Slovenija

Močna generacija mladih, a šibka ponudba stanovanj

Ljubljana, 13. 01. 2011 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stanovanjski trg bo v naslednjih letih zaznamovala močna generacija mladih, ki se bodo zaradi večje ekonomske stabilnosti odločali za povečanje družine in selitev v večja stanovanja ali hiše. Soočali pa se bodo s šibko ponudbo.

Andreja Cirman je pojasnila, da bodo mladi, stari okoli 30 let, v prihodnjih letih iskali večja stanovanja ali hiše, saj ekonomska stabilnost prinaša večji optimizem.
Andreja Cirman je pojasnila, da bodo mladi, stari okoli 30 let, v prihodnjih letih iskali večja stanovanja ali hiše, saj ekonomska stabilnost prinaša večji optimizem. FOTO: POP TV

Mladi, stari med 25 in 35 leti, ki so začeli samostojno življenjsko pot, so se v preteklosti soočali s previsokimi cenami garsonjer in enosobnih stanovanj. Posledično je zdaj večina v stanovanjih, ki so premajhna, da bi lahko povečali družino. Profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti Andreja Cirman je pojasnila, da bo trg stanovanj v Sloveniji v naslednjih leti zaznamovala makroekonomska stabilnost in močna generacija, ki je prišla na trg.

Večja stabilnost bo seveda prinesla večji optimizem pri potrošnikih, kar bo vplivalo na dojemanje trajnega dohodka. To pa bo pomembno pri odločitvi za nakup nepremičnine. Prav tisti mladi, ki so se v preteklosti soočali z visokimi cenami majhnih stanovanj, bodo začeli "napredovati v stanovanjski karieri v večja stanovanja ali hiše," je povedala Cirmanova. Pri tem pa se bodo soočali s šibko ponudbo, saj upada število stanovanj v gradnji in število izdanih gradbenih dovoljenj. Cirmanova meni, da so razlog za upad ponudbe, težave, ki jih imajo investitorji, pri iskanju virov za dokončanje projektov.

Zaradi visokih cen stanovanj se mlade družine stiskajo v premajhnih stanovanjih.
Zaradi visokih cen stanovanj se mlade družine stiskajo v premajhnih stanovanjih. FOTO: Reuters

Cirmanova je še dejala, da bo na trgu dela, ki ga bodo oblikovala mlada gospodinjstva, veliko negotovosti, zaradi česar bodo pomembna zavarovanja. Ta zmanjšujejo tveganja in tako povečujejo percepcijo trajnega dohodka. Tovrstne prakse so poznane v tujini, v državah kot so Nizozemska, Švedska in Velika Britanija pa delujejo pod okriljem države.

Trg dela je vse bolj dinamičen in vedno več je kratkih stikov. Države pa so ugotovile, da s ponudbo državno sponzoriranih produktov človek ne obremenjuje sodišč. S tem bi se te nepremičnine prodajale in ne bi obremenjevale socialnih služb, je povedala Cirmanova. To je pomembno za odpravljanje tveganja in stabilen trg nepremičnin.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

atomic1
14. 01. 2011 11.33
Mladi imajo samostojno pot pri starših,ker nimajo dela ali premalo zaslužijo za samostojnost!!!!!
atomic1
14. 01. 2011 11.30
Ekonomska stabilnost,ejejej Andreja Cirman pa kje ti živiš?
kwa.dugaja
14. 01. 2011 11.12
politiki naj se raje malo ozrejo na stanje v državi in po teh podatki spodbujajo ali zavirajo rodnost. da bomo slovenci "izumrli" če se ne bomo množili pač ni zadosten razlog, da naj delamo otroke brez finančne zmožnosti in vsaj majhne pomoči ali pa razumevanja z strani države. saj otroka je namanjši problem narediti, težave se začnejo potem ko ga je treba vzdrževati.da bi lahko otroku pomagal do stanovanja kaj šele kupil lahko samo sanjam. cene so takšne da mi kar slabo ko samo gledam.
porka.malorka
14. 01. 2011 11.09
Mislim ta ženska je falila po celotni črti. Kako si bodo mladi kupovali velika stanovanja. Če še za garsonjero ne zaslužijo. Ker so cene nenormalne. In trend zaposlovanja gre samo navzdol. Očitno spet nekdo dela za zelo pokvarjen lobi. Ljudje ne nasedajte. Sedaj ni čas za nakup stanovanja
Gordon
14. 01. 2011 07.04
Trg dela je vedno bolj dinamičen seveda če pa iz dneva v dan raste število brezposelnih. Takšna stabilnost je v sloveniji da že glava boli kako vse stabilno stoji
sanjajj
13. 01. 2011 22.27
Kr neki! Brez veze! Mladi smo krivi za vse. Resno se sprašujem, kaj smo v tej državi naredili mladi naorbe ! Mladi smo krivi, da ni dela (posledica poskus uvedbe malega dela), da so nepremičnine drage smo spet krivi mladi (ker se nas je veliko rodilo, čeprav po drugi strani uvažamo delovno silo, ker po drugi pravijo, da se nas rodi premalo )in je zato nujno potrebno uvesti davek na nepremičnine. Koliko pa na visoke cene vpliva množično printanje delovnih dovoljenj in s tem povečanje števila prebivalstva??? Kje so te študije?
prehlad
13. 01. 2011 20.59
KAM U STANOVANJE POD ŠOTOR ZA DVE OSEBI PA LOJTRO ZA POKRIT,ČE JE PA TOPLO PA EN KLIN VEN UZAMEŠ.
Audy
13. 01. 2011 20.18
EF in FF naj preuredijo v stanovanja ali industrijo, ne pa da producirajo neuporabne študent(k)e. Ozrite se po FF in se vprašajte kje bodo ti ljudje delali? Sociologija? Politologija?
cupofmarja@email.si
13. 01. 2011 20.14
ej...pa kje živi ta ženska........ma pa fejst zametano podstrešje se mi zdi.......
periot
13. 01. 2011 19.56
Kakršen odpad imamo v vladi s Pahorjem na čelu se ne splača izgubljat besed,je boljše da kdor je mlad da zapusti Slovenijo pa si ustvari dom in družino nekje v tujini!
malodane
13. 01. 2011 19.52
Ne vem no. Mogoče sam nisem gladek, ampak dokler nisem prebral tega članka, nisem vedel, da se mladim v tej državi cedita med in mleko in so ekonomsko tako stabilni, da si lahko vsi po vrsti privoščijo svoja stanovanja brez težav. Zdaj vidim, da sem jaz izjema, ki pri 23 letih ni sposobna živeti na svojem.
Jožajoža
13. 01. 2011 19.44
s to mladino ne bo nič. je brezposelna, drogirana, naveličana, neizobražena (*), .................v glavnem, sloveniji se slabo piše.
Robert Ma
13. 01. 2011 19.42
pa tej profesorci je treba povedat naj se zbudi in se vrne nazaj na realno slovensko grudo!!!
Robert Ma
13. 01. 2011 19.39
ponudba ni šibka ponudba je že velika in močna!!! problem je v prenapihjenih cenah in oderuških kreditih! pa seveda v mnogo premali kupni moči mladih do 30 leta!!!
krnekdoo
13. 01. 2011 19.00
Me prav zanima za koliko so jo podmazali, da tako smeši sama sebe. Cene nepremičnin v sloveniji v primerjavi z tujino...da te peče glava. Cene neprimičnin in povprečne plače v sloveniji v primerjavi z tujino...da te peče rit!!!
jann78
13. 01. 2011 18.58
Stanovanj je kolikor hočeš , problem je v tem da mladi nimajo službe pa tudi če jo ima si ne upajo iti v kredite za 20 let da bi odplačal eno luknjo z astronomsko ceno
terra luna
13. 01. 2011 18.48
teta Andreja Cirman živi v oblakih
terra luna
13. 01. 2011 18.47
dons folk pri 30ih nima niti za burek kaj šele za stanovanje
Trenirka_SDS
13. 01. 2011 18.43
Pa koga tale farba?? Na več portalih se je pojavil intervju s tole "strokovnjakinjo", več kot očitna poteza lobistov bančnega sektorja, ki si lasti stanovanja propadlih gradbincev za zavajanje javnosti. Ne samo da ljudje ne bodo kupovali malih stanovanj po teh cenah, kaj šele VEČJIH STANOVANJ OZ. HIŠ!!! Ne sploh brat tega članka, poneumlja, zavaja....
tron3
13. 01. 2011 18.42
Ja kje pa živi ta smrkla, ne more biti ekonomske stabilnosti če lastniki kapitala so v večini brez znanja, nimajo kapitala itd, zato bodo mesečni dohodk zaposlenihi nizki, tisti ki imajo denar pa že imajo urejen stanovanjski problem