Slovenija

Stavko preložile za teden dni

Ljubljana, 10. 09. 2008 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srednje medicinske sestre so na prošnjo glavne sestre v kliničnem centru belo stavko prestavile za en teden. V tem času naj bi odgovorni poskusili najti ustrezne rešitve.

medicinske sestre
medicinske sestre FOTO: POP TV

Srednje medicinske sestre z oddelka CIT (Oddelek za intenzivno terapijo) na Kliničnem centru so prestavile belo stavko, ki so jo sicer napovedale za sredo. Kot je pojasnila medicinska sestra s tega oddelka Nataša Begič, so se tako odločile na prošnjo glavne medicinske sestre kliničnega centra Erne Kos Grabnar. Glavna sestra jim je namreč povedala, da bodo skupaj z ministrom za javno upravo in generalno direktorico v tem tednu poskusili najti primerno rešitev za srednje medicinske sestre.

V kolikor se stvari ne bodo rešile, pa bodo srednje medicinske sestre 17. septembra pričele z belo stavko, kar pomeni, da bodo opravljale le tisto delo, ki ga morajo. Stavka bo, kot nam je pojasnila Begičeva, trajala do nadaljnjega.

Problem je v preveliki razliki med plačami

Kot smo že poročali, je glavni problem v preveliki razliki med plačami srednjih in višjih medicinskih sester po prehodu na nov plačni sistem, na kar so srednje medicinske sestre začele opozarjati že maja. Predvsem zato, ker slednje dejansko opravljajo tudi delo višjih, njihova plača pa je nižja. Rešitev bi bila torej, da bodisi povišajo plače srednjim medicinskim sestram ali pa da te opravljajo delo, za katero so zadolžene.

Po besedah Begičeve bi bilo za delovni proces najlažje, da zmanjšajo razlike v plačah tako, da jih srednjim sestram povišajo, one pa bi potem še naprej opravljale tudi bolj zahtevna dela.


KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Refluks
12. 09. 2008 17.46
heretic...upam, da se bomo organizirale. Če so višjim priznali vsa napredovanja in jih izenačili, lahko tudi nam vsa napredovanja srednje.
Rika21
12. 09. 2008 08.29
Dipl. med.sestra je diplomirana in ni enakovredna z srednjo medicinsko sestro v čem je problem?? Mescinske sestre pa tarnajo kako delajo use delo tudi od diplomiranih - drage moje nadrejeni je pač nadrejeni! Tudi moj šef ima isto izborazbo kot jaz pa dela veliko manj in??
resslovenka
12. 09. 2008 08.19
To kar pišete je dokaz, da je plačni sistem v zdravstvu čisto zgrešen. Vse skupaj izhaja tudi iz reform šolstva. Da pa ni denarja, je relativna zadeva. Nekje se z lopato meče čez okno, druge ga pa zmanjka (primer slovenske sramote- gradnja pediatrične klinike). In kar je še najbolj žalostno - dobro plačani \"strokovnjaki\", ki naj bi skrbeli za to področje so s tem dokazali, da to sploh niso. Porazdeljen ni pravilno
heretic
12. 09. 2008 07.24
Če se splača študirat? Sem medicinska sestra še iz tistega šolskega sistema za srednje medicinske sestre, katere smo imele dopoldne prakso in popoldne pouk. Če sem malo hudobna, bi lahko rekla, da sem že takrat naredila višjo šolo...No ja, brez zamere.....Ampak, ko sem šla čez dvajset let na visoko šolo za zdravstvo sem opazila, da mi to znanje, ki sem ga pridobila že v srednji šoli, neverjetno prav pride. Namreč v srednji šoli so nam strokovne predmete predavali zdravniki, dobri strokovnjaki, da ne rečem imenitni in spoštovani zdravniki, ki so imeli znanje in izkušnje. Da ne govorim, da smo na praksi pridobile ogromno, med počitnicami smo delale vse na oddelku in ob bolniku pridobile mnoge izkušnje. Torej, po končanem šolanju smo bile vešče mnogih znanj in kot pripravnice smo delale kot druge v popoldanski izmeni. Danes, žal to ni mogoče. Pa niso mlade zdravstvene ali zdravstveni teh. popolnoma nič krivi. Sistem je pač tak. Študirati? Pred petimi leti sem diplomirala, imam 26 let delovne dobe in imam 31 plačni razred. Dobro veste, da diplomirane med.ses. pričnejo z 30 plač.raz......Imam eno napredovanje.....Ker sem šla \"stara\" po delovni dobi v šolo, nisem kaj dosti pridobila. Srednja medicinska sestra z maksimalnim napredovanjem (ki bi ga po tako dolgi delovni dobi dobila)-govorim teoretično- bi bil pa 30-saj toliko ima najvišji količnik srednja med.ses. Če pa je na dializi ali pa v intenzivni terapiji pa še kaj več. Govorim o maksimalnem napredovanju, da ne bo pomote. Toliko o študiju. Če že imaš več kot dvajset let delovne dobe, ne vem če se izplača.... SKRATKA, OČITNO SMO KAR VSI PROFILI MEDICINSKIH SESTER RAZOČARANI. MOGOČE SO NEKATERI VELIKO PRIDOBILI, NE VEM, TISTI SO PRAV GOTOVO TIHO. JAZ NISEM. IN NE BOM.
yvs
11. 09. 2008 16.55
mislm oz.prepričan sem,da je denarja v našem zdravstvu dovolj vendar samo za nekatere,nekateri pa morajo samo delati.ne dajte se.
Refluks
11. 09. 2008 16.19
Ne, ne splača se. Peta stopnja je peta, šesta je šesta in sedma je sedma. Trenutno imam sedmo, ki je vrednotena nekje med peto in šesto. Morda bom dobila denar, ki sem ga porabila za študij nazaj. Z obrestmi. Za plačo ki bi jo imela z višjo stopnjo, dam tudi diplomo diplomirane nazaj.
googca
11. 09. 2008 16.12
a se pol sploh splaca studirat v tej nasi drzavici? ker po tej logiki vsak ki je pod diplomiranim lahko tezi za vecjo placo. sej se razume, delajo isto kot une z diplomo, ampak res ne vem kaj bojo s tem dosegle.. glede na to, da morjo delat isto kot dipl, bi lahko dojele, da zdravstvo nima dnarja, da bi mel vec dipl, najetih, a ni to logicno?
Refluks
11. 09. 2008 15.55
O kakšnih razlikah govorimo? Če je kdo pridobil, so to višje sestre, ki so jih zakonsko izenačili z diplomiranimi in jim veselo priznali vsa napredovanja ter nabili plačne razrede do konca. Nimam malo delovne dobe, olala sem se po merilih za prehode, pa me višje presegajo za lep kupček evrov. Hvalnica sindikatu in naši vrli pogajalki, višji medicinski sestri.
resslovenka
11. 09. 2008 13.23
Vso srečo vam želim in odkrito z besedo na dan. Naj Slovenija izve. In predvsem pri svojih zahtevah vztrajajte. Naj se naredi red tudi na tem področju.
yvs
11. 09. 2008 12.53
kapo dol pred srednje medecinskimi sestrami.ne samo v intenzivnih negah,tudi na oddelkih so premalo plačane in tudi tam opravljajo dela višjih med.sester,plačo pa imajo kot negovalke.potrebno se je spomniti malo nazaj,ko smo pričeli z usmerjenim izobraževanjem.takrat ni bilo več sred.med.sester,temveč smo izobraževali med.tehnike.že takrat so sred.sestre bile prvič prikrajšane saj so jih izenačili z tehniki(vsa čast tudi njim)-izobraženi pa so za nego,kaj pa delajo srednje med.sestre pa je vsakemu,ki je bil kdaj v bolnici jasno(vsaj moralo bi biti.)sedaj z novim plačilnim sistemom so pa zopet najbolj prikrajšane sred.med.sestre.no toliko.to je sramota. srednje medicinske sestre-NE POPUSTITE-vse pa na katerih koli oddelkih delate
heretic
11. 09. 2008 12.36
v našo delovno sredino smo jutri povabili novinarko. Vse medicinske sestre, ki so bile po novem plačnem sistemu slabo ocenjene bodo izrazile svoj protest in razočaranje. Minilo je naše potrpljenje, molk in čakanje na boljše čase. Nikoli se nismo kaj dosti izpostavljale v javnosti, kajti v naš delokrog so vključeni tako bolniki, njihove stiske, opravljale smo delo, ki nikoli ni bilo definirano čigavo je, vedno je bilo delo na oddelku opravljeno, ne glede ali so bile v službi dve ali tri medicinske sestre..... Nikoli se kaj dosti o nas ni slišalo, pisalo, razpravljalo....plače se nam niso dvignile že deset let...Pa smo bile tiho. Veste kako nam je bilo, ko smo poskušale razumeti stisko trgovk, ki delajo v nedeljo dopoldne. Tako smo bile sočutne, saj vendar vemo, kako je to...v nedeljo...Biti v službi.... Da bi kmalu pozabile, da je to za nas pa NORMALNEN delovni čas. Za nas je nagrada, če si v nedeljo prost!!! Zato je že skrajni čas, da se piše tudi o nas-MEDICINSKIH SESTRAH!!!!! Vseh, srednjih, višjih, diplomiranih!!! Prepričana sem, da je v Sloveniji zelo veliko hvaležnih bolnikov, ki so nam stiskali roke, nas objemali, izpovedali lepe in manj lepe življenske usode, ko ni o tem vedel noben časopis, televizija in drugi mediji. Za te stvari pa vemo samo me-MEDICINSKE SESTRE, to je pa naše bogatstvo, na teh trenutkih smo se kalile, utrdile, postale profesionalne, čuteče!!!! Tega pa ne doživi vsak, ne zdravnik, ne administrator, ne trgovec, ne sodnik..... PRIŠEL JE ČAS, DRAGE MOJE MEDICINSKE SESTRE, GREMO V JAVNOST, KLJUB VSEM, KI NAM BODO METALI KAMENJE POD NOGE. Imele bomo kaj povedati, tudi naše izpovedi bodo za medije zelo zanimive, o delu, ki ga opravljamo, pa ni v naši pristojnosti, o odgovornosti in še in še. Zato-pogumno z besedo na dan!
resslovenka
11. 09. 2008 12.04
Vse spoštovanje medicinskim sestram, tehnikom, diplomiranim medicinskim sestram, babicam in ostalemu medicinskemu osebju. Po mojem mnenju nekaj s sistematizacijo v tej branži ni ravno pošlihtano. Če so že razlike v plačah naj bi se vedelo za kakšno delo (vrednotenje delovnih mest). Ker se pa dogaja da medicinska sestra opravlja delo dipl.medcinske sestre ali babica v porodnišnici delo ene ali druge, prihaja do takšnih anomalij. In prav je, da se te postavijo zase.
deadea
11. 09. 2008 11.32
place se naj ne povisajo, naj srednje med. sestre opravljajo delo za katero so zadolzene. ker bo tako imela vec casa in bo delo opravljeno bolj profesionalno. visja med. sestre naj opravljao pa svoje delo..mogoce pa je problem v tem da visje med. sestre opravljajo delo zdravnika :) vsak se naj drzi scojega dela pa bomo se vsi boljse pocutili v bolnisnicah. zaposlkeni in pacienti
Rika21
11. 09. 2008 11.12
Sestre, ki delajo na odelkih intenzivne terapije si ne zaslužijo prav nič večje plače kot pa sestre na oddelkih!! Še preveč dobijo glede na to kakše odnos do dela imajo.Lepo vas prosim odnos do bolnikov je porazen!!! Služba kot služba, gospe pa se ne zadevajo da imajo opravka z ljudim,ki imajo čustva,potrebe in ne s številkami. Vsaka čast izjemam
gvinko@email.si
11. 09. 2008 11.05
Dejstvo je, da vlada in gospod Virant niso izigrali samo medicinskih sester, drugače pa sem si njihovo delo lahk ogledoval leta in leta na onkološkem inštitutu - vsaka jim čast, v kakšnih poraznih razmerah in ob poraznih plačah, so vedno našle lepo besedo! Hvala! Več kot hvala pa vam mora dati država! Tudi te razmere so mi prilično poznane - žena je zaposlena v državni upravi - no po novi pogodbi, ki naj bi ji zagotavljala višjo plačo, je dobila bistveno manj! In potem vlada, g. Janša, g Virant in ostali upajo na ponovno izvolitev, so pa res optimisti banda pokvarjena!
yantasi
11. 09. 2008 10.26
Prosim vse, ki komentirajo: tukaj gre izključno in samo za med. sestre, ki delajo na oddelkih intenzivne terapije III, in ne za kolegice na navadnih oddelkih in ambulantah. Tisti, ki še nikoli niste bili v enoti intenzivne terapije ne morete soditi. Prav tako nas ne morete primerjati z med. sestrami, ki delajo v ambulantah, kamor greste zato ker imate prehlad. Prehlad ni življensko ogrožujoča situacija in mislim, da bolnik v čakalnici pač lahko počaka, da pride na vrsto. Ste morda pomislili, da bi lahko bili do teh med. sester tudi vi bolj prijazni, logično je namreč, da če ves čas in vsak, ki ima 5 minut časa strese vso svojo nejevoljo nanjo tudi ona ne more biti v devetih nebesih. Seveda obstajajo izjeme, ki so pač zgrešile poklic, zagotavljam pa vam, da smo na enotah intenzivne terapije vse sestre tako srednje kot diplomirane z vsem srcem pri svojem poklicu. Škoda, da so to zaprti oddelki in nas ne morete priti pogledat. Lep pozdrav!
ServerAUTOMATIC
11. 09. 2008 10.12
Problem je v tem, da vlada sploh ne ve, kaj kdo dela in koliko je vredno opravljeno delo. Podobno je kot, da bi kmet prodajal umetnine, pa nebi vedel koliko kaj prodati.
gengal
11. 09. 2008 09.23
scrtica: povišane plače bodo dobile pa vse, tudi tiste na oddelku. a misliš, da se te ne pritožujejo, da se preobremenjene in preslabo plačane za svoje pohajanje in zmrdovanje
scrtica
11. 09. 2008 08.41
Draga Gengal. Kdo pa tukaj govori o sestrah na oddelku. Kolikor vem govorimo o sestrah, ki delajo v intenzivni enoti, le te pa nimajo kaj dosti s sestrami na oddelku. Tudi sam sem drugače zgrožen nad obnašanjem medicinskih sester (ne vseh) na odelkih, toda problem je precej globlji kot si lahko zamišljate. Me prav zanima koliko od Vas bi bilo pripravljenih samo za en dan prevzeti njihove vloge... (polni oddelki, brez klim, premalo materijala, nepokretni pacienti ITD, plača pa...). Iz moje strani imajo polno podporo in zadnji čas je, da tudi naše kolegice udarijo po mizi. Če bere to katera izmed kolegic iz intenzivne-NE DAJTE SE. Virantu pa sporočam, da je njegova izjava za 24 ur največja neumnost. Kje bo pa dobil denar, za vse diplomirane medicinske sestre?
gengal
11. 09. 2008 08.02
pa še to: a se je kdo vprašal, koliko starih in onemoglih ljudi po bolnišnicah je lačnih, ker sami ne morejo jest in jih morajo krmit sestre. tem se pa mudi (oz. se jim ne ljubi ukvarjat s starci), jih priganjajo, negodujejo nad njimi, tako da reveži raje sploh ne jedo!!!! pol pa prideš na obisk k babici, pa ti reče, dajte jo vi nahranit. halo?!!? in smo jo, seveda. ker če bi čakali na med. osebje, bi od lakote umrla!