Slovenija

Nevihtna linija pustošila z močnim vetrom in točo, prijavljenih 900 izrednih dogodkov

Ljubljana, 19. 07. 2023 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nikita Leban
Komentarji
51

Slovenijo je v le nekaj urah prešel nevihtni pas, ki je najprej dosegel zahod države in se nato pomikal proti vzhodu. Nevihtna linija z močnim vetrom in točo v velikosti oreha je zopet lomila drevesa in odkrivala strehe. V Kamniku so aktivirali občinski štab civilne zaščite, vodo pa naj občani prekuhavajo. Prav tako v Celju, kjer je močan veter odkril streho na nogometnem stadionu, na Plečnikovem stadionu v Ljubljani pa je odpihnilo del pločevinaste strehe. Večje število oseb se ni moglo vrniti iz doline Krme.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Apokaliptični prizori po neurju, ki je zajelo Slovenijo
    01:52
    Iz 24UR ZVEČER: Apokaliptični prizori po neurju, ki je zajelo Slovenijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Intervencijske ekipe imele največ dela na Celjskem
    02:27
    Iz 24UR ZVEČER: Intervencijske ekipe imele največ dela na Celjskem
  • Neurje pustošilo po Žireh
    00:08
    Neurje pustošilo po Žireh
  • Iz 24UR: Huda ura v Šaleški dolini
    02:31
    Iz 24UR: Huda ura v Šaleški dolini
  • Iz 24UR: Škoda po včerajšnjem neurju
    03:16
    Iz 24UR: Škoda po včerajšnjem neurju
  • Iz 24UR: Nov pas močnejših neviht
    02:16
    Iz 24UR: Nov pas močnejših neviht
  • Pločevina na Plečnikovem stadionu
    00:13
    Pločevina na Plečnikovem stadionu

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje je v popoldanskem času nevihtna linija prinesla zelo močne sunke vetra, ponekod so bile izrazite tudi nevihtne celice s točo in udari strel. Od nekaj čez 14. do 17. ure so zabeležili približno 900 izrednih dogodkov. Največ, in sicer 265 na območju regijskega centra Celje. Sledijo Ljubljana z 204, Kranj s 151 in Maribor z 78 dogodki.

Gasilci iz približno 300 gasilskih enot so na terenu odstranjevali podrta drevesa, električne in telekomunikacijske drogove, prekrivali odkrite strehe, črpali vodo iz poplavljenih objektov in cestišč ter sodelovali pri evakuaciji občanov z ogroženih območij.

Na območju Bežigrada v Ljubljani je večji kos pločevine odpihnilo na zid Plečnikovega stadiona, veter pa je na Dunajsko cesto odpihnil vejevje in druge predmete. 

Na isti lokaciji je neurje poškodovalo tudi drog javne razsvetljave, ki je padel na mimovozeče vozilo in ga poškodoval.

Neurje s točo je padalo na območju Velikih Lašč in Ribnice. Gasilci PGD Velike Bloke so zaradi slabega vremena evakuirali enajst skavtov, ki so taborili med naseljema Ulaka in Sleme, v Slovenskih Konjicah in Kamniku pa je močan veter podiral drevesa.

Neurje z močnim vetrom je podrlo veliko število dreves na cesto, ki vodi iz Zgornje Radovne v dolino Krmo. Gasilske enote GZ Kranjska Gora so se tekom popoldneva prebijale v dolino, vendar so ob 21. uri iz varnostnih razlogov prekinili aktivnosti. S strani GRS Mojstrana poteka oskrbovanje najnujnejših potreb. Večje število oseb je nastanjeno v Kovinarki koči v Krmi, nihče od njih ni poškodovan. Z nadaljnjimi aktivnostmi za dostop v dolino bodo enote začele zjutraj, je sporočila Uprava za zaščito in reševanje. 

Odzval se je župan občine Kamnik Matej Slapar, ki je sporočil, da je neurje z vetrom povzročilo veliko škode. Na terenu so dežurne službe Komunalnega podjetja Kamnik in drugimi pogodbeniki Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik. Aktiviran je Občinski štab Civilne zaščite Kamnik. Na območju je prišlo tudi do množičnega izpada električne energije, občane pa pozivajo, naj vodo do preklica preventivno prekuhavajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neurje se je zgodaj popoldan najprej razbesnelo na zahodu države. Kot so za STA povedali na regijskem centru za obveščanje, je v teku vrsta intervencij. Veter je namreč po vsej Gorenjski podiral drevesa, lomil veje in odkrival strehe in terjal tudi smrtno žrtev. Na Bledu je drevo padlo na osebi, ki sta se sprehajali, ena je na kraju umrla. 

V Preddvoru je bilo na terenu vseh okoli 30 razpoložljivih prostovoljnih gasilcev, je za STA povedal tamkajšnji župan Rok Roblek. "Prišel je tako čuden vrtinec vetra, da so po ulicah leteli smetnjaki, z objektov je odnašalo dele opažnih sistemov, padala so tudi stoletna drevesa," je pojasnil župan.

Med najbolj kritičnimi bo sanacija ostrešja na preddvorskem vrtcu, kjer je močan sunek vetra podrl gradbeni oder na sončno elektrarno na strehi vrtca. Otroci, ki so bili v tem času v vrtcu, sicer niso bili ogroženi, saj so paneli predrli le zgornjo plast kritine, vendar pa bo pri odstranjevanju in sanaciji poškodovanih panelov treba paziti, da ne bi prišlo do kakšnih težav z elektriko.

Neurje je na Gorenjskem povzročilo tudi težave v preskrbi z električno energijo. Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, je neurje povzročilo kratkotrajne prekinitve približno 5000 uporabnikom v dolini Radovne, okolici Posavca, Tržiča ter v vaseh pri Preddvoru. Popoldne je bilo brez elektrike le še manjše število uporabnikov.

V Tržiču je drevo padlo na avtomobil in ga popolnoma zmečkalo. 

V Velenju je veter ruval drevesa in prometne znake. Mestna občina Velenje je zato občankam in občanom v primeru toče in neurja za parkiranje ponudila vse štiri garažne hiše na območju Velenja, in sicer garažne hiše Zdravstveni dom, Mercator, Avtobusna postaja in Gorica, so sporočili na Facebooku. 

Močan veter je pihal tudi v Celju in pri tem izruval več dreves, ki so padla na avtomobile, otroška igrala, parkirišča in ceste. Veter je odkrival tudi strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov in poškodoval komunalno in cestno infrastrukturo. Zaprte so ceste, težave so tudi pri dobavi električne energije, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Aktiviran je bil tudi štab PGE Celje in štab civilne zaščite. 

Vodovod-kanalizacija Celje pa obvešča, da zaradi izpada električne energije prihaja tudi do motenj v oskrbi s pitno vodo na območju Mestne občine Celje ter občin Štore, Vojnik in Dobrna. Tako bo vse do normalizacije sistema napajanja z električno energijo, so zapisali na celjski občini. 

Močni sunki vetra so divjali tudi v kraju Teharje, kjer so podrli tudi električne drogove, poroča Meteoinfo. 

"Stara in dotrajana vrba" pa se je zlomila na vilo Rožle, v kateri ima prostore Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje. "Drevo je uničilo fasado, razbilo steklo v galeriji in poškodovalo streho," so zapisali na svoji Facebook strani in dodali, da bodo počitniško varstvo v četrtek izvajali v Domu krajanov Stara vas. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Žalcu je veter podrl kaj nekaj dreves, v krajevni skupnosti Šempeter pa je precej vejevja na cestah. Občino Šoštanj, kjer so se že v torek zvečer soočili z neurjem, ki jim je podrlo veliko dreves in razkrilo kar nekaj streh na objektih, pa je zajel močan dež. Močno neurje je zadnja dva dni zajelo tudi Vitanje.

V Celju je močan veter odkril tudi večji del strehe na glavni tribuni nogometnega stadiona. Škodo je povzročilo tudi na križišču Čopove in obvoznice pri dvorcu Lanovž, kjer je kar nekaj dreves ob železnici ostalo brez vrhov, poroča STA.

Odkrita streha na stadionu v Celju.
Odkrita streha na stadionu v Celju. FOTO: 24ur.com

Neurje je prizadelo tudi Občino Šmarje pri Jelšah. Občina je namreč na svoji Facebook strani objavila fotografije razdejanja, ki ga je silovit veter povzročil na tamkajšnji osnovni šoli, s katere je odnesel del strehe skupaj s sončnimi celicami. Ob tem so na občini dodali, da je o razsežnostih nastale škode trenutno še težko govoriti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V metliški občini so tudi tokrat preventivno iz taborov na varno preselili otroke. Že prejšnji dan so v gasilske domove začasno evakuiralo 208 otrok v starosti od osem do 15 let, ki taborijo na območju njihove občine.

Južni del občine Metlika, območje Krasinca in Prilozja, je prizadela tudi toča. Kot je za STA povedla županja Metlike Martina Legan Janžekovič, je bila premera deset centimetrov in več ter je povzročila precejšnjo škodo tako na objektih, kot avtomobilih, pa tudi kmetijskih površinah. O debeli toči poročajo tudi iz nekaterih drugih območij na jugu in jugovzhodu države.

Manjša toča, od enega do dveh centimetrov, je padala tudi v vasi Kompolje v občini Dobrepolje. Gasilci so posredovali tudi na Gradu Rače, kjer je veter poškodoval streho objekta in podrl več dreves. 

Veter je povzročal težave tudi v prometu. Na več cestah je bil zaradi podrtega drevja promet oviran. Vozite previdno, prilagodite hitrost in varnostno razdaljo. V primeru toče se ne ustavljajte pod nadvozi ali mostovi, so opozarjali na Prometno informacijskem centeru. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V kampu na območju Mozirja udarila strela

Vodja intervencije Jaka Steblovnik je povedal, da gasilci, trenutno jih je na terenu 20, posredujejo na sedmih lokacijah, med drugim zaradi vetrolomov in poplav. Ena od ekip se je zaradi udara strele odpravila tudi v kamp Forest Camping Mozirje. Kot je povedal Steblovnik, naj bi strela udarila v bližini kampa. Po njegovih podatkih naj ne bi šlo za nič hujšega. Več oseb je sicer v šoku, ena oseba pa naj bi imela poškodovano roko, domnevno zapestje.

Iz kampa so nam sporočili, da sprva sploh niso vedeli, kaj se dogaja, in da so bili vsi v šoku. Nato so ugotovili, da je v bližini udarila strela.

Uprava za zaščito in reševanje iz različnih delov Slovenije poroča tudi o vetrolomu.  V kraju Straža je veter odkril streho župnišča. 

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rdečimesečnik
19. 07. 2023 21.47
Važno da mamo 8m
WolfeWoof
19. 07. 2023 21.21
+4
Jst sm sam vesel da je blo pr meni mir. Ne prvoščim nobenem da brez bajte ostane.
TOP MOJSTER
19. 07. 2023 20.59
+6
Plečnikov stadion naj se sesede sam vase, to je zame slovenski spomenik in opomnik, kako zgleda vsak projekt in gradnja v sloveniji, katero bi rad lastnik gradil po zakonu brez kuvert pod mizo......
Slava_Rusiji
19. 07. 2023 20.54
+1
V Celju in Ljubljani je stadione poškodovalo, ker Maribor ni bil prvak!
TOP MOJSTER
19. 07. 2023 20.53
+3
Kako je na metelkovi?
25.maj
19. 07. 2023 21.33
+1
Holy50
19. 07. 2023 19.32
+11
Tisti, ki posadi drevo naj misli. Drevesa je potrebno negovati, obrezovati in ne samo poriniti v zemljo in pozabiti nanj. Občine v akcijo.
oježeš
19. 07. 2023 20.36
+12
Ko pa odredijo posek bolnih, pa razne civilne inciative v luft.
wsharky
19. 07. 2023 19.22
-4
tovarišice in tovariši iz fondovih blokov so zaprosili za donacijo 1919-5-fond, njihov zoki je že nakazal 5 eur
kita 1111
19. 07. 2023 18.40
+10
Aktivisti se že pripravljajo na delovno akcijo
oježeš
19. 07. 2023 20.38
+4
Če bi samo debatirali in se kregali, bi jih bilo hitro veliko. Ko je treba delati in fizično z delom pokazati kaj mislijo, jih pa ni od nikoder.
Slava_Rusiji
19. 07. 2023 18.33
+4
Zamenjat trenutno vlado. To več ne vodi nikamor.
pope p
19. 07. 2023 18.48
+0
janša je kriv, ker je pred volitvami nastavil slabo vreme
pekoči paradižnik
19. 07. 2023 18.28
+8
Plečnikov stadion ni le kulturni spomenik državnega pomena, je tudi še redek pomnik-spomenik kolaboraciji, izdaji naroda, kjer je Rupnik s svojimi domobranci prisegel zvestobo fašizmu in nacizmu.
Na pol ovca
19. 07. 2023 19.05
+1
Nič kar se ne dogaja tudi sedaj mislim prisega enaki ekipi torej naslednikom le teh ki sedaj dirigirajo Brusel in Weashington no je še ena razlika 1941 je bila tudi opozicija temu, sedaj je ni več
Levak bedak
19. 07. 2023 19.32
+1
Potem bi Trbovlje morale izgledati kot bi padla atomska bomba, edini ki so praznovali prvi maj z svastiko in rdečo zvezdo in še kako ponosni so bili....
oježeš
19. 07. 2023 20.38
frenk, zdaj mi je jasno zakaj fondovci ne pustijo tam nič delati.
smotra
19. 07. 2023 18.17
+27
Vrtičkasti sosedje sedaj pa pospravljat ne čakat Pečečnika
pope p
19. 07. 2023 18.49
-7
naj pečečnik lepo prepiše lastništvo na njih pa bi že včeraj streho zriktali
oježeš
19. 07. 2023 20.39
+2
Seveda bi, vsi bi šli sedeti an streho in jo veter ne bi odpihnil.
LoToGo
19. 07. 2023 18.13
+23
Tudi sama narava že opozarja, da je prioriteta ureditev Plečnikovega stadiona. Ne, ljudje pa so trmasti.
pope p
19. 07. 2023 18.50
-3
sepravi zamenjati streho in ga obnoviti... če bi pečečnik to naredil bi bili vsi srečni... ampak on hoče nekaj drugo.
Marcus Aureliuss
19. 07. 2023 18.04
+28
No vrtickarji. Denarnice odpret pa škodo poravnati in sanirati streho ...... Pa veliko svinca v solati, da bo lepa, močna in okusna ....
JApajaDAja
19. 07. 2023 18.02
-6
ta " nogometni stadion" je plečnikov ali pečečnikov ali "državni" ?
juventina10
19. 07. 2023 18.06
+13
se bojim ,da nikogaršnji,se bo počasi kar sesedel sam vase.najprej ne dovolijo popravit,pa spomeniško varstvo,no narava se ne ozira na nikogar.
pekoči paradižnik
19. 07. 2023 18.27
-8
Plečnikov stadion je v lasti podjetnika in managerja stoletja, joca pečečnika. Tako genialna ideja do sedaj ni prišla na misel še nobenemu podjetniku,..... slika stadiona je slika lastnika,... podrtija.
pope p
19. 07. 2023 18.51
-4
če bi ga pečečnik samo popravil bi bilo vse ok ampak on hoče rušiti in graditi novo
martin celin
19. 07. 2023 18.52
+8
Tipični partizanski komentar. Pečečnik je kriv,ker mu Janković ne da papirjev,da končno zrihta ta stadion.
oježeš
19. 07. 2023 20.41
+2
frenk ne laži, že drugi dovolj. Če bi pustili Pečečniku delati, bi bil stadion že zdavnaj obnovljen. Mogoče ne po okusu fondovcev ampak bi bil urejen in ne v sramoto tako kot je zdaj.
bodi
19. 07. 2023 17.46
-3
no kaj sem rekel zaradi velikih dreves ob cesti, zgodila se je nesreča z smrtnim izidom no kdo bo sedaj odgovoren za to nespametno smrt zaradi drevesa.
bandit1
19. 07. 2023 18.02
-4
Uporabnik1812060
19. 07. 2023 18.07
+2
Ne pametuj. Problem je, ker dreves ne obrezuje jo pravilno, zato nimajo ravnotežja in ne razvijejo pravilno koreninskega sistema.
Ramzess
19. 07. 2023 17.29
+3
"da sprva sploh niso vedeli, kaj se dogaja, in da so bili vsi v šoku. Nato so ugotovili, da je v bližini udarila strela." To nima ne glave ne repa.
oježeš
19. 07. 2023 17.28
+5
Danes sem moral po opravkih v Ljubljano. In šel peš od Kongresnega trga, do Tromostovja in po tamkajšnji okolici. Turistov kar precej, tako peš, s kolesi, z rolkami, električnimi rolkami vse se odvija po Ljubljani. In je lepo pogledati kako je ta del urejen, verjamem pa da je tudi v drugih delih, če pa še ni, pa še bo. Spomnil sem se na vse predhodne župane, ki niso naredili nič v Ljubljani, razen osebnega ponosa, da so imeli naziv župana, ni nihče naredil nič. Pa bili to moški ali ženske. Tako, da tisti, ki še niste bili v Ljubljani si jo pridite ogledati in boste potem šimfali, kar vam je edino v lastno tolažbo. Garaže pod kongresnim trgom natrpane z avti, ampak ljudje so že vedeli, da je to dobra zaščita vozil pred točo.
stumfeta
19. 07. 2023 18.12
+1
Bo treba kak meter ven iz Jankovičevega kroga v centru stopit, pa povohat razbit asfalt, pa luže globine pol metra in površine več kvadratov na pločnikih in parkiriščih, da boš lahko kaj povedal o tej temi.
Betuul
19. 07. 2023 17.25
+7
Sploh ni jasn od kod in iz katerega morja se je dvignil 🌪ta centrifugalo lomilni tromb ; ki dejansko ko vrtinč🌪🌊pred sabo vse uniči!
oježeš
19. 07. 2023 17.18
+11
Bojo Fondovci zbrali denar za novo, da ne bodo gledali take podrtije.
bandit1
19. 07. 2023 18.03
+9
So se že pogovarjali, ker e pokrilo "Vrtičke" super zelenjava sredi LJ in "Izpušnih plinov"
old skul
19. 07. 2023 17.04
-3
A je kašno žabo stisnlo?