Slovenija

Prvega moža onkologije bodo izbrali zaposleni

Ljubljana, 03. 12. 2008 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izbira novega generalnega direktorja bo prepuščena zgolj zaposlenim, saj bo le tako zagotovljena mirna pot delovanja Onkološkega inštituta, pravi minister Miklavčič.

Če hoče Onkološki inštitut mirno delovati, morajo zaposleni sami izbrati direktorja, pravi minister za zdravje Borut Miklavčič.
Če hoče Onkološki inštitut mirno delovati, morajo zaposleni sami izbrati direktorja, pravi minister za zdravje Borut Miklavčič. FOTO: Dare Čekeliš

Ob današnjem obeleženju 70-letnice Onkološkega inštituta je minister za zdravje Borut Miklavčič dejal, da je to izjemno pomemben jubilej, saj je v tem času inštitut dosegel veliko uspehov in dobrih rezultatov pri bolnikih. Kot je še dodal, je odprtje novega Onkološkega inštituta v minulem letu pomenilo novo prelomnico v razvoju dela zdravnikov.

Strokovni direktor OI Janez Žgajnar je ob tem postregel s statistiko. Tako se je v obdobju med 1998 in 2007 zmanjšala ležalna doba, močno pa so porasli vsi pregledi, saj so jih lani zabeležili skoraj 100.000. To je po njegovem mnenju občutno previsoko, zato bodo težili k temu, da bo njihova pozornost namenjena bolnikom na aktivnem zdravljenju, medtem ko bodo kontrolno obravnavo prepustili drugim, za to usposobljenim zdravnikom. Žgajnar je še dejal, da je v tem obdobju raslo tudi število zaposlenih, tako zdravnikov kot drugega osebja, a jih je po njegovem mnenju še premalo.

V prihodnosti pa strokovni direktor napoveduje spremembo statuta, pri čemer bi veljalo razmisliti o sami organizaciji znotraj inštituta. Zagotovo bo po njegovih napovedih Onkološki inštitut zdravil manj bolnikov s pogostimi oblikami raka, saj bodo del zdravljenja prenesli na druge bolnišnice. Tako bodo več pozornosti usmerjali v razvoj novih metod zdravljenj ter raziskovalno in pedagoško dejavnost, potrebna pa bo tudi večja vpetost v mednarodno sodelovanje.

Ob robu današnje slovesnosti je minister še dejal, da je ministrstvo za zdravje že objavilo nov razpis za gradnjo prizidka, saj si želijo z gradnjo začeti čim prej, ker gradbeno dovoljenje poteče marca prihodnje leto.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantodfare
03. 12. 2008 19.50
he, he, morda bo to tisti cerkveni, he,he
Buena Vita
03. 12. 2008 19.26
nekdo ki mora biti slep in gluh takega rabijo
fuksel
03. 12. 2008 12.02
in bo mr ali miss simpatikus