Slovenija

'Po dogodkih v Buči Slovenija ni mogla ostati nema. Neka reakcija je bila nujna'

Ljubljana, 06. 04. 2022 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
0

Po slovenskih diplomatskih sankcijah proti Putinovi Rusiji in zmanjšanju števila ruskih diplomatov pri nas z 41 na osem se svetovna supersila za zdaj še ni uradno odzvala. Na ruski ambasadi v Ljubljani sicer navzven vse deluje kot običajno, neuradno pa bodo, kot je to zahtevano v slovenski diplomatski noti, spoštovali umik večjega dela osebja do 15. aprila. Del diplomatov je neuradno odšel že pred časom, medtem ko veleposlanik Timur Ejvazov do nadaljnjega ostaja.

Sreda je navzven delovala kot povsem miren in običajen dan diplomatskega predstavništva. A za zidovi močno zastražene ruske ambasade v Ljubljani po naših informacijah že pospravljajo, odpovedujejo nekatere pogodbe in se pripravljajo za odhod na papirju 33 diplomatov. "Glede na to, kar se je zgodilo v Buči, Slovenija ni mogla ostati nema. Neka reakcija je bila nujna. Glede na zločine, ki so se zgodili, se mi zdi slovenska reakcija vsekakor primerna," o odločitvi Slovenije pravi obrambni minister Matej Tonin.

Ampak ali lahko zaradi poteze od Rusije pričakujemo protiukrepe? "Za zdaj je število diplomatskega osebja v obeh dveh državah izenačeno. Zato jaz ne pričakujem posebnih ukrepov," meni minister.

Na ruski ambasadi bodo spoštovali izenačenje števila diplomatov na osem v vsaki državi, je slišati iz diplomatskih virov. Med tistimi, ki odhajajo, je tudi kulturni center Ruski dom in njegov vodja Nikola Gusev, čigar zavod je vlada sicer ukinila že prejšnji teden.

Del osebja je neuradno že pred časom zapustil Slovenijo, na spisku za odhod pa je še okoli 25 uslužbencev ambasade. Prvi ruski diplomat pri nas Timur Ejvazov pa za zdaj ostaja v Ljubljani.

Janša o evropskem in slovenskem odzivu na vojno predaval študentom Harvarda

Slovenski premier Janez Janša je o evropskem in slovenskem odzivu na vojno v Ukrajini prek spleta predaval študentom Harvarda. "Vsi svetovni voditelji, ki kličejo gospoda Putina, morajo postaviti pogoj za mirovna pogajanja. To je premirje. Vemo, da so resna pogajanja možna le, ko orožje utihne," je dejal med drugim.

'Za dialog sta vedno potrebna dva, ki se ne samo poslušata, temveč se tudi slišita.'
'Za dialog sta vedno potrebna dva, ki se ne samo poslušata, temveč se tudi slišita.' FOTO: Damjan Žibert

Predsednik republike Borut Pahor potezi vlade, da omeji število ruskih diplomatov, medtem ne nasprotuje. Vendar pa opozarja, da lahko zapiranje diplomatskih kanalov zmanjša možnosti za mirno reševanje sporov.  

"Slovenija ni zaprla ruskega predstavništva v Sloveniji, ruske ambasade, ampak je zgolj zmanjšala število njihovih diplomatov. To pomeni, da se stik še vedno ohranja. Da je dialog še vedno mogoč. Ampak za dialog sta vedno potrebna dva, ki se ne samo poslušata, temveč se tudi slišita," pa je prepričan Tonin.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.