Slovenija

'Niti kirurgi si sami ne vbrizgavamo polnil'

Ljubljana, 25. 04. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
89

Vse za lepoto? Slovenka na eno oko popolnoma oslepela. Sama si je vbrizgala polnilo za lepotni poseg, ki ga je kupila kar prek spleta. Kako nevarni so posegi doma ali pri nepreverjenih izvajalcih, kar v hotelih? O pasteh lepotnih posegov so se v oddaji 24UR ZVEČER pogovarjali z estetskim kirurgom Urošem Ahčanom. Poudaril je, da si niti kirurgi sami si ne vbrizgavajo polnil ali sami opravljajo različnih estetskih posegov na sebi, saj gre za agresivne in nepovratne postopke. Opozoril je, da je treba pri odločanju za poseg delovati premišljeno, obiskati strokovnjake z izkušnjami in primernimi prostori.

Včeraj smo poročali, da v ljubljanskem kliničnem centru zdravijo mlajšo žensko, ki je zaradi zapleta po vbrizgavanju dermalnega polnila izgubila vid. Polnilo je kupila kar po spletu in si ga vbrizgala sama. Strokovnjaki opozarjajo, da tega nikoli ne počnite sami, prav tako nobenih lepotnih popravkov ne zaupajte ljudem, ki nimajo licence in medicinske izobrazbe. Posledice nestrokovnih in nenadzorovanih posegov so namreč lahko hude in nepopravljive.

Estetski kirurg Uroš Ahčan je priznal, da si ni predstavljal, da bo doživel, da si ženske same aplicirajo polnila. "Tudi kirurgi sami si ne vbrizgavamo polnil ali sami opravljamo različnih estetskih posegov na sebi, kajti to so agresivni in nepovratni postopki," je opozoril, da se tudi zdravniki raje prepuščajo kolegom, ki so strokovnjaki na tem področju. "Pred ogledalom se vse spremeni, položaj, hkrati se je treba zavedati, da pri tem nastanejo bolečine, pomembna je globina vnosa, količina, lahko pride do krvavitev, zapletov," je pojasnil.

Kot je dodal, pa je vse na oddelku presenetilo, kako lahko je priti do takih polnil – potrebnih je le nekaj klikov preko spleta. "Da ni nobene regulacije, da se tak uvoz ne ustavi na carini," je zmajal z glavo. "Preprosto naročiš preko Alibabe, kot nam je pacientka zaupala, nizkocenovni izdelek neznanega proizvajalca v lepi embalaži in je pripravljen za vbrizganje," je ponazoril.

Lepotnih posegov ne gre jemati zlahka
Lepotnih posegov ne gre jemati zlahka FOTO: Shutterstock

Poudarja, da se vsi, ki se ukvarjajo z aplikacijo polnil, kdaj srečajo z zapletom: "Pomembno pa je, da ta zaplet čim prej in pravočasno prepoznamo in imamo potem cel mehanizem, kako tak zaplet rešujemo." Kot pravi, v primeru polnil največji zaplet predstavlja to, če se ga vbrizga neposredno v žilo: "S tem se prekine prekrvavitev, tudi na oddaljenih delih. V najslabšem primeru je to žila, ki prehranjuje oko, posledica je oslepitev." Dejal je, da je bilo v zadnjih treh letih po svetu opisanih 50 takih primerov. Če se to zgodi, se spremenita barva in struktura kože. Takoj odprejo hladilnik in vzamejo že pripravljen preparat, ki to polnilo raztopi, in s tem se omogoči ponovna prekrvavitev, je opisal, kako se v primeru zapleta takoj odzovejo strokovnjaki.

V omenjenem primeru pa žal niso mogli pomagati, saj je pacientka prišla prepozno – od vbrizganja polnila je namreč minilo več kot 24 ur. Je pa Ahčan pohvalil kolege, ki so s pravilnim ukrepanjem uspeli rešiti vsaj kožo nosu in lica.

Dandanes je slišati pozive, naj predvsem dekleta ne čakajo predolgo na botoks ali polnila, da je treba začeti zgodaj, že pri 20. letih. "Telo je eno samo, od rojstva do smrti, in je zelo pomembno, da ko se odločamo o nepovratnih spremembah tega telesa in vbrizgavanju različnih snovi, da natančno preverimo, se pogovorimo s strokovnjakom o prednostih, slabostih, zapletih in dolgoročnih posledicah tega početja," odgovarja Ahčan. "Poznamo tudi polnila, ki se ne stopijo s časom, ampak ostanejo trajno. Modni trendi se spremenijo in ostanemo v ozadju, kar se mode tiče," je opozoril, da je treba delovati premišljeno, obiskati strokovnjake, ki imajo izkušnje in tudi primerne prostore.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avgust.
25. 04. 2024 15.53
+3
Meni je najbolj zanimivo, ko gledam reklamo, na kateri 25-letnica propagira kremo proti gubam in potem radostno razkazuje kožo brez gub. Pri 25-ih boš težko našel gube, pa če se mažeš ali ne. Je pa zadnjič dejala ena znanka, ki prodaja v DM, da to verjet ne moreš, koliko so ženske pripravljene dati za te stvari, od katerih je potem dokazano, da imaš mogoče 1% bolj napeto kožo. V bistvu dober biznis tale kozmetika. Baje da se fantje kar emancipirajo -mavrica pa to.
a res je
25. 04. 2024 17.03
Dolgotrajna uporaba krem doprinese samo k temu, da takšna koža izgleda kot ustrojena od kemikalij. Rumenkast izgled kože je že na daleč prepoznaven.
AlexReal
25. 04. 2024 15.43
+3
Je možno na spletu kupiti komplet za vbrizgavanje možgan v prazen prostor lobanje ?
a res je
25. 04. 2024 17.04
+1
Verjetno bi se našel kakšen goljuf, ki prodaja tudi to.
aristotel
25. 04. 2024 14.32
+3
Enostavno povedano zahodna družba je bolna ženske,ki naj bi bile samostalne in neodvisne ter pametne a nedozorele nasedajo reklami - trendom retuširanim vplivnicam...kaj je že to??? ženskam ki propagirajo te posege in zakaj zaradi denarja družba pa se ne vpraša kaj bo s temi ženskami večne mladosti virtualnega ideala ni in.Vsak je po svoje lepa mlada pa že posebej in ni treba da se smeši in iz sebe dela klovneso !!!
fortysix
25. 04. 2024 13.59
+3
Noro kaj pride mladim puncam na pamet....vse bi naredile za "lepoto" Predlagam da po spletu poisce ce obstaja da bi si vbrizgala še malo pameti....
rogla
25. 04. 2024 13.05
+8
Ženskim neumnostim ni konca. Vsaka, prav vsakaje po svoje lepa. Res pa je, da je najlepša njena notranjost - srce, duša.
yanay
25. 04. 2024 12.59
+7
Je ženska samopodoba na psu? Le zakaj? Po Sloveniji in po svetu se sprehaja cel kup lepotic, za katere bi si vsak moški obliznil prste. In je res težko razumeti, kaj se plete po glavah oseb ženskega spola, da si gredo uničiti tisto naravno lepoto, ki jo posedujejo in se spremenijo v spake, ki z dejansko lepoto nimajo nobene povezave! Moja žena si je po odhodu v penzijo prenehala barvati lase in moram reči, da ji prav nič ne manjka, še vedno je vsega spoštovanja vredna ženska!
MNZZ
25. 04. 2024 12.20
+10
Najbolj se mi dopade, ko mladi vidijo kaksne zvezdnike brez licil in so cisto iz sebe kako so " zanemarjeni " :) Dekleta... Tisti ki vas bo imel rad, vas ne bo hotel zaradi licil in namazanih nohtov...
PomisliNaSonce
25. 04. 2024 12.19
+5
Brizganje pameti poteka na različne načine :)
zdravkob
25. 04. 2024 11.11
+13
Pritisk zahoda na ženske, da izgledajo kot porno starlete je strašen. Ni čudno, da se kaj takega dogaja. Zahodna kultura ponižuje ženske do konca. Pol pa muslimane kritiziramo...
mercedesw201fan
25. 04. 2024 10.36
+12
grdo rečeno se temu reče NARAVNA SELEKCIJA. Kaj ti mora biti v glavi.....
Julijann
25. 04. 2024 10.34
+15
Potem se pa eni čudite, zakaj bi nekje prepovedali Tik Tok pa podobne neumnosti. Zelo opažam, da se na FB vrši cenzuta, zakaj se ne cenzurira vseh teh, ki prodajajo ta polnila.
zurc
25. 04. 2024 10.37
+10
zaradi denarja ,provizije in ddv,denar na smrdi pa čeprav je krvav
Hujošgrimošjanoš
25. 04. 2024 10.19
+22
Pa jaz ne razumem, zakaj napihnjene žnable, ženska je najlepša naravna, najvec lahko naredi za lepoto z lepo sportno postavco in okusno nalicenostjo
Skunk Works
25. 04. 2024 10.17
+20
Se čudite? Kardashians na katere se lepijo milijarde dolarjev s propagiranjem zdegeneriranega načina življenja, in ki jih preko milijonov vplivnic po piramidi navzdol kopira cel zahodni svet....Pa sosednji članek ki se ga ne sme komentirati, nekakšno nebinarno bitje ali nekaj takega....Sicer pa je zgleda v Sloveniji in zahodu, masa bedakov presegla kritično mejo, ko začne družba iti samo še navzdol. Obdobje obilja, ugodja in udobja po WW2 je skvarilo ljudi, do te mere, da je zdrava (kmečka) pamet ostala v veliki manjšini. Generacija sivih glav, ki je navajena delat, ki se iz otroštva spomni kako dragocen je vsak košček kruha, kako dragocen je mir, kako je treba mlade generacije učiti vojaštva, in jih ne razvajat, ko je bilo večina prebivalstva še kmečkega, ostali pa obrtniki, vajenci in podobno, z privzgojeno zdravo kmečko pametjo in trdo delovno etiko, navajenih garanja, je vedno bolj v manjšini, oziroma zaradi starosti izginja. Razpasle so se generacije obilja, sploh v mestih, blokih, urbanih okoljih, Dr Nestorović pravi temu »kancelarijski plankton«, po naše »pisarniški plankton«, ogromno brezveznih in dejansko nepotrebnih službic pisarnicah, v birokraciji in js, brez vsakih delovnih navad, kjer se čaka samo na vikende, dopuste in počitnice, in kjer ljudje več pojma nimajo za kaj se gre v življenju. Kaskadno se temu primerno kvarijo nove generacije njihovih otrok in vnukov, zraven dodajte še pokvarjeno in zavoženo novinarstvo, pa imamo potem rezultate volitev in referendumov kakršne imamo. Ja razpaslo se je "napredno" levičarstvo in preželo vse pore zahodnih družb. Zato ta butasta večina voli vedno bolj zbluzene in nesposobne politike, kmetov, podjetnikov obrtnikov, zdravnikov in podobnih, ki v resnici živijo državo sploh ne razume niti približno, kot teleta vidijo samo cene delovnih strojev, »drage avte« podjetnikov, visoke plače zdravnikov in nič drugega, ter si s tem, ko jih s politično močjo ki jim jo daje neumnavečina odrivajo na rob družbe, namesto da bi jih priznali kot edino pravo elito naroda, jim prišli naproti in jim pomagali, spodkopavajo samo lastno substanco svoje družbe in države. Ampak nič bat, ko je masa bedakov dovolj velika, si vedno na nek način prikliče nadse očiščenje in streznenje. Ali v obliki gospodarskih katastrof, vojn, naravnih katastrof. Preživeli s restetiranimi egi zaradi preživetih strahot, lakote, revščine, , so potem čisto drugačni ljudje…Kot po WW2, pridni, delovni, skromni, marljivi, veseli vsake malenkosti….Ja družba pač ima svoje cikle….Kot vse na tem svetu….
zurc
25. 04. 2024 10.33
+6
dobri časi naredijo šibke ljudi,šibki ljudje naredijo slabe čase (velika verjetnost vojne),slabi časi naredijo močne ljudi ,močni ljudje spet naredijo dobre čase .in je krog sklenjen
bilabong 2
25. 04. 2024 13.09
+2
Pojma_Nimaste
25. 04. 2024 13.23
+2
oježeš
25. 04. 2024 10.16
+13
Zanimivo, da nekatere ženske niso zadovoljne s svojim videzom in si rajši pokvarijo videz s neumnimi dejanji. Ženska je lepa ko je naravna, ne ko je napolnjena z raznimi sredstvi, ki jo napihnejo, kot žabo. Pa takih ženskam priporočam malo več samospoštovanja, ne da hodijo naokoli kot lutke iz risank.
Uškakola
25. 04. 2024 10.19
+4
borjan veliki
25. 04. 2024 10.15
+6
Saj te estetski kirurgi gledaš na instagramu kako si sami vbrizgavajo polnilo in delajo reklamo. Verjetno bo več tega še
gongash
25. 04. 2024 10.15
+4
Folku se na internetu čisto strga. Ne da se folku dvignit debelo rit in it pogledat zadeve raje klicarijo jn klikajo pol se pa slišiš vse možno.
kapetan
25. 04. 2024 10.09
+7
Ker se ni sprejela svoje telo takšno kot je iskala nerealen ideal. Poceni rešitev jo bo sedaj drago stala. Žal...
Jon Bacek
25. 04. 2024 10.08
+13
Mlada dekleta imajo najlepši izgled, ko so naravne, brez pudra, brez plastičnih operacij... Žal se tega ne zavedajo.
Zmajevo gnezdo
25. 04. 2024 10.06
+5
za (s)lepoto je treba potrpet
Uporabnik1921539
25. 04. 2024 10.04
+24
gledam popravljene klobasa/racji kljun ustnice deklet.Zanima me,katerem moskem je ti lepo.Res.Prisim za kaksen odgovor/mnenje.Enako me zanima za nenormalno veliko zadnjico,dojke.....