastopila .-)))
prašek
31. 08. 2010 18.57
Kdo je že "speljal" zadnjo plačno reformo ??? Samo vprašam !
Garfield7497
31. 08. 2010 18.41
TOTALNO NESPOSOBNA VLADAAAA
Garfield7497
31. 08. 2010 18.41