Slovenija

Sodelovanje na področju energetike

Brdo pri Kranju, 28. 08. 2006 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski in azerbajdžanski predsednik se strinjata, da so možnosti za sodelovanje med državama velike.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev na srečanju s slovenskim kolegom Drnovškom
Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev na srečanju s slovenskim kolegom Drnovškom FOTO: Dare Čekeliš

Slovenski predsednik Janez Drnovšek in njegov azerbajdžanski kolega Ilham Alijev sta se na Brdu pri Kranju strinjala, da so možnosti za razvoj sodelovanja med državama na političnem, gospodarskem in kulturnem področju še velike. Alijev je poudaril, da se odpirajo dobre možnosti za sodelovanje z EU na področju energetike. Predsednika sta sicer govorila tudi o evropski perspektivi Azerbajdžana in razmerah v Gorskem Karabahu.

Drnovšek je na skupni novinarski konferenci z Alijevom izrazil upanje, da bo do rešitve spora glede Gorskega Karabaha, spornega območja v Azerbajdžanu, ki ga naseljujejo Armenci, lastita pa si ga obe državi, prišlo v najkrajšem času. Po njegovih besedah je tudi v interesu Evropske unije, da ta spor reši čimprej. Drnovšek je ob tem izrazil pripravljenost Slovenije na pomoč pri reševanju tega vprašanja.
Blagovna menjava med državama je skromna. V prvi tretjini letošnjega leta se je izvoz v Azerbajdžan povečal za 54,7 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leta 2005 in je znašal 1,12 milijona evrov, uvoz iz Azerbajdžana pa v prvih štirih mesecih ni bil zabeležen. Leta 2005 je menjava znašala pet milijonov evrov, leto prej pa 1,8 milijona evrov.



Drnovšek je dejal, da obstajajo možnosti za rešitev tega problema v bližnji prihodnosti, po njegovih besedah pa sta vodstvi Azerbajdžana in Armenije sposobni najti rešitev za izhod iz sedanjega položaja.

Alijev je Drnovšku predstavil azerbajdžanski pogled na reševanje vprašanja Gorskega Karabaha. Dejal je, da si njegova država želi ta spor, ki je po njegovih besedah grožnja za razvoj celotnega območja, rešiti v skladu z mednarodnimi standardi, pri čemer pa vztraja, da mora Armenija umakniti svoje sile brez kakršnihkoli pogojev.

Alijev je sicer poudaril, da je sodelovanje med Azerbajdžanom in Slovenijo odlično, možnosti za njegovo krepitev pa so še velike. Za dvostranske odnose je za Alijeva zelo pomembno članstvo Slovenije v EU, s katero se po njegovih besedah odpirajo možnosti za sodelovanje na področju energetike. Ob tem je poudaril, da je Azerbajdžan s svojimi naravnimi viri zelo pomembna država za evropsko energetsko samostojnost.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev
Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev FOTO: Dare Čekeliš


Kot je dejal Drnovšek, sta z Alijevom ocenila, da so možnosti za razvoj gospodarskega sodelovanja velike, obisk azerbajdžanskega predsednika pa predstavlja spodbudo za gospodarske odnose med državama. Slovenska podjetja imajo velike možnosti za sodelovanje v gospodarskem razvoju Azerbajdžana, Slovenija pa je kot članica EU pripravljena posredovati svoje izkušnje pri vzpostavljanju stikov z unijo in izgradnji evropsko primerljivih institucij, je dodal.

Alijev bo obiskal tudi Ljubljano

Azerbajdžanski predsednik bo obiskal tudi Ljubljano, kjer ga bo skupaj s soprogo Mehriban v mestni palači pozdravila županja Danica Simšič. Visoki gost se bo vpisal v zlato knjigo gostov, nato pa si bo ogledal staro mestno jedro. Na Gradu Strmol pa ga bo na večerji gostil predsednik državnega sveta Janez Sušnik.


Alijev se je v nedeljo na Bledu udeležil mednarodne konference Kaspijski obeti 2008 ter se srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo in zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom. Alijev bo obisk v Sloveniji sklenil v torek s srečanjem s podpredsednikom DZ Sašom Pečetom in ogledom Postojnske jame.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.