Slovenija

Negospodarni vojaški nakupi

Ljubljana, 12. 06. 2008 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija, ki preiskuje nakupe vojaške opreme, je sporočila, da je bistvena ugotovitev poročila negospodarnost nakupov vojaške opreme.

Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje nakupe vojaške opreme v letih od 1994 do 2007 in poslanec SDS Zvonko Černač je povedal, da so bistvene ugotovitve obravnavanega poročila povezane z negospodarnostjo nakupa vojaške opreme. Kot je napovedal, se bo seja nadaljevala v petek, ko naj bi poročilo tudi potrdili.

V določenih primerih gre po Černačevih besedah tudi za ugotovitve, ki "presegajo negospodarnost". Poročilo je bilo sicer iz končnega prekvalificirano v vmesno.

Černač je poudaril, da je bilo delo komisije vse od njenih začetkov v skladu z dokaznim sklepom. Zahteve za dopolnitev seznama prič je zato vnovič ocenil kot zavlačevanje oziroma poskus, da do konca preiskave ne bi prišlo. Po njegovem mnenju so imeli člani devet mesecev časa za dopolnitev dokaznega sklepa.

Komisija opravila vse preiskave

Černač je tudi pojasnil, da je preiskovalna komisija v skladu z dokaznim sklepom, sprejetim 14. septembra 2007, opravila vsa odrejena preiskovalna dejanja. Najprej je pregledala dokumentacijo, nato so si člani komisije ogledali oborožitveno tehniko in ostale predmete preiskave razen letala falcon, nazadnje pa so zaslišali še štiri priče, je povedal.

Ker bilo delo komisije vse od njenih začetkov po Černačevih besedah v skladu z dokaznim sklepom, so bile zahteve za dopolnitev seznama prič po njegovo le poskus zavlačevanja preiskave. Glede zavrnitve predloga Antona Anderliča in Aurelia Jurija (SD), da bi moral biti poslanec SD Cvikl zaslišan pred Černačevo komisijo, pa je še dodal, da se Cviklovo ime ne pojavlja v dokumentaciji, ki se nanaša na delo njegove komisije.

Sicer pa je Černač preiskavo nakupov vojaške opreme med letoma 1994 in 2007 primerjal tudi s preiskavo nakupa oklepnikov 8X8. Kot je dejal, se pri slednji vse odvija okoli tega, ali so bili garancijski roki v ponudbi identični tistim v pogodbi. "Pri vozilih 6x6 tega sploh nismo mogli ugotoviti, saj garancijskih rokov ni bilo, prav tako pa ni bilo določeno, kdaj se bodo dobavljala," je povedal. Černač meni, da gre za popolnoma drug nivo odgovornosti odločanja oziroma transparentnosti in gospodarnosti. Ob tem je izpostavil tudi po njegovem mnenju sporno oddajo letala falcon.

Glede zaslišanja predsednika uprave Viator & Vektorja Zdenka Pavčka je povedal, da so se nekatere njegove izjave po pregledu dokumentacije izkazale za neresnične. Poleg tega je Pavčkovo pričanje po Černačevem prepričanju dokazalo, da je bil posel 6X6 le podlaga za posel z oklepniki 8X8. Glede poročila je Černač sicer izrazil upanje, da bo v petek, ko se bo seja komisije nadaljevala, tudi sprejeto.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
17. 06. 2008 19.49
treba je dokončat začeto. Janševim dvotretinsko večino, ukinit trajne mandate sodnikom, zaposliti sposobne in poštene sodnike in dokončno pospravit vso gov - no, ki je kradlo, in gov -no, ki je po politični liniji to omogočalo, brez izjeme do zadnjega...
Buena Vita
13. 06. 2008 14.24
pahorček,pa ja ne sanjaš da bodo priznali.čeoprav je pred leti bilo luštno gledat njihove otroške igrce prek TV,pa boš ja vedel da imajo izprane možgane,zato tako vse pozabijo meni ni jasno kako ne pozabijo lagat,in stvari sprevračat,to je večja umetnost,če resnico govoriš,ne fališ,ona vre sama po sebi ,,,, kadar pa lažeš,se ti pa zatika,,,hhhhaaaaaaaaaaaaaaa,počas dojemam,zato pa klatijo vs čas eno in isto
pahor?ek
13. 06. 2008 08.03
Na temo orožja je bilo prelitega že pre-veliko črnila. Zato, samo en stavek. Dejstvo je, da je vlada pod LDS-om (danes Zaresom) in Pahorjevimi esdejevci bila slab gospodar na tem področju: vojaška bolnišnica, tanki z zastarelo tehniko, neuporabno orožje, oklepniki 6X6 itd. Dalje, Cviklovo početje je, če primerjamo s Černačevo komisijo, zapravljanje denarja in mešanje d**ka. Da, tako je! Da bo vsa stvar bolj jasna, je potrebno upoštevati, da je posel glede oklepnikov 8x8, bil vnparej dogovorjen z LDS-ovci in Sistemsko tehniko (Cviklova linijia - torej Pahorjeva!). To pa ni nič drugega kakor klientelizem in korupcija. In vlada je ravnala prav, ko je razpisala nov razpis.
kriss714@amis.net
12. 06. 2008 23.39
Theta, pilatusi so namenjeni predvsem za boj proti gverili. Za kaj resnejšega so pa neuporabni. Nekaj časa so se navduševali tudi za nakup izraelskih "kfirjev", ki so ravno tako namenjeni za boj proti gverili (palestincem). Pa se lahko vprašaš, česa se naša oblastujoča kasta pravzaprav boji in proti komu opremlja vojsko?
Buena Vita
12. 06. 2008 21.13
brati z brati delj niso vedeli
baltbaltazar@email.si
12. 06. 2008 20.44
He, he, ja pilatusi, to je bil tudi posel stoletja. Namesto v muzej, so jih naši kupili. Jutri je aero miting v Mariboru, pa ne vem če bojo našo sramoto sploh na zrak dali.
theta
12. 06. 2008 18.30
Kdo si je one pilatuse zmislu? Tist je bila vrhunska neumnost, če hočejo Cessno, naj kupijo Cessno. Če hočejo vojaško letalo, F16, F22, EuroFighter...
Uroš Palhartinger
12. 06. 2008 18.22
Kako gospodarni so šele bili nakupi zastarelega "domačega" orožja iz Kragujevca za potrebe JLA...