Slovenija

Šestan: Če bo voda začela odnašati zemljino, bo sledila hipna porušitev jezu

Dolnja Bistrica, 05. 08. 2023 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin, Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
0

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je reka Mura pri naselju Dolnja Bistrica prebila varovalni nasip v dolžini več kot 10 metrov. Razmere so izjemno resne, opozarja vodja intervencije Miroslav Vuk. "Naredili smo nujno potreben korak in šli v evakuacijo, ker je to edini ukrep, da preprečimo morebitne žrtve," pa je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca je sicer ogroženih šest vasi.

Več videovsebin
  • Poplavljanje Mure (Vir: Bralka Natalija)
    00:16
    Poplavljanje Mure (Vir: Bralka Natalija)
  • Mura prebila varovalni nasip
    00:13
    Mura prebila varovalni nasip
  • Mura prebila varovalni nasip
    00:21
    Mura prebila varovalni nasip

"Zadnje informacije niso ravno obetavne, preboj jezu, ki ga je naredila Mura, se počasi povečuje. Službe, ki vzdržujejo nasipe, ga skušajo zaustaviti, a z mehanizacijo, ki je na voljo, to ne uspeva," je dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan v oddaji Odmevi na TV Slovenija. Kot je pojasnil, so našli drugačno možnost, in sicer da bi s helikopterji prenašali betonske bloke, ki bi jih strojnik na terenu samo poravnal, a razmere zaradi vremena tega ne dopuščajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja intervencije in poveljnik Gasilske zveze Črenšovci Miroslav Vuk je za portal Sobotainfo potrdil, da je situacija izjemno resna. "Prebilo nam je nasip v dolžini deset do 20 metrov, sanacija te odprtine nam na žalost ne uspeva," je pojasnil.

Potekajo evakuacije prebivalcev

"Naredili smo nujno potreben korak in šli v evakuacijo, ker je to edini ukrep, da preprečimo morebitne žrtve," je pojasnil Šestan. "Če bo namreč voda začela odnašati zemljino, bo prišlo do hipne porušitve jezu in poplavni val bo šel čez devet, deset vasi," je opozoril.

Županja Občine Črenšovci Vera Markoja je za portal Sobotainfo povedala, da voda teče v vas Dolnja Bistrica. Aktivirano je bilo večje število gasilskih enot, ki pri gasilskem domu polnijo protipoplavne vreče in jih vozijo do predrtega nasipa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okoli 21.30 je županja odredila evakuacijo vseh prebivalcev vasi Dolnja Bistrica, poroča Vestnik. Okoli 410 evakuirancev bodo namestili v sosednjih vaseh ter v osnovni šoli na Srednji Bistrici, je poročal portal Sobotainfo. Kljub temu se po poročanju lokalnih medijev nekateri domačini ne želijo umakniti iz svojih domov. 

Malo za njo pa je evakuacijo odredil tudi lendavski župan Janez Magyar za nižinski del Hotize in zaselka Mirišče.

Šarec: Ujma se širi na drugi konec države

Domačinka Natalija, ki nam je posredovala posnetke poplav, nam je zvečer povedala, da v vas prodira vedno več vode. "Na terenu posredujemo vsi vaščani in nekaj gasilskih domov," je povedala. Reka Mura je pri naselju Dolnja Bistrica prebila varovalni nasip. Posredujejo gasilci iz PGD Dolnja Bistrica, Srednja Bistrica, Gornja Bistrica, Črenšovci, Trnje, Žižki, Brezovica, Mala Polana in Velika Polana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obrambni minister Marjan Šarec je tik pred javljanjem v oddajo 24UR dejal, da so dobili informacijo, da je v občini Črenšovci prebilo nasip. "Ogroženih je okoli šest vasi, sprožene so bile sirene za splošno nevarnost. Upam, da jih bodo ljudje upoštevali. Ujma se torej širi tudi v drug konec države," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Župan sosednje Občine Razkrižje Stanko Ivanušič pa je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da rešujejo tudi osrednji del Razkrižja, kjer se zlivata Mura in Ščavnica. 

"Še se mučimo, žal pri nas voda še vedno narašča, ker se skupaj zlivata Mura in Ščavnica, poleg tega še močno dežuje. Marsikaj bi lahko rekel načrtovalcem vodnega režima na našem območju, pa ni pravi trenutek. Ljudje so izmučeni, če se nam še kdo lahko pridruži, bomo hvaležni. Nekaj časa še bomo vztrajali. Vode je enostavno preveč," je zapisal župan Ivanušič.

V Prekmurju se pripravljajo tudi na morebitno poslabšanje situacije, še posebej v primeru morebitnega dviga zapornic na avstrijski strani reke Mure. Po nekaterih informacijah bi se to lahko zgodilo sredi noči, a pristojni o tem uradno še niso obveščeni, poroča Vestnik.

Mura v Gornji Radgoni ima sicer ustaljen pretok 1350 kubičnih metrov na sekundo, je zvečer sporočila Agencija RS za okolje. Na območju Dolnje Bistrice pa zaradi preboja protipoplavnega nasipa poplavlja v velikem obsegu. "Poplavljeno območje se lahko razširi vzdolž levega brega oziroma nasipa ob Muri," opozarjajo. Mura ima gorvodno od slovenske meje še ustaljen pretok, ki se še ne bo bistveno zmanjšal. Visokovodne razmere se bodo tako še nadaljevale.