Slovenija

Se obeta nov referendum?

Ljubljana, 21. 04. 2009 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

NSi napoveduje začetek zbiranja podpisov za referendumsko pobudo, če bi vlada odpravila subvencioniranje prehrane za dijake in brezplačni vrtec za drugega otroka.

Bo vlada ukinila brezplačen vrtec za drugega otroka?
Bo vlada ukinila brezplačen vrtec za drugega otroka? FOTO: POP TV

Na napoved državne sekretarke na ministrstvu za finance Helene Kamnar o morebitni ukinitvi subvencioniranja dijaške prehrane in brezplačen vrtec za drugega otroka, so se kritično odzvali v Novi Sloveniji (NSi), Mladi liberalni demokraciji (MLD), podmladku LDS, celotni LDS, Stranki mladih Slovenije (SMS) ter Slovenski demokratski mladini (SDM).

Nekdanja državna sekretarka na Ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc in generalni sekretar podmladka NSi Jernej Vrtovec sta na novinarski konferenci izrazila ogorčenost nad napovedjo vlade. V kolikor bo vlada te grožnje uresničila, Nova Slovenija napoveduje, da bo začela zbirati podpise za referendumsko pobudo. Šverceva je poudarila, da se vlada sploh ne zaveda, kakšno škodo bi povzročil ta vladin ukrep, saj bi "izničil začetek spreminjanja prehranjevalnih navad mladih, ki so se v zadnjem obdobju vedno bolj odločali za tople obroke," je zapisala v sporočilu za javnost. Glede napovedi o ukinitvi brezplačnih vrtcev za drugega otroka, pa Šverceva meni, da "to pomeni konec socialne in družinske politike."

Kritično so se odzvali tudi v MLD in celotni LDS. Kot poudarjajo, družine potrebujejo izdatno pomoč prav v času krize, zato v MLD od vlade pričakujejo izpolnitev koalicijske pogodbe v tem delu in postopno odpravo prispevka staršev za plačilo vrtca v celoti, torej tudi za prvega otroka.

Obenem pa v MLD opozarjajo na težave, ki se dogajajo pri zagotavljanju obrokov v slovenskih srednjih šolah. Ocenjujejo namreč, da ta ukrep ni dosegel svojega namena v celoti, saj šole niso bile prostorsko in drugače pripravljene na izvajanje tega programa.

Iz Stranke mladih Slovenije so danes sporočili, da so ogorčeni nad izjavami Kamnarjeve, da država nima sredstev za pokrivanje stroškov vrtcev in dijaške prehrane. V SMS tako izrecno zahtevajo, da se denar poišče kje drugje, ne na račun mladih.

V Slovenski demokratski mladini pa menijo, da namere sedanje vlade rušijo osnovne postulate zagotavljanja socialne države, predvsem na področju mladih.

Kaj pravijo na ministrstvu?

Ministrstvo za finance pa v sporočilu za javnost glede morebitne ukinitve omenjenih subvencij pojasnjuje, da gre za več različnih predlogov, ki bodo obravnavani tudi javno. Kot poudarjajo, v tem trenutku podrobnejšega komentarja ne morejo podati, "vsekakor pa gre za odločitve, ki bodo obravnavane na seji vlade".

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
22. 04. 2009 14.29
Čedalej bolj s ečudim, kako da da NSi ni prišla v parlament, pa tako dobre zamisli imajo!!
Buena Vita
21. 04. 2009 22.50
nebo denarja za otroke,ker ga mora požret skorumpirana vlada,in mafijski botri
alojzrijavec@gmail.com
21. 04. 2009 21.05
ČE IMAMO DENAR ZA NAGRADE,ZA TAJKUNE IN IZBRISANE BI LAHKO DOBILI TUDI DENAR ZA MALICE DIJAKOM IN PLAČILO VRTECOV ZA OTROKE.PONAVADI RAJŠE DAMO TUJCEM KOT NAŠIM LJUDEM.'????
hannasabrina
21. 04. 2009 19.10
Me zanima kak bo, ko se bomo/bodo študentje razjezili. Prou nevem zakaj se čudjo, da je povprečna starost slovencev zelo visoka. ČE PA ODGANJAJO VSE MLADE S TEMI GNILIMI HINAVSKIMI UKREPI!!!!
dolzvlado115
21. 04. 2009 18.53
KAJ TA D.........A STRANKA ŠE OBSTAJA.AJA LJUDMILA NOVAK POT POD NOGE PA NA URH.PO SPRAVO.
Anita Abr
21. 04. 2009 18.47
Zdaj pa res ne vem več... Nova vlada bo uničila vso dobro delo prejšnje vlade... grozno... človek ostane kar brez besed...
Roxy79
21. 04. 2009 18.15
No no Bajuk&banda,,,,,, lepo spokite od koder ste prišli.... kajti starši bi se vseeno pritožili in pisali peticije itd... brez vašega vmešavanja.Ljudstvo vas je izgnalo....zatorej brž na letalo in 5000 km daleč v tujino.ČIM DLJE....
mupet
21. 04. 2009 18.13
Če je denar za referendume je tudi denar za otroke in njihove malice...
flozo
21. 04. 2009 18.10
Bomo pa šli na ceste!
titovka
21. 04. 2009 17.56
NS-i naj bo plačnik tih svojih je.bad...naj plačajo potem naj organizirajo referendume...saj jim JE ziher še kej dnarja ostalo od PALOME!!!!