Slovenija

Na dopust ali pa v banko, neizdaja dokumentov tega ne sme ogroziti

Ljubljana, 14. 05. 2024 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
30

Ne le dopust ali zdravljenje v tujini in nujna službena pot ... tudi obisk banke, notarja, identifikacija policista. "Izdaja dokumenta se mora obravnavati kot nujna v vseh primerih, ko državljan sicer nima veljavnega identifikacijskega dokumenta, opremljenega s fotografijo, ki ga je izdal državni organ, pa ga potrebuje zaradi nastopanja v pravnem prometu in izkazovanja svoje identitete na območju Slovenije," so jasni na notranjem ministrstvu, ki ga je za resorno mnenje povprašalo ministrstvo za javno upravo. Stavka na upravnih enotah in nestrinjanje glede (ne)nujnih nalog so namreč prebivalcem povzročili precej sivih las.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaposlenim na upravnih enotah prekipelo
    03:51
    Iz 24UR: Zaposlenim na upravnih enotah prekipelo
  • Iz SVETA: Zaostritev stavke
    03:03
    Iz SVETA: Zaostritev stavke

Poročali smo, da je ministrstvo za javno upravo zdaj razširilo nabor bistvenih nalog, ki so po njihovem mnenju nujne za uresničevanje funkcij delovanja upravnih enot med stavko. Tako je med drugim odločilo, da se dokumenti izdajajo v vsakem primeru, ne le v nujnih primerih, kot je veljalo do zdaj v času stavke.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk pa pravi, da ne gre za nujne naloge. "To je zastraševanje in pritisk na zaposlene," je poudaril Verk. Že prejšnji teden je dejal, da meni, da ministrstvo nima pristojnosti za širitev nabora obveznih nalog med stavko, saj te naloge določijo načelniki upravnih enot. Omenjeni sindikat je ministrstvo za javno upravo sicer ravnokar seznanil, da bo večina upravnih enot v sredo zaostrila stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev. 

Gneča v Celju

Prav glede nalog, ki jih upravne enote (ne) opravljajo tudi med stavko, smo v času prvomajskih praznikov spraševali tudi v našem uredništvu. Navedeno je namreč, da so nujne naloge tiste, ki "zagotavljajo minimalni delovni proces, varnost ljudi in premoženja ali so nenadomestljiv pogoj za delo in življenje občanov ali organizacij". Dobili pa smo številna sporočila naših nejevoljnih bralcev, ki jih je zanimalo, zakaj denimo neizdaja osebnega dokumenta ni obravnavana kot vpliv na premoženje, če občan zaradi nezmožnosti poti v tujino ostane brez vplačanih sredstev, npr. za letalsko vozovnico ali potovalni aranžma?

Ker so se skoraj vse upravne enote odločile za stavko v sredo, ki je večinoma edini dan tudi s popoldanskimi uradnimi urami za stranke, so se morali tisti, ki so morali na hitro poskrbeti za veljavne potovalne dokumente, odpraviti v Celje.

Potni list
Potni list FOTO: Bobo

UE Celje ima v primerjavi z ostalimi upravnimi enotami v državi poseben status zaradi sedeža Cetisa, ki izdeluje osebne dokumente. Celjska UE je edina upravna enota, kjer lahko dokumente naročite in prevzamete še isti dan. Predvsem zaradi Cetisa so hkrati ena redkih upravnih enot, ki ima ob četrtkih uradne ure na okencih za poslovanje s strankami.

Tam so za našo spletno stran potrdili, da je vsako leto v času pred prvomajskimi prazniki večja gneča, povečano število strank pa opažajo od spremembe oz. zmanjšanja števila uradnih ur na UE Ljubljana. "Posledično na UE Celje vlagajo vloge za (redno) izdelavo dokumentov, predvsem posamezniki s stalnim prebivališčem na območju Mestne občine Ljubljana, saj so tam, kot stranke povedo, zaradi obveznega naročanja naročeni za oddajo vloge šele čez več kot en mesec," so pojasnili.

Sredina stavka na upravnih enotah z zaostritvijo lahko preraste vsakodnevno.
Sredina stavka na upravnih enotah z zaostritvijo lahko preraste vsakodnevno. FOTO: Bobo

Spomnili so, da od sredine marca do preklica vsako sredo poteka stavka na 54 upravnih enotah, takrat te izvajajo samo nujne naloge. Posledično to pomeni ostale dni, v času uradnih ur, več gneče in daljše čakalne vrste, so dodali. "Težko se bomo tudi v prihodnje spopadali z dolgimi vrstami pred okenci za stranke in njihovim nezadovoljstvom, predvsem v času, ko se ljudje odpravljajo na počitnice in potovanja," so opozorili.

Državljanom zato svetujejo, naj si dokumente uredijo pravočasno oz. vsekakor pred potekom na svoji "matični" upravni enoti.

Naši bralci so nam sicer zatrjevali, da so imeli na različnih upravnih enotah različne izkušnje glede (ne)strinjanja, da tudi izdaja dokumentov sodi med nujne naloge. "Pojasnjujemo, da na Upravni enoti Ljubljana kot njuno nalogo razumemo tudi vlogo za naročilo osebnega dokumenta za namene odhoda na že plačan dopust," so za 24ur.com zatrdili na ljubljanski upravni enoti. Za 24UR so dodali, da gre s strani ministrstva pri širitvi nabora bistvenih nalog za "oviranje ustavno določene pravice do stavke". Dokumentov "kar vsepovprek" ne bodo izdajali, zagotavljajo.

Kot je dejal Slobodan Vuk, predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Linhartovi, strankam, ki imajo naročene termine, predlagajo, naj prinesejo s seboj dokazila, da gre za nujno opravilo. "Nujna službena pot v tujino, zdravljenje v tujini, smrt sorodnika v tujini ...." Presojali bodo od primera do primera, pravijo na Linhartovi, pred vrati bo vsak dan dežurala tudi stavkovna straža.  

Da stavke ne bodo zaostrovali so se odločili v dvajsetih upravnih enotah: med drugimi tudi v Ajdovščini, Cerknici, Črnomlju, pa v Kopru, Laškem, Tolminu, Velenju in Vrhniki. 

Notranje ministrstvo: Izdaja dokumenta se mora tretirati kot nujna

Obrnili smo se tudi na ministrstvo za javno upravo. Odgovorili so nam, da je bil vsem upravnim enotam posredovan seznam bistvenih nalog, ki jih je treba izvajati v času stavke, in sicer po posameznih delovnih področjih, ki je bil usklajen z resorno pristojnimi ministrstvi. "Med drugim so na tem seznamu navedene mnoge naloge s področja upravnih notranjih zadev, konkretno tudi naloga izdaje potnega lista ali osebne izkaznice v nujnih primerih (to je v primerih, ko bi neizdaja dokumenta ogrozila življenje, varnost ali premoženje – kot slednje tudi že plačan dopust v tujini)," so pojasnili. 

Dodali so, da je bilo hkrati vsem upravnim enotam sporočeno, da bo glede tega v primeru daljše stavke ministrstvo za notranje zadeve posredovalo podrobnejša navodila oziroma usmeritve.

Brezskrbno na dopust: Pred potovanjem v tujino pravočasno preverite veljavnost dokumentov
Brezskrbno na dopust: Pred potovanjem v tujino pravočasno preverite veljavnost dokumentov FOTO: Bobo

Prejeli smo še odgovor notranjega ministrstva. Tam poudarjajo, da potni list in osebna izkaznica glede na svoje funkcionalnosti predstavljata osnovna dokumenta za izkazovanje istovetnosti in državljanstva ter nastopanje v pravnem prometu doma in v tujini. Hkrati omogočata prehod državne meje ter s tem povezano uresničevanje ustavne pravice do svobode gibanja.

Spomnili so, da postopek pridobitve obeh dokumentov zaradi centraliziranega načina izdelave običajno traja nekaj dni od vložitve vloge do izdelave. Pravijo, da so državljani s tem seznanjeni, na to pogosto opozarja tudi MNZ, ravno z namenom, da bi preprečevali neprijetne okoliščine ali nepotrebno škodo, kot pravijo. Dodajajo, da tudi sicer že obstajajo vzvodi reševanja t. i. nujnih vlog, ki posameznikom, ki se znajdejo v situaciji, ko dokument potrebujejo hitro, to lahko omogočijo.

Policist na meji pregleduje osebni dokument
Policist na meji pregleduje osebni dokument FOTO: Bobo

"Tudi v času stavke velja, da izdaja potnega lista ali osebne izkaznice v nujnih primerih štejeta za nalogo, ki jo je treba opraviti tudi v času stavke. Kot taka se šteje izdaja dokumenta v primerih, kot so npr. zdravljenje v tujini, nujne službene poti, pa tudi dopust v tujini. Izdaja dokumenta se mora obravnavati kot nujna tudi v vseh drugih primerih, ko državljan sicer nima veljavnega identifikacijskega dokumenta, opremljenega s fotografijo, ki ga je izdal državni organ, pa ga potrebuje zaradi nastopanja v pravnem prometu in izkazovanja svoje identitete (obisk banke, notarja, identifikacija policista ipd.) na območju Slovenije," so našteli.  

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cunku Fani
14. 05. 2024 21.55
+1
Idealna prilika za zmanjšanje teh parazitov!
KVAJSTABO
14. 05. 2024 16.17
+4
Vsi, ki kaj proizvajamo, prenehajmo z delom... pa, da vidimo ablast kako se boste šopirili. Gospodarstvo je mazga, ki jo vsi jahate!!!
KVAJSTABO
14. 05. 2024 16.11
+5
Zakaj pa dobivajo plačo??? Tisti, ki nočejo delati, potalat "knjižice" (no, saj jih ni več - mislim odpovedi), pozapret pisarne, mi bomo pa riskirali po 1 dan dopusta, da se zapeljemo do Celja!!!
Grma53
14. 05. 2024 14.22
+4
Ni mi jasno zakaj naj bi bili dokumenti prioriteta. Saj jih noben migrant nima, pa svobodno potuje po Evropi, pa še postrežejo ga.
Chip
14. 05. 2024 12.51
+4
Krivec za vrste MJU z vztrajanjem naročanja na storitve - naj ukinejo končno to neumnost ki je bila utemeljeno uvedena med korono saj je korone že zdavnaj konec
Chip
14. 05. 2024 12.47
+1
Celjska UE je edina upravna enota, kjer lahko dokumente naročite in prevzamete še isti dan ? Dragi novinarji ne pišite neumnosti,do 11 ure lahko naročite OI ali PL na katerikoli UE dvignete pa listino na UE Celje do 15-tih
Jožajoža
14. 05. 2024 12.39
+1
A veste,kdo kuri upokojence,Fides,zaposlene na upravnih enotah..janš iz kleti ZLA vodi vse niti in uboge delavce izkorišča,da bi preko njih prišel na oblas.to,da zaradi janše ljudje umirajo,da ne dobijo dokumentov je pa zrelo za Haag
Grma53
14. 05. 2024 12.36
+2
Ne vem, kaj zaposlenim ni jasno. Vlada (levaki in svobodnjaki) vedo, da so vse zadeve nujne razen malice. Zato lahko stavkate le med malico, ker so ostale zadeve vse nujne. Če se boste pa še upirali, bodo pa tudi malice nujne. Nekoč boste pa le spoznali zlizanost sindikatov in vladajoče politike. Vodilne sindikaliste so postavili "strici iz ozadja", zato da vas obvladujejo in nategujejo.
flojdi
14. 05. 2024 12.06
+1
.meni so rekli :strajkamo.zdaj strajkam jest.nimam nobenega dokumenta..samo preteceno osebno in 4nove slikce.cakam..kaj in kdaj bo..?kazen??
NeXadileC
14. 05. 2024 11.42
+3
Upokojenci tudi stavkat...
NeXadileC
14. 05. 2024 11.41
+1
Delat, obešnčki proračuna!
Emtisunce
14. 05. 2024 11.33
+6
Neizdajo dokumentov, štrajk UE, zdravstva, pravosodja, centrov za obveščanje, vzgojiteljic, učiteljev, gasilcev, ..., je povzročil lažnjivi Golob in njegovi priskledniki. Obljubljal je dvig plač, nov plačni sistem, reformo zdravstva, boljše delovne pogoje, nova stanovanja, ..., povzročil pa le draginjo, podražitev hrane, elektrike, bencina, ... . Prej ko tale vlada odide bolje bo za vse.
čevapgpt
14. 05. 2024 11.14
+7
meni je na torek rekel jutri štrajkamo. za višje plače. sem mu rekel naj gre v gospodarstvo probat, da tam se ne praska pirhov...
Cunku Fani
14. 05. 2024 11.07
+7
Lenuhe treba zmanjšat vsaj za 50% na komplet javnem sektorju.Samo zdravstvo in gasilce treba nagradit!
brabusednet
14. 05. 2024 10.36
+10
Plešite ste golobarje večinsko volili,tu jih imate norci.Mogoče več pameti od osla pa več na levičarski led ne boste šli,samo močno dvomim.
Kostolomac
14. 05. 2024 10.14
+11
Se strinjam, da ni JU najbolj produktiven in učinkovit a ironično je da se ta neproduktivnost nabira na najvišje plačanih položajih in da se najslabše plača ljudi, ki dejansko nekaj delajo. Oprostite a delati cel dan z ljudmi in dejansko nekaj narediti in ne megle mešati ter na koncu dobiti doplačilo do minimalca..to je pa sramotno. In država, ki je določila minimalno plačo, je sama ne izplačuje. Kaj ni to zgrešeno? Kako bodo te ljudje živeli, enkrat ko odidejo v pokoj? Začetni izhodiščni razred ne bi smel biti pod minimalno plačo, zato pa smo danes tukaj, ko ima diplomirani ekonomist isto plačo kot čistilka ( pa spoštujem vsak poklic). In se čudimo, zakaj ni ljudi in zakaj JU propada? Vsak, ki se kaj ceni se ga izogne... Pa lep pozdrav
Ponent
14. 05. 2024 10.08
-4
Zahtevat več za fino delo, to je pravi biznis..
klop12
14. 05. 2024 09.43
+8
Silijo, da se odrečemo državljanstvu in vzamemo državljanstvo kake drue bolj učinkovite države, ki "CELO" zrihtajo osebne dokumente. Tale država je res padel eksperiment
Medo1964
14. 05. 2024 09.56
+4
Jap, na koncu bomo podirali Maistrove kipe .... Primorci pa bodo preklicali cono A
Finfer
14. 05. 2024 09.24
+1
Naj kar stavkajo nihče jih ne pogreša,slovenskipotni list pa lahko kupite na kitajskem pa še bolj poceni je kakor tu v sloveniji !!
Julijann
14. 05. 2024 09.13
+16
Tu vas sedaj moti, ko stavkajo UE. Saj, vemo da tisti, ki so po pisarnah niso tako slabo plačani. Mizerno pa so delavci na šalterjih. Si res ne zaslužijo več kot minimalca? In to , da bi sedaj direktorčki dobili 2 jurja več, politiki pa vse od 37 do skoraj 50% več, se vam pa ne gravža.