Slovenija

'Ni izpraznila sobe'

Ljubljana, 26. 06. 2008 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Onkološkem inštitutu so se odzvali na očitke o uničenju dokumentacije. Marija Auersperg kljub prošnji ni izpraznila prostorov, trdijo.

Marija Auersperg se ni odzvala na prošnjo za izselitev prostorov, trdijo na Onkološkem inštitutu.
Marija Auersperg se ni odzvala na prošnjo za izselitev prostorov, trdijo na Onkološkem inštitutu. FOTO: Kanal A

Marija Auersperg kljub večkratnim prošnjam in kljub dogovoru ni sporočila nobenih navodil glede njenih papirjev, zato je bila njena soba v juniju izpraznjena skladno z navodili, po katerih so bile izpraznjene tudi druge sobe, so sporočili z Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana, kjer so se odzvali na očitke o uničenju arhiva. Kot so zapisali, je OI Ljubljana v zadnjem letu izvedel selitev iz stavbe A v nove prostore in pri tem poskrbel za ureditev arhivov institucije, k ureditvi pa je generalni direktor OI Aljoša Rojc pisno večkrat pozval tudi tiste, ki so v starih prostorih hranili osebno dokumentacijo. V stavbi A je po njihovih navedbah večkrat prihajalo do poplav, zato je bila izpraznitev prostorov nujna.

Strokovni direktor OI Janez Žgajnar je po obisku informacijske pooblaščenke v začetku marca skladno s postopki zadolžil vodjo zdravstvene administracije, da se tudi v stavbi A pregledajo vsi prostori in da se morebitna ostala dokumentacija ustrezno shrani. V drugem nadstropju stavbe A so se "poleg ostalega nahajali popisi, filmi, knjige, oblačila in drugi papirji, nikakor pa ne raziskovalni arhivi, kot izhaja iz izjav Auerspergove", so poudarili na OI. Po njihovih navedbah so po večkratnem pregledu stavbe A pristojne osebe ugotovile, da so zdravniki popise večinoma pospravili, del dokumentacije in papirjev pa se je kljub navodilom in prošnjam še vedno nahajal v prostorih, zato je generalni direktor v aprilu ponovno pozval k izpraznitvi prostorov. Kot so zagotovili na OI, je bilo v navodilih jasno navedeno, da bodo odgovorni za ureditev prostorov vso zdravstveno dokumentacijo predali zdravstveni administraciji, filme fotografskemu arhivu, knjige z žigom inštituta v knjižnico OI, halje in druga oblačila v pralnico, papirje z osebnimi podatki v razrez, ostale papirje pa na odpad. "Ker Auerspergova kljub večkratnim prošnjam in kljub dogovoru ni sporočila nobenih navodil glede ločitve papirjev, je bila njena soba v juniju izpraznjena skladno z navodili, po katerih so bile izpraznjene tudi druge sobe," so zapisali na OI.

"Rok za izselitev iz stavbe A je bil že konec lanskega leta. Auerspergova je bila s tem ves ta čas seznanjena, vendar se na prošnje generalnega direktorja, da s pomočjo osebja OI dokončno izprazni sobo, ki jo je občasno uporabljala (čeprav že vrsto let ni zaposlena na OI), ni odzivala. Prav tako se ni odzvala na pobudo strokovnega direktorja OI, ki ji je že pred časom za shranjevanje ponudil svojo sobo," so še poudarili.

Mediji so namreč poročali, da je na OI izginil raziskovalni arhiv, v katerem so od leta 1973 shranjevali dokumente o raziskavah in bolnikih, ki so v njih sodelovali. Raziskovalni arhiv, ki ga je vodila upokojena kirurginja Marija Auersperg, je vseboval pomembne podatke o različnih vrstah zdravljenja tumorjev, inovacije na področju kemoterapije in je služil kot osnova za načrtovanje zdravljenja za tiste bolnike, ki niso bili primerni za običajne metode. Po informacijah Auerspergerjeve naj bi direktor Rojec ukazal vse dokumente poslati v urgentni razrez.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
27. 06. 2008 06.16
hej pametne glavce kaj ne vesta da je vse arhivirano(kar je pomembno)na filmski trak,in trdi disk ooooohh kako sem pametna
Tonček Balonček
26. 06. 2008 19.56
Dandanašnji znanstveniki praktično dokažejo vsakršno tezo, če le sponzor dovolj plača, raziskav itak nihče ne ponavlja, raje dela že nove! Še dobro, da so vse razrezali... Bistvo teh "raziskav" je, da bo za zaključke "potrebno še dodatno raziskovanje". Vsak odgovor na vprašanje seveda poraja en kup novih.... In kje so ti veličastni rezultati?
Uporabnik113189
26. 06. 2008 19.31
Sedaj ko so arhivi izginili, ne more nihče več dokazati koliko so bili vredni. In tako so se spremenili v odpadni papir in umazane halje..Nimam več kaj dodati in človek ostane brez besed. Kakšna podlost. Strokovnost nič ne velja, važno da lahko pokažemo lepo zloščene mize, lepo zastekljene pisarne in sijoča tla. To je napredek. Ali je kdo videl kakšno pisarno od raziskovalca, ki ima dokazane rezutate. Sam sem jo videl..Kakšen svinjak..In kako veličastni rezultati..
Tonček Balonček
26. 06. 2008 17.25
To Marijo von Auersperg bi morali za ušesa, vzeti bi ji morali dodatek za rekreacijo, ki pripada vsakemu upokojencu!! Očitno na tej Onkologijio veliko stvari sloni na upokojencih!