Slovenija

Ob pomanjkanju učiteljev nas v naslednjih letih čaka val upokojitev

Ljubljana, 27. 08. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred začetkom novega šolskega leta so znova v ospredju stare težave, med njimi na prvem mestu znova pomanjkanje učiteljev in drugih strokovnih delavcev. Ob tem ne smemo pozabiti, da je velik del zaposlenih starejših od 55 let. V naslednjih petih letih lahko tako po navedbah ministrstva za šolstvo pričakujemo upokojitev približno osmih odstotkov osnovnošolskih učiteljev in 14 odstotkov srednješolskih učiteljev. V prihodnjih 10 letih pa se jih bo med srednješolskimi učitelji, ki so v poprečju najstarejši, po pričakovanjih upokojilo kar 31 odstotkov oziroma vsak tretji.

V naslednjih 10 letih naj bi se upokojila kar tretjina srednješolskih učiteljev.
V naslednjih 10 letih naj bi se upokojila kar tretjina srednješolskih učiteljev. FOTO: Shutterstock

Potrebni bi bili takojšnji kompleksni ukrepi, "a šolske oblasti, še zlasti pristojni minister Darjo Felda, še vedno mirijo, da je vse pod nadzorom", je prepričan glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj. "Ukrepi, ki jih minister že navaja ali jih napoveduje kot odgovor na kadrovsko krizo, bodo imeli podoben učinek, kot če bi nevarno napredujočo bolezen, ki ogroža življenje (v našem primeru je bolnik pregovorno kakovostno javno šolstvo), zdravili z aspirinom," je bil kritičen. Predpogoj za začetek spreminjanja negativnih trendov v izobraževanju je po njegovih navedbah boljše vrednotenje pedagoškega dela, a to ne bo dovolj. 

Na ministrstvu so sicer znova ponovili, da vzgojno-izobraževalni proces v slovenskih vrtcih in šolah poteka nemoteno. "To lahko kaže, da ob izrednih naporih vzgojiteljev, učiteljev in ravnateljev učinkujejo tudi že večkrat izpostavljeni ukrepi ministrstva za vzgojo in izobraževanje, kot so štipendiranje pedagoškega študija, izvajanje pripravniške sheme, večja vlaganja v sofinanciranje nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja za vzgojitelje in učitelje, uvajanje dodatnih možnosti za karierno napredovanje, lajšanje prehoda v zaposlitev za nedoločen čas za tiste, ki še ne izpolnjujejo vseh pogojev," so navedli. Ob tem so napovedali, da načrtujejo tudi nove ukrepe, kot sta omogočanje plačanega dopolnilnega dela v višini 20 odstotkov za že zaposlene pri istem delodajalcu in širjenje nabora strokovnih delavcev, ki napredujejo v nazive.

Konec julija je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 2615 brezposelnih, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju izobraževanja. Med njimi je 1143 učiteljev oz. strokovnih delavcev. Ob tem so julija zavodu sporočili 3242 prostih mest za učitelje oz. strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju. Na novo se je ob koncu šolskega leta prijavilo 900 brezposelnih, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju izobraževanja, med njimi je bilo 506 učiteljev oz. strokovnih delavcev. 

Štrukelj ob tem opozarja, da na bolje plačana ter manj stresna in zahtevna delovna mesta odhajajo prav učitelji predmetov, ki jih je že zdaj najtežje dobiti. Izpostavil je tudi na vse pogostejšo prakso, da sicer usposobljeni učitelji poučujejo tudi druge predmete, za katere niso usposobljeni, kar pa da ne prispeva h kakovosti pridobljenega znanja.

Po navedbah ministrstva je največji manko med učitelji tako za dodatno strokovno pomoč kot učno pomoč ter učitelji matematike, fizike, kemije, računalništva in tehnike.

Pomembna vidika: plača in ugled

Dekan ljubljanske pedagoške fakultete Janez Vogrinc je izpostavil mednarodne primerjave, ki kažejo, da v Sloveniji predvsem plače učiteljev začetnikov močno zaostajajo za mednarodnim povprečjem. Poleg tega je po njegovih navedbah pomembno, kakšen ugled ima učiteljski poklic v družbi in tudi, kakšne pogoje za delo ter strokovni razvoj imajo učitelji.

Namestnica direktorja zavoda za šolstvo Stanka Preskar opaža, da učiteljski poklic v slovenskem prostoru izgublja vrednost, prav tako imajo ljudje več možnosti zaposlovanja, tudi zunaj države. Opozorila je, da učitelji izgubljajo energijo za dejavnosti, ki niso vezane na poučevanje, kar pa je odgovor na stanje v družbi, na pomanjkanje vrednot. Če bo šla družba v smeri urejanja sistemske ureditve in razmejitve vloge šole, učencev in staršev, bodo tudi učitelji zopet videli smisel v tem poklicu, saj plača ni vse, je prepričana.

Na vprašanje, kakšne ukrepe za večjo privlačnost učiteljskega poklica bi lahko sprejelo ministrstvo, je odgovorila, da je ministrstvo za nekaj let zaspalo pri možnosti opravljanja strokovnega izpita, zaradi česar so se nekateri preusmerili v druge poklice, a so to že popravili. Bodočim učiteljem pa so na voljo tudi štipendije. "Tu mislim, da je ministrstvo naredilo zelo velik korak," je dodala. Tudi na fakultetah po njenih besedah zaznavajo spremembe in bodoče učitelje bolje pripravijo na komunikacijo s starši. Preskarjeva je tako optimistična in verjame, da se bo kadrovska problematika sčasoma uredila.

Podatki o vpisu

Na ljubljanski pedagoški fakulteti, kjer so ravno zaključili prvi prijavni rok za naslednje študijsko leto, ugotavljajo že tradicionalno zelo velik interes za bodoče strokovnjake za delo z osebami s posebnimi potrebami: logopedija in surdopedagogika, socialna pedagogika, specialna in rehabilitacijska pedagogika. Tudi zanimanje za predšolsko vzgojo in likovno pedagogiko je še vedno zelo dobro, v primerjavi z zadnjimi leti se je povečal tudi interes za študij razrednega pouka, kjer so letos za razliko od lani vsa mesta zapolnili v prvem prijavnem roku. Povečal se je tudi interes za študij matematika-računalništvo in fizika-matematika, znižalo pa se je število vpisanih študentov na študij biologija-gospodinjstvo in biologija-kemija, je za STA pojasnil dekan fakultete Vogrinc.

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc65
28. 08. 2024 12.34
-1
Danes ob 10.30 uri vse učiteljice zapustile šolo. Očitno se imajo počitnice
zmerni pesimist
28. 08. 2024 10.41
Pa vse ki so zlezli v pisarne nazaj poslat učiti
avgust.
27. 08. 2024 21.19
+1
Jim bo Golob z zakonom ukazal, da morajo delati nadure, tako kot zdravnikom, pa bo problem rešen. Odkar imamo Svobodo, so rešitve tako demokratične.
visoki
28. 08. 2024 09.59
zakaj bi delali nadure,če ih je ogromno na zavodu
Smuuki
28. 08. 2024 12.04
+1
Z golobovim ukazovanjem ne bo nič. Nihče več ga ne jemlje resno. Vsak dan bolj je sam sebi namen. Njegovi predlogi kot po tekočem traku padajo v vodo. Popolnoma nekreditabilen je postal
ap100
27. 08. 2024 20.57
-2
z šolanjem od doma, ki se danes močno propagira bi lahko učitelj imel tudi 100 učencev hkrati - samo isti jezik bi morali govoriti
Smuuki
27. 08. 2024 21.39
+2
Total nepoučen kako sploh to poteka. Zdaj res komentiraš nekaj kar res nič ne poznaš.
medŠihtom
27. 08. 2024 20.04
+1
slovenija, in "ugled" nista ravno kompatibilna pojma. al eno al pa drugo.
murate
27. 08. 2024 19.16
+0
Ravnatelj je kot direktor v firmi in naj bi zagotovil dobre pogoje za delo učiteljev. Žal je to samo pobožna želja .Ko nekdo ki je učitelj velikokrat telesne vzgoje se naveliča nedela in bi postal frajer ravnatelj.Ko se sprazni mesto ravnatelja tiste ki so uspešni in razumejo zakaj so tam niti ne po.islijo da bi se prijavili na razpis ,zato vzamejo prvega ki bi bil ravnatelj in ne rabi izpolnjevati pogojev,ker jih lahko naknadno.Ravnatelji imajo radi frišne učiteljice ker jih veselo brusijo ko se na pustijo več gredo največkrat na zavod.Zraven se najde še kakšen pedofil I povsem jasno zakaj je zgodba takšna kot je.Uspeh ravnatelja je da zagotovi parkirni prostor za vse zaposlene ....Saj bi lahko še kaj napisal pa brez veze.Kačo moraš prijeti takoj za glavo sicer se ti izmuzne.Se pravi eno je vlada in ministrstvo drugo pa ,ravnatelji itd.Če bi ravnatelji podali operativno dobre predloge bi jih tudi na ministrstvu sprejeli če ne danes pa jutri Vsese gre okoli toka informacij ki pa morajo biti realne in poštene.Danes samo za informacijo večina OŠ na podeželju kurijo kurilno olje v zastarelih pečeh ,Slovenci pa biomaso izvažamo za drobiž. Energetska učinkovitost šol je eden od nalog ravnateljev.Ker so preleni je tako kot je.
slovenc59
27. 08. 2024 20.15
+0
Natrosil si en kup bedarij in zgleda da si zgrešil članek ! Naj ti bo oproščeno.....
murate
27. 08. 2024 21.00
+1
Slovenec morda je nedelo in neuspešnost večine ravnateljev zate bedarija ,mi obrtniki podjetniki to financiramo ker moramo po zakonu. Popolno.a jasno je kdo je po hierhiji v šoli dolžan poskrbeti da šola ne vem nekje v Žužemberku proizvaja jutri pridne sposobne delavce,obrtnike,kmete učitelje,zdravnike...Skratka državljane ki bodo ne na zavodu kjer se končajo sanje marsikoga ampak dodana vrednost za državo.Starš je z otrokom če izvzamemo vikende ,praznike ,počitnice bistveno manj časa kot je otrok v šoli.Všoli pa je pomemben odnos od ravnatelja do čistilke in vseh vmes ,ter seveda ali učitelji samo gredo po programu in jih ne zanima znanje otrok.Kr nekaj poznam žensk ki so učiteljice v drugih poklicih pa niti pod razno ne želijo v službo nataj v šolo.Ni bedarija če smo izšolani učiteljico matematike,ki potem ne želi delati v šoli ampak dela nekje drugje.Z mojim komentarjem sem samo navedel da v šolstvu ni pomemben sindikat ampak ravnatelj...
Smuuki
27. 08. 2024 21.45
Ravnatelj je danes tiger brez zob. Ravnatelja po trenutno veljavnih zakonih imenuje svet šole v katerem imajo večino zaposleni. Torej njemu podrejeni učitelji. Če se zaneri njin odleti kot knof od gat. Ima zvezane roke. Ko je opozicija to hotela spremeniti je rdeči sindikat to preprečil. Ravnatelj mora biti poslušen zavodu za šolstvo, sindikatu,županu in podrejenim učiteljem. Kako naj tak ravnatelj bo suveren? Ne more biti
štajerc65
27. 08. 2024 18.44
-1
Greš ob 8.00 v službo pa si doma ob 13.00 uri. Od ponedeljka do petka. Vikendi fraj počitnic nešteto in ubogi učitelji. Pa idite v gospodarstvo delat če je tako težko v šoli.
Kollerik
27. 08. 2024 19.09
+0
štajerc65
27. 08. 2024 18.22
-1
Ubogi učitelji res. Trpijo delajo nadure pa praznike pa silvestrovo ......Malo se spomnite kdaj hodite domov, pa vse te počitnice in za vse to vam je Štrukelj zrihtal normative. Pa ne meni o pripravah na domu. 1+1 je bilo vedno dva in u iteljica z 20 leti staža to ve in ne rabi priprav za doma. Simple. Če pa vam kaj ne paše pa hajde v neko firmo v proizvodnjo pa se izkažite.
niktalop
27. 08. 2024 17.49
+1
Pomanjkanja učiteljev sploh ne bomo opazili, saj sta neoliberalna politika in permisivna vzgoja otrok dosegli da šol več ne vodi učiteljski kader na čelu z ravnateljem, ampak to sedaj delajo učenci, njihovi starši in seveda odvetniki ki po nalogu staršev grozijo učiteljem s tožbami zaradi kakšne slabe ocene ali vzgojnega ukrepa.
štajerc65
27. 08. 2024 18.45
-3
Temu bi se reklo da koristijo državljanske pravice. Ni učitelj bog.
SlobodaNE
27. 08. 2024 16.58
+0
Če je učiteljem hudo kako je potem navadnemu delavcu? Sprašujem trstenjakovce
Smuuki
27. 08. 2024 17.36
-3
Nikoli ne boš vedel ker nikoli ne boš učiteljm iq ti tega ne dopušča. Ni grdo za hvalit se pa ni s tem. 😀😀😀😀😀
Boris Kavčič
27. 08. 2024 18.17
+0
Kollerik
27. 08. 2024 19.11
+1
Ko ovčica od sv. Janeza pastirja smuuk o IQ ju učiteljev, potem postane res tragikomično. 🤣🤣
ap100
27. 08. 2024 16.55
-2
bomo zaposlovali une od dol, ti že znajo jezike lokalnih prebivalcev
štajerc65
27. 08. 2024 16.27
-2
Danes je 27.8. Vsi učitelji bi naj bili že na delovnih mestih. Učiteljica razrednega pouka ob 12.15 uri danes doma na vrtu pobira vrtnine. In to je 8 urni delavnik? Ja razen če je bila v šoli ob 4 zjutraj.
štajerc65
27. 08. 2024 16.24
-2
KTM 525. Sem delal v branzi ko si ti kresoval, pa silvestroval sem jaz delal nočno službo. In to velikokrat tak da ne jamrajo.
Smuuki
27. 08. 2024 21.47
+1
ra?unica
27. 08. 2024 15.26
+5
Zadeva je pravzaprav zelo logična. Če hočete, da bo nekdo z diplomo iz matematike in fizike, delal kot učitelj, mora imeti učitelj matematike in fizike takšno plačo, kot jo s svojo izobrazbo dobi v gospodarstvu. Ali vsaj približek temu. Potem pridemo šele do drugih dejavnikov.
visoki
27. 08. 2024 15.35
-3
Victorinox
27. 08. 2024 15.16
-1
Najbrž, da je vse pod nadzorom. Vsak čas se bo sistem razsul, vladajoči pa nič.
visoki
27. 08. 2024 15.35
ja učitelji niso po tvojem nikoli hodili v pokoj
Kollerik
27. 08. 2024 16.22
+0
Saj to hočete janšisti, mar ne? Minirate povsod, kjer lahko...
St. Gallen
27. 08. 2024 16.28
-1
Smuuki
27. 08. 2024 16.55
+0
Ja za nekatere traja še danes. Jim še niso prišli povedat da je bojne konec. So še kar partizani, še čakajo v zasedi. 😀😀😀😀😀
Kollerik
27. 08. 2024 18.42
+0
kakšni partizani, duši prodani... Zdele že en cajt lazite tačrni in tabeli iz goš. Partizani bodo prišli pozneje. Poračunat.
Smuuki
27. 08. 2024 21.48
Le pazi da ne skočijo nate. 😀😀😀😀
jezenslovenec
27. 08. 2024 13.26
-2
Treba je začet delat po 8 ur, tako kot v proizvodnji, pa vas bo dovolj.
OrodniK
27. 08. 2024 13.07
+3
Počakaj malo, slovenskih otrok vedno manj, rodnost vedno manjša, šole pa vedno premajhne, vzgojiteljev in učiteljev vedno premalo, čeprav jih je primerjano v številkah izpred recimo 20-30 let veliko več?!?!
T-I-T-O
27. 08. 2024 12.59
-5
Ućiteljem dajte 1500€ zaćetne plaće pa bodo delali,Jaz ne vem je naše ministerstvo,vlada,tako zaostali se denar priteka iz EU in će na vrhi ne vedo prvo ljudjem dati za preživetje zakaj so sploh zaposleni??Za vse imate denar gradnje za plaće pa ne pa če je to učitelji ali upokojenci nekdo je od zgoraj za odstrel mojo prvno mnenje pa sem pravnik.Začetno plaćo jim dajte 1500€-2000€ kasneje pa dodatki stanovanje in itd pa bodo delali,ne da v lidli dobi 2000€ pa gre raje tja delat....
jezenslovenec
27. 08. 2024 13.22
+3
In ti si pravnik???? Še enkrat preberi kako si napisal ta komentar.
Smuuki
27. 08. 2024 12.43
+4
Se ve kdo pljuva po učiteljih, zdravnikih, policistih,uradnikih. Vsi ti ki pljuvajo to ne počno zaradi sebe. To so naročeni ciljno usmwrjeni komentarji za ustvarjanje nereda. Za preprečevanje blaginje poskrbi vlada sama. Lepo sledijo besedam Moše Pijade. Mi komunisti smo smrtni sovražnik reda in blaginje. Dobro jim gre to od rok. Na žalost so še zelo uspešni
Kollerik
27. 08. 2024 18.43
+1
Dobro si opisal svojo sekto. Samo, da vaše metode dela drugim podtikate. Reveži ste že 100 x prebrani... :))
Smuuki
27. 08. 2024 21.49
Na spletu poišči govor moša pijade in si ga preberi potem pa komentiraj
štajerc65
27. 08. 2024 12.34
+6
Bogu učitelji. Ko pa upoštevaš božične počitnice, pa zimske počitnice , pa prvomajske, pa poletne počitnice pa krompirjeve počitnice, delovne dneve pa ob 13 uri zaključiš na kavici pa vidiš da ni tako slabo biti učitelj. Razloži to reševalcem, poklicnim gasilcem, policistom ki delajo 24/7 tudi takrat ko imajo učitelji počitnice. Sicer pa. Trg dela je odprt vsak vzame kar mu odgovarja samo ne jamrati potem
Ktm 525
27. 08. 2024 13.28
+0
Štajerca 65 za učitelja pa da ne boš pol kej jamru
Boris Kavčič
27. 08. 2024 14.38
+0
in vsako leto isti program... samo otroci se menjajo...samo programa se držiš in si lahko 40 let učitelj v 4.razredu ali v katerem drugem v OŠ
Smuuki
27. 08. 2024 18.47
+1
Kaj oklevaš javi se in uživaj. Kje je problem? Nimaš pogojev? Pametuješ kot da vse veš na koncu še učitelj ne moreš biti. Kaj pa zdaj? Se boš lotil zdravnikov? Ali bo trkoči trak ali asfaltiranje dovolj zate