Slovenija

Razlivanje rek ponekod privedlo do evakuacij, pretok Drave ustaljen

Ljubljana, 05. 08. 2023 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., M.V., STA, M.P.
Komentarji
3

Tudi tekom dneva s ose še pojavljala razlivanja rek, najbolj obsežno v Prekmurju, kjer je Mura prebila nasip. Zaradi slednjega je prišlo do obsežnih poplav ter tudi evakuacij, ki so se nadaljevale pozno v noč. Podobno tudi na območju reke Meže. V spodnjem toku poplavlja tudi Sava, predvsem ob sotočju s Krko, pretok Drave pa je v spodnjem toku je ustaljen.

"Mura v Gornji Radgoni ima ustaljen pretok 1350 kubičnih metrov na sekundo," je zvečer sporočila Agencija RS za okolje. Dolvodno, pri naselju Dolnja Bistrica se je porušil del protipoplavnega nasipa. Mura na tem območju poplavlja v velikem obsegu.

Poplavljeno območje se lahko razširi vzdolž levega brega oziroma nasipa ob Muri, opozarjajo. "Mura ima gorvodno od slovenske meje še ustaljen pretok, ki se še ne bo bistveno zmanjšal. Visokovodne razmere se bodo še nadaljevale," dodajajo.

V spodnjem toku poplavlja tudi Sava, predvsem ob sotočju s Krko, ki bo največji pretok dosegla v noči na nedeljo. Sava ima v spodnjem toku ustaljen pretok.

Pretok Drave v spodnjem toku je ustaljen, poplavljene površine dolvodno od jezu Markovci se bodo do jutri še ohranjale. "Še vedno poplavljajo številne reke predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji," še dodajajo pri Arsu.

V nedeljo popoldne bo državo od zahoda dosegla hladna fronta, ki bo prinesla možnost neviht. V noči na ponedeljek se bo ozračje nato umirilo, v nadaljevanju prihodnjega tedna pa kaže na sončno in stabilno vreme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razmere so se v spodnjem toku Save, že dopoldan. Čez dan pa se je pretok še nekoliko povečal, saj je večjo količino vode prispevala tudi naraščajoča Krka. Največ težav so zato pričakovali na sotočju Krke in Save, zlasti na območju Krške vasi z okolico.

Na krški občini so  povedali, da je bila sicer noč burna, gasilci so bili v pripravljenosti, a se je do jutra končalo brez posebnosti. Podobno je za Savin tok pod Hidroelektrarno Brežice ocenil brežiški župan Ivan Molan. Sava tam sicer še ogroža, a v naselja še ni prodrla. Zdržali so tudi rečni nasipi pri Termah Čatež, je navedel.

Po njegovih zadnjih podatkih so se v zadnjih urah pojavile težave s podtalnico. Ta je začela prodirati na območju Čateža ob Savi in Term Čatež. Gasilci jo tam že prečrpavajo, Upravo RS za zaščito in reševanje pa so prosili, naj jim nujno pošlje dodatne, močnejše črpalke. S temi bi namreč zadevo lahko rešili, je pojasnil.

Molan je sicer tamkajšnje stanje ocenil za stabilno, a se lahko popoldne spremeni. Sava naj bi se umirjala, bojazen pa povzroča naraščanje Krke, je dodal. V Krški vasi bi se lahko voda prelila prek nasipov. Te sicer utrjujejo, problem pa je tudi v tem, da nekateri ne držijo dobro. Najbolj ogroženi so poleg Krške vasi na Čatežu ob Savi in pa v Ločah, je še dejal Molan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V posavskem regijskem štabu civilne zaščite so zjutraj  ocenili, da je stanje na brežiškem še obvladljivo.  Vse v petek začasno zaustavljene hidroelektrarne na spodnji Savi danes še ne obratujejo. Predvidoma jih bodo vnovič pognali po vikendu oz. ko se bo rečni pretok vrnil na približno 1000 kubičnih metrov na sekundo, je direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič povedal za STA. Savi so prek njenih pregrad omogočili naraven preliv, ob vodnem višku pa je svojo vlogo in izgradnjo upravičil ob gradnji akumulacije hidroelektrarne Brežice zgrajeni visokovodni razbremenilnik na Vrbini, je opozoril.

"V nedeljo bo večina rek še naprej upadala. Izjema so spodnji tokovi večjih rek, kot so Sava, Drava in Mura," je dejal. Ob nevihtah, ki jih pričakujejo v nedeljo popoldne, niso izključeni narasli vodotoki, a bodo nevihte potovale hitro, zato večjih težav najverjetneje ne bo, je dodal.