Slovenija

SDS in NSi s preiskovalno komisijo o delovanju podjetij v slovenski energetiki

Ljubljana, 19. 07. 2024 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci opozicijskih SDS in NSi so v parlamentarni postopek vložili zahtevo za začetek nove parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju in oceni dejanskega stanja zaradi ogrožanja energetske neodvisnosti Republike Slovenije. Pod drobnogled želijo vzeti delovanje energetskih podjetij v državni lasti v zadnjih desetih letih.

Kot je na današnji skupni novinarski konferenci povedal Žan Mahnič (SDS), želijo v okviru komisije ugotoviti več stvari. Med drugim jih zanima, ali so podjetja v slovenski energetiki poslovala v skladu s predpisi in načeli transparentnosti ter ali je prišlo do izigravanja pri denarni in plačni politiki organov vodenja in nadzora podjetij.

Razjasniti si želijo tudi vlogo vlade, DZ, Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Agencije za energijo pri sprejemanju odločitev v povezavi s poslovanjem v energetskih podjetjih v državni lasti ter ugotoviti, ali so energetska podjetja v posredni ali neposredni državni lasti neposredno ali posredno financirala politične stranke.

Slovenski državni holding (SDH)
Slovenski državni holding (SDH) FOTO: Bobo

"Čas je, da temeljito preiščemo, kaj se je v zadnjih desetih letih dogajalo v slovenski energetiki," je poudaril Mahnič. Dodal je, da si med drugim želijo vpogleda v poslovne pogodbe, lastništva, upravljavske strukture podjetij, pregledati želijo vse denarne tokove podjetij v državni lasti in podjetij, s katerimi so poslovala energetska podjetja.

Izpostavil je, da je besedilo za odreditev parlamentarne preiskave spisano tako, da ustreza novemu zakonu o parlamentarni preiskavi. O vetu na omenjeni zakon bo sicer danes odločal državni svet. "V zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave ne boste našli imena ene fizične osebe, imena enega podjetja, ki deluje v Sloveniji. Parlamentarna preiskovalna komisija je jasna, nanaša se samo in izključno na to, kar je v pristojnosti vlade, SDH, ki je pod vlado, in pa DZ, torej govorimo izključno o politični odgovornosti," je zatrdil Mahnič.

Jernej Vrtovec (NSi) je pojasnil, da so njihovi poslanci podpise prispevali, ker je predlog za novo preiskovalno komisijo "spisan zelo dobro in je zelo široko zastavljen". Glavni povod je po njegovih besedah ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije na pobudo državnega sveta, ki preiskuje domnevne zlorabe pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Kot je dejal Vrtovec, je prišlo do zlorabe, saj to "preiskovalno komisijo vodijo tisti, ki so hkrati preiskovani".

Med razlogi za ustanovitev nove preiskovalne komisije je navedel še, da je cena električne energije v Sloveniji ena izmed višjih v EU. "Verjamem, da bo imelo to posledice v slovenskem političnem prostoru, saj bo znova na preizkusu delovanje neodvisnih preiskovalnih institucij," je še dejal Vrtovec.

Parlamentarno komisijo bo vodil nekdo iz SDS, ni pa še jasno, kdo.

Pod zahtevo za ustanovitev parlamentarne komisije se je sicer podpisalo 32 poslancev. Med opozicijskimi poslanci podpisa ni prispeval le Dejan Kaloh. Poleg tega sta en poslanec SDS in en poslanec NSi zasedla mesto evropskega poslanca, nova poslanca v DZ pa še nista bila imenovana, je pojasnil Mahnič.

Poslanec Svobode Žavbi: SDS in NSi bosta s preiskovanjem energetike naleteli nase

Če bosta stranki SDS in NSi podrobno preiskovali kadrovanje v slovenski energetiki, bosta zelo hitro naleteli sami nase, je v odzivu na zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije o delovanju podjetij v slovenski energetiki dejal poslanec Svobode Lenart Žavbi. Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek je medtem ustanovitvi komisije naklonjena.

"Zdi se nam, da gre v osnovi za sporočilo, da je NSi spet skočila nazaj v objem SDS. Če bosta stranki SDS in NSi dolgo časa preiskovali kadrovanje v slovenski energetiki, bosta zelo hitro naleteli predvsem sami nase. Najbolj brutalna kadrovanja v slovenski energetiki so se dogajala prav v času, ko je bil Jernej Vrtovec minister za energetiko, Janez Janša pa predsednik vlade," je za STA povedal Žavbi.

Po njegovem mnenju se je slovenska energetika v zadnjih letih, sploh v času energetske krize, dobro izkazala, saj je Slovenija energetsko krizo prebrodila primerljivo z ostalimi evropskimi državami.

Žan Mahnič (SDS) in Vrtovec (NSi) sta na današnji novinarski konferenci povedala, da so poslanci SDS in NSi v parlamentarni postopek vložili zahtevo za ustanovitev nove parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju in oceni dejanskega stanja zaradi ogrožanja energetske neodvisnosti Slovenije. Pod drobnogled želijo vzeti delovanje energetskih podjetij v državni lasti v zadnjih desetih letih.

Pri tem je Vrtovec kot enega izmed razlogov za podporo ustanovitvi komisije navedel, da je cena električne energije v Sloveniji ena izmed višjih v EU.

Žavbi je te trditve zavrnil. "Naj strokovnjaki povejo, ali je električna energija v Sloveniji res dražja kot drugod, ker se mi zdi, da temu ni tako," je dejal.

Ob tem je izrazil še prepričanje, da nobena preiskovalna komisija ni več namenjena resni politični preiskavi, ampak "gre samo še za zlorabo opozicije za njihove lastne politične namene".

Je pa vložitev zahteve za novo parlamentarno preiskovalno komisijo podprla poslanka Šetinc Pašek, čeprav podpisa zanjo ni prispevala. "Predlagatelji namreč želijo preiskati zelo široko časovno obdobje upravljanja energetskih podjetij, kar kaže na to, da nimajo težav s tem, da se preišče tudi obdobje, ko so imeli sami neposreden politični vpliv na delovanje teh podjetij," je zapisali v odzivu, ki ga je poslala medijem.

Kot je izpostavila, za razliko od koga drugega nimajo nobenega problema s tem, da se v takšni parlamentarni preiskavi srečajo sami s sabo. Zdi se ji prav, da se vsi sumi morebitnega spornega vodenja in upravljanja ter morebitnega finančnega izčrpavanja energetskih podjetij raziščejo in, če je bilo karkoli narobe, ugotovi morebitna politična ter druga odgovornost.

"Parlamentarna preiskava je nadzorstven instrument in orodje predvsem opozicije pri nadziranju oblasti, zato je ob vseh sumih, ki se porajajo v zvezi z upravljanjem državnega premoženja na področju energetike, na mestu, da opozicija tak nadzor izvede," je še zapisala Šetinc Pašek.

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
20. 07. 2024 10.47
+1
Ali ste videli film Boter, stari Corleone je sinu Michaelu povedal "tisti ki ti bo predlagalo srečanje je izdajalec", Stranka NSi - Ljudmila Novak je odšla v pokoj, predsednik stranke Tonin je šel v Bruselj in si domišlja da je še zmeraj predsednik, ampak samo domišlja, medtem pa SDS pomočjo svojih infiltrirancev v NSi prevzema stranko, kdo je glavni Trojanski konj SDS-a v NSi ?? to je Vrtovec, bolj jasno tega pač ni moč videti kot smo videli, ta raziskovalna komisija je samo postranska stvar, kajti takoj ko bodo prišli do najmočnejšega človeka SDS-a v HSE pokojnega Zagožna bodo ustavili konjenico, člani komisijo bodo šli v gostilno na kosilo, konje pa v štalco.
peresni
20. 07. 2024 13.22
Glavni infiltrator je v stranki že vrsto let...in to v samem vrhu. Iz SDS naravnost v NSi. Le kdo?
Jožajoža
20. 07. 2024 10.10
+3
Lažniva retorika janšustov več ne vžge.
iskriv
19. 07. 2024 21.22
+0
Se ti ljudje v SDS in NSi zavedajo , da bodo v energetiki preiskovali sami sebe , , saj so bili njihovi ljudje nastavljeni na vsa vodstvena mesta v energetiki in njihovi otroci so tam zaposleni , čeprav nimajo funkcionalnih znanj in adekvatne izobrazbe . Preiskovalna komisija jim pride prav iz njim podlih namenov , priti legalno do za njih obremenjujočih dokumentov , drugega vzroka in namena se tu ne vidi , ker so preveč izkoriščali in finančno obremenjevali energetska podjetja za lastne potrebe in klientelistična dejanja , kot so naročila daril pri Rajku Janši op.bratu JIJ !
JApajaDAja
20. 07. 2024 10.14
+1
naj preiščejo vse, ne oziraje se "čigavi" so....samo zakaj takšne pravne akrobacije s strani slobodanov za predhodno komisijo-cela vojska pravnikov je bila na okopih-čemu,če pa je.baje, vse ok-kot je rekel taubi?...
borjac
20. 07. 2024 10.54
+1
Iskriv - seveda se zavedajo tega v SDS, saj ta komisija ni ustanovljena za pošteno preiskavo, ustanovitev te komisije nam samo prikaže, da je Janši uspelo preko Vrtovca prevzeti NSi, Ljudmila je šla v pokoj, Tonin v Bruselj kjer si domišlja da je še predsednik NSi-ja, ampak samo na papirju, NSi poveljuje veliki vodja Janez Janša, podtalno seveda, ko bodo v preiskavi prišli do svojih se bo kar zaustavila ta preiskovalka, opsa, kaj pa če bo sedaj Koalicija ustanovila preiskovalno komisijo za DArs ?? joj kakšen jok v Nsi, če pa bodo propadli bo SDS pobral kar je njim zvestih, ostalo pa bo izginilo po drugih strankah.
Jožajoža
19. 07. 2024 19.33
+0
Narobe svet.lopvi ,obsojeni kriminalci in prevaranti ustanavljajo preiskovalko
frenk707
19. 07. 2024 19.41
+1
Da je napad najboljša obramba so vedeli že stari Grki,....... da tudi janševci to vedo, se dnevno potrjuje.
frenk707
19. 07. 2024 19.07
+0
Da bi zaščitili lastne svinjarije v obdobju 2020 - 2022 sta sekta in farška stranka združili moči, da zavarujejo dokaze, ki bi nasprotni strani prišle prav....
kakorkoliže
19. 07. 2024 18.04
+2
Ko drug drugega za jajca držijo in vsake toliko časa malo stiskajo.
Victoria13
19. 07. 2024 17.43
+5
To bo zanimivo, Golob je bil še kako prisoten pri vseh poslih v energetiki in tudi sedaj je!
frenk707
19. 07. 2024 19.06
+0
pacient in vrtovec pa ravno tako v obdobju 2020 - 2022, ampak z umazanimi posli in tega se sedaj bojijo,.... zato bodo preiskovali sami sebe.
komarec
19. 07. 2024 17.07
+2
S temi zadevami imajo več ali manj vse stranke velike izkušnje.
Tomvojo
19. 07. 2024 17.07
+2
Kar se štroma tiče je problematična nova energetska zakonodaja, jo je treba poradirat in na novo spisat, samo ne tiste kure iz Agencije za energijo.
vranavrani
19. 07. 2024 16.59
+4
Zakaj se bojijo preiskave? In to od brezzobe opozicije.
frenk707
19. 07. 2024 17.11
-2
vranavrani
19. 07. 2024 16.53
+3
Mačka cvili, ko ji stopiš na rep, tako cvilijo nekateri na tem portalu.
frenk707
19. 07. 2024 16.50
+0
Ker se zavedajo, da je zadnja pacientova vlada kar nekaj sledi pustila v energetiki sedaj želijo zaščititi dokaze, da ne bi prišle na dan vse svinjarije, ki so jih počeli pacient iv vrtovec kot minister.
frenk707
19. 07. 2024 16.48
+0
Takoj po odhodu ostržka v Bruselj je janšistična linija v farški stranki poskrbela za vrnitev v staro jato,.... pod peruti sdss sekte in janšizma.
Jožajoža
19. 07. 2024 16.30
-1
Kdaj bodo začeli preiskovati,kam je izginilo 15 milijard med leti 2020-2022.
boslo
19. 07. 2024 17.06
+6
Zakaj ne bi preiskali pokradenih skoraj 100 milijard v zadnjih 30-ih letih?
oježeš
19. 07. 2024 16.25
+3
Najprej naj raziščejo kje je denar od prodanega orožja 1991, ga vrnejo v Slovenijo, potek financiran NoreTV, potem bodo šele upravičeni, da sploh kaj raziskujejo.
Belabreza
19. 07. 2024 16.00
+0
Ta mangalica mah-nićeva je čedalje bolj okrogla. Sami sebe bodo preiskovali kot takrat, ko je njihov mali perić vodil komisijo rabot SĐS in počivalškovih mask. Sramota za bitja, ki se imajo za poslance slovenske države.
mr.poper
19. 07. 2024 15.41
+0
Če bi bila v preiskavi samo SDS in NSi bodo našli dokaze še za leto 25 in 26 Ali je Mah-nič še opravilno sposoben ? Sprašujem za soseda ,ki je nazadnje bil na volitvah ,ko so bili še rdeči
Jožajoža
19. 07. 2024 15.29
+2
Sds in nsi plešete zadnje poletje
bossanoga
19. 07. 2024 15.16
+2
To "komisijo" ustvarjajo samo zato, da ne bi kdo drug začel preiskovati njihovih razbojništev in da bodo to lahko skrivali.
oježeš
19. 07. 2024 16.28
+0
Še eno funkcijo imajo, ki ima prednost pred vsemi njihovimi dejanji, da stalno povzročajo razdor in medsebojno sovraštvo med državljani Slovenije.
rogla
19. 07. 2024 15.15
+1
Še malo, pa se bo Mahnič razpočil.