Slovenija

Po Cukovi vršilec dolžnosti

Ljubljana, 27. 10. 2005 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kmetijskem ministrstvu se strinjajo z odstopom Cukove in za v.d. predlagajo vodjo kabineta na ministrstvu.

Kmetijsko ministrstvo je po preučitvi odstopne izjave direktorice Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Marje Majer Cuk vladi predlagajo, da Državnemu zboru predlaga njeno razrešitev. Do imenovanja novega direktorja sklada za vršilca dolžnosti predlagajo vodjo kabineta na ministrstvu Sergija Daolia.


Očitki vrgli Cukovo

Cukova je prepričana, da sklad zapušča v boljšem stanju, kot je bil, ko je sklad začela voditi sama
Cukova je prepričana, da sklad zapušča v boljšem stanju, kot je bil, ko je sklad začela voditi sama FOTO: Dare Čekeliš


Marja Majer Cuk, ki s 1. novembrom odstopa z mesta direktorice, je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da odstopa zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov. "Odstopam predvsem zaradi tega, ker je bilo v zadnjih petih mesecih preveč, tudi absurdnih in včasih nečloveških, neutemeljenih očitkov proti meni osebno in tudi delu, ki sem ga opravljala na skladu," je še dodala Cukova.

"Nobena očitana nepravilnost ni bila ugotovljena, niti nobeno kaznivo dejanje. Prepričana sem, da sem prvi mandat, prva štiri leta, in tudi zdaj, v dveh letih in pol sedanjega mandata, z vso odgovornostjo vodila sklad; da smo delali s sodelavci, z dobro ekipo, zakonito in da smo se, tudi jaz osebno, popolnoma zavedali, kaj pomeni voditi tako pomembno institucijo, ki skrbi za tako velik delež premoženja v lasti države," je povedala Cukova, ki se je v ponedeljek po dveh mesecih odsotnosti zaradi bolezni vrnila na svoje delovno mesto.

Direktorica sklada je tudi zagotovila, da je sklad v času sprejemanja plana dela za letošnje leto korektno posredoval vsa gradiva, in pojasnila, da sklad v skladu z zakonom o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov posluje kot javni zavod. Dejala je še, da so se na skladu v vseh teh letih zelo trudili, da bi bilo pri samem delu in poslovanju čim manj napak, pri čemer so revizorje in računsko sodišče velikokrat uporabili tudi kot svetovalce.

Cukova, ki je svojo odstopno izjavo že posredovala državnemu zboru in vladi, je izpostavila, da se je pet mesecev neprestanih in neutemeljenih očitkov preprosto pokazalo tudi na njenem zdravstvenem stanju, glede osebnega razloga pa je pristavila, da je ugotovila, "da se na tak način ne da delati in je bolje, da prepustim delovno mesto nekomu, ki bo pač verjetno lažje usklajeval vse te politične interese".

Ob tem je direktorica sklada poudarila, da je pogosto upoštevala ne samo kmetijsko politiko in njeno izvajanje, ampak tudi pomembnost zemljišč v smislu gospodarskega razvoja, tako na ravni države kot tudi lokalnih skupnosti. Dodala je, da je cilje vsakoletnega plana dela, ki ga je potrdila vlada, z vso odgovornostjo spoštovala in tudi realizirala.

"Vsako leto smo ustvarili mnogo presežka nad odhodki, kar pomeni, da je bilo tudi lansko leto poslovno uspešno opravljeno, ker smo dosegli vse zastavljene cilje in hkrati tudi ustvarili 500 milijonov tolarjev prihodkov nad odhodki," je dejala Cukova in dodala, da so podatki o finančnih kazalnikih verodostojni.

"Lahko rečem, da sem veliko energije vložila tudi v organizacijo dela na skladu, da prepuščam dobro organizirano ustanovo, predvsem z zelo podkrepljeno informacijsko podporo, z usposobljenimi kadri, s sposobnimi delavci," je še prepričana odhajajoča direktorica sklada. Pri tem poudarja, da se je močno zavedala, kaj pomeni vlaganje v človeške vire, in se je zato s tem aktivno ukvarjala.

SORODNI ČLANKI