Slovenija

Po prihodu v bolnišnico umrl sedemmesečni dojenček, primer preiskuje Policija

Murska Sobota , 28. 03. 2024 16.46 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sredi februarja je bil v urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota v spremstvu staršev pripeljan sedemmesečni dojenček, ki je kljub oživljanju umrl. O nosečnosti ženske in rojstvu otroka v Zdravstvenem domu Murska Sobota niso bili obveščeni, saj starši uradne prijave niso oddali. Primer preiskujeta Policija in socialna inšpekcija.

 

Otrok je nenadoma postal neodziven in ni dihal, zato so svojci dojenčka poklicali reševalno službo. Reševalna ekipa je že med vožnjo do bolnišnice otroka oživljala, postopek reanimacije so nadaljevali še v urgentnem centru. Po eni uri so ugotovili njegovo smrt. Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven, ni dihal in je bil brez utripa, poroča Vestnik

O dogodku je že obveščena Policija, socialna služba in Zdravstveni dom Murska Sobota, prav tako je bila odrejena sodna obdukcija, opravili so tudi pogovor s kriminalistom. V bolnišnici so za omenjeni medij dejali, da o vzrokih smrti otroka ne morejo govoriti, ker poročila sodne obdukcije nimajo. Tudi s Centra za socialno delo Pomurje so sporočili, da rezultati obdukcije še niso znani, posledično tudi ne, ali je smrt otroka posledica neustreznega izvajanja starševske skrbi. Otrok naj bi bil sicer izčrpanega in oslabelega videza. 

Kot še poroča Vestnik, je otrok z družino živel na Goričkem, o nosečnosti ženske in rojstvu otroka pa v Zdravstvenem domu Murska Sobota niso bili obveščeni, saj starši uradne prijave niso oddali. Posledično dojenček ni bil deležen obiskov patronažne službe. "V času pred tragičnim dogodkom zdravstvene službe tudi niso zabeležile obravnave otroka," so za omenjen mediji sporočili iz murskosoboškega zdravstvenega doma. 

Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven.
Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven. FOTO: Bobo

Center za socialno delo (CSD) Pomurje je po dogodku začel izvajati javno pooblastilo zaščite preostalih mladoletnih otrok, zbrali so tudi poročila ustanov, ki so sodelovale z družino in opravili pogovore s sorodniki, ki so dejali, da kljub pogostim stikom z družino niso zaznali, da bi bilo kar koli narobe. Center je družino sicer redno spremljal, nepravilnosti niso zaznali, prav tako niso prejeli prijave iz lokalnega okolja. 

Center za socialno delo je na sodišče vložil tudi predlog za izvajanje nadzora nad izvrševanjem starševske skrbi, na podlagi katerega je sodišče tudi izdalo začasno odredbo. Poleg tega tedensko spremljajo družino in jim zagotavljajo pomoč. Primer že obravnava tudi socialna inšpekcija, ki ugotavlja, ali je ali je center razpolagal z informacijami, na podlagi katerih bi moral v skladu s svojimi pooblastili poseči v neposredno izvajanje starševske skrbi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3