Slovenija

Novela ukinja delo zbornice?

Ljubljana, 24. 10. 2007 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Zbornici za zasebno varovanje so ogorčeni, ker jih je minister Mate izločil iz novele zakona o zasebnem varovanju.

Predsednik zbornice za zasebno varovanje Ingo Paš je na današnji novinarski konferenci zanikal navedbe, da naj bi bilo usposabljanje varnostnikov, ki ga organizira zbornica, slabo. "Zbornica usposabljanje organizira po programih, ki ga je določilo ministrstvo za notranje zadeve, zato ne more prevzemati odgovornosti zanje," je dejal Paš. Po njegovih besedah bi novela zakona o zasebnem varovanju v praksi pomenila ukinitev zbornice.

V bližini diskoteke Global naj bi 7. oktobra dva varnostnika VIP Varovanja do smrti pretepla 20-letnega mladeniča
V bližini diskoteke Global naj bi 7. oktobra dva varnostnika VIP Varovanja do smrti pretepla 20-letnega mladeniča FOTO: POP TV

Paš je na novinarski konferenci sicer priznal, da lahko po zdajšnjem programu nekdo postane varnostnik že po samo 40 urah predavanj in uspešno opravljenem končnem izpitu, vendar pa zbornica po njegovih besedah dela le po programih, ki jih je določilo ministrstvo. "Strinjam se, da je usposabljanje mogoče res prekratko, vendar zbornica ne more biti kriva, če je ministrstvo dovolilo, da najkrajši program traja le 40 ur. Programe, po katerih delamo, je namreč predpisalo in potrdilo prav ministrstvo," je dejal Paš.

Parlamentarni odbori so v torek obravnavo novele zakona o zasebnem varovanju preložili, saj so koalicijske stranke vložile veliko število amandmajev. V LDS so izrazili ogorčenje, ker je vlada v DZ posredovala povsem drugačen predlog novele zakona o zasebnem varovanju, kot je bil obravnavan na seji vlade in ga je minister Mate predstavil na novinarski konferenci prejšnji teden. Spremembe, ki jih je javnosti predstavljal minister Mate, so bile večinoma ustrezne. Spremembe, ki jih sedaj vlada tudi dejansko predlaga, in to po nujnem postopku, pa po njihovem mnenju niso.

Po njegovih besedah gre kljub temu za dobre programe, na katerih poučuje kakovosten in usposobljen kader. "Zbornica je v sodelovanju z centrom republike Slovenije za poklicno izobraževanje že leta 2004 vzpostavila osem nacionalnih poklicnih kvalifikacij, kar pomeni, da lahko panoga izobražuje lasten kader. Ta kader, ki je visoko strokovno usposobljen, tudi poučuje na usposabljanjih, kar pomeni, da so ta kakovostna in strokovna" je dejal Paš. Prav tako po njegovih besedah program v ničemer ne zaostaja za programi iz drugi držav. "Podoben program imajo denimo v Nemčiji in Španiji, medtem ko denimo v Avstriji, na Češkem ali Slovaškem, usposabljanje sploh ni potrebno," je dejal Paš.

Zbornica: Spremembe zakona so potrebne, a ne po hitrem postopku

Po besedah predsednika uprave zbornice Marjana Piška se v zbornici strinjajo, da so spremembe zakona o zasebnem varovanju potrebne, ne strinjajo pa se s tem, da se v celoti sprejemajo po hitrem postopku. "Strinjamo se, naj se zakon po hitrem postopku popravi v delu, ko govori o podeljevanju in odvzemanju licenc, ne pa tudi, ko gre za tako vsebinske in obširne rešitve, kot je organiziranje usposabljanja. Gre namreč za zadeve, za katere si je treba vzeti veliko več časa z razmislek," je dejal Pišek.

Če bi bila novela sprejeta, bi to po njegovih besedah v praksi pomenilo, da bi bila zbornica praktično ukinjena. "Z novelo bi bila zbornici odvzeta naloga izobraževanja, s tem pa bi izgubila ves svoj smisel, saj je to njena osnovna dejavnost. Če se bo to zgodilo, se bojim, da bo v prihodnje še več takšnih pojavov, kot smo mu bili priča pred Globalom," je dejal Pišek.

Zbornica za zasebno varovanje ne more pristati na predlog, da usposabljanje varnostnikov organizira zgolj Policijska akademija
Zbornica za zasebno varovanje ne more pristati na predlog, da usposabljanje varnostnikov organizira zgolj Policijska akademija FOTO: Kanal A

Po besedah predsednika upravnega odbora zbornice Roberta Pistotnika bi bili v zbornici sicer še pripravljeni pristati na določilo, po katerem bi v zakon zapisali, da strokovna izobraževanja organizirata Policijska akademija, zbornica za zasebno varovanje in drugi. Ne morejo pa pristati na zdajšnji predlog, ki določa, da usposabljanje organizira zgolj Policijska akademija, lahko pa tudi drugi. "Takšna dikcija pomeni, da bi zbornica postala le še nekakšno interesno združenje in nič več," je dejal Pistotnik.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komentar
25. 10. 2007 10.28
Novinarska raca: Paš nikoli ni bil predcednik zbornice. To samo tako izgleda, ni pa res.
pahor?ek
25. 10. 2007 09.19
ana...ni kaj za dodat!
ana.cebelica@gmail.com
25. 10. 2007 09.03
...se čisto strinjam. Ta zbornica je res mlatenje prazne slame. Nekakovostno in popolnoma iz koristoljublja delajo samo še dodatno zmedo na NV področju. Vsak, ki se je spomnil, da bo varnostnik in vsak katerega je zavod za zaposlovanje poslal, je pridobil licenco-samo da so tem zajedalcem plačali kvazi predavanja. Dejansko bi morali biti vsi varnostniki in podobna kompanija deležni kakovostnega usposabljanja in izobraževanja, ne pa nekega šnelkursa. Kakor koli-BRAVO MATE, je bil že čas!
tomi.passion@gmail.com
24. 10. 2007 14.50
Skrajni čas je, da se ukineta Zbornica in Ingo Paš, ki sta on nekdanji oblasti kriva, da so idioti prejemali licence za varnostnike.