Gospodarstvo

Slaba banka za slabe kredite?

Ljubljana, 16. 06. 2009 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor za finance je podprl novelo zakona o javnih financah. Pred tem se je med poslanci vnela zanimiva razprava o tajkunih. ''Za tajkune je odgovorna vsa politika,'' je med drugim prepričan Radovan Žerjav (SLS).

Parlamentarni odbor za finance je z dopolnili podprl predlog novele zakona o javnih financah, s katero vlada predlaga možnost daljšega časa vezave denarja države pri bankah in omejitve pri kreditiranju notranjih odkupov podjetij. Člani odbora so podprli predlog koalicije, ki tako kot predlog vlade predvideva, da do posojil ne morejo tisti kreditojemalci, ki nimajo dovoljenja za prevzem ali pa zoper njega teče postopek pred uradom za varstvo konkurence ali Agencijo za trg vrednostnih papirjev. Odbor je zavrnil predlog SDS, ki ga je med drugim vložila tudi pri obravnavi novele zakona o jamstveni shemi, s katerim želi SDS popolnoma preprečiti možnost kreditiranja podjetij oziroma posameznikov, ki želijo lastniško konsolidirati podjetja.

Vlada želi z novelo zakona tudi prepovedati bankam, ki bodo deležne ukrepov za preprečevanje posledic krize, da v okviru svojega celotnega poslovanja dajejo, obnavljajo oziroma spreminjajo pogoje že danih ali novih posojil za menedžerske odkupe, če kreditojemalec nima dovoljenja za prevzem oziroma je zoper njega uveden postopek zaradi kršitev zakonodaje.
Vlada želi z novelo zakona tudi prepovedati bankam, ki bodo deležne ukrepov za preprečevanje posledic krize, da v okviru svojega celotnega poslovanja dajejo, obnavljajo oziroma spreminjajo pogoje že danih ali novih posojil za menedžerske odkupe, če kreditojemalec nima dovoljenja za prevzem oziroma je zoper njega uveden postopek zaradi kršitev zakonodaje. FOTO: POP TV
Po novem bo možna vezava denarja tudi za tri leta, kar pomeni fleksibilnejšo aktivnost zakladnice pri odpravljanju kreditnega krča. Franc Križanič o noveli zakona

Poslanci so se na seji največ časa pogovarjali o kreditiranju tajkunov. Zvonko Černač (SDS) je prepričan, da je sprejem dopolnila nujen, če se želi preprečiti, da bi tajkuni prihajali do svežega denarja za konsolidacijo lastništva. Z njim se nista strinjala finančni minister Franc Križanič in poslanec SD Luka Juri. Prvi je predlagal, da odbor pripravi predlog za rešitev problematike v drugem zakonu, a naj podpre novelo zakona o javnih financah, ki omogoča povečanje likvidnosti finančnega sistema in sprostitev kreditnega krča. Juri se je strinjal z nekaterimi predlogi SDS, a je opozoril, da bi sprejem dopolnila SDS lahko onemogočil večjo likvidnost finančnega sektorja. Ocenil je, da pa bo treba nekako zagotoviti, da se nepravilnosti pri menedžerskih odkupih zaradi pomanjkljive zakonodaje ne bodo več dogajale.

Poslanec SD Bogdan Čepič je tudi ocenil, da se v novelo zakona o javnih financah "ne more dajati" tajkunskih kreditov. Ne morejo biti samo finančni zakoni tisti, ki onemogočajo kredite, ampak bo treba sprejeti širše ukrepe. Kot je dejal, so nepravilno izvedeni menedžerski krediti stvar policije in pravosodja. Radovan Žerjav iz SLS podpira predlog SDS, po njegovem mnenju pa so tajkunske zgodbe nastale, ker politika tega ni preprečevala. ''Za tajkune je odgovorna vsa politika.'' Predsednik odbora Tone Rop (SD) je pred glasovanjem ocenil, da ne predlog SDS ne predlog koalicijskih strank glede omejevanja dajanja kreditov državnih bank tajkunom ne bo rešil nastalih razmer. Znova se je zavzel za ustanovitev tako imenovane slabe banke, ki bi prevzemala slabe terjatve. ''Če bi to naredili že pred meseci, se morda o tajkunskih kreditih sploh ne bi pogovarjali, saj bi bili nekateri že unovčeni.''

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
16. 06. 2009 23.58
Seveda je kriva vsa politika,saj se zakoni,ki omogočajo oz.so omogočili stanje kakršno je,sprejemali ravno oni po meri tajkunov in ostalih grabežljivcev.
Buena Vita
16. 06. 2009 15.05
Cofar
16. 06. 2009 11.32
Pametujejo, govorijo itd. itd. ampak eno je: SEJ SO ZAKONE SPREJEMAL V PARLAMENTU!!! Torej: Če so zakoni tko švoh oz. napisani za nekoga potem stanje v državi ne more bit drugačno. Drugo pa: Če so že pr zakonih bli tko dobrodušni do takoimenovanih "TAJKUNOV" Naj bodo vsaj pri njihovem reševanju dosledni in nej jih pustijo crknt, če jim gre tko slab!!!