Slovenija

Ministrstvo kršilo zakon?

Ljubljana, 09. 01. 2007 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za zdravje naj bi s sklepom, ki lekarnam nalaga posredovanje podatkov Vzajemni, kršilo zakon.

Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, bo načelno mnenje, da je Ministrstvo za zdravje kršilo dva zakona, posredovalo državnemu tožiltstvu.
Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, bo načelno mnenje, da je Ministrstvo za zdravje kršilo dva zakona, posredovalo državnemu tožiltstvu. FOTO: POP TV

Kosova komisija za preprečevanje korupcije zaznava elemente koruptivnega dejanja v primeru sklepa Ministrstva za zdravje, ki je vsem lekarnam naložilo posredovanje 14 vrst podatkov zdravstveni zavarovalnici Vzajemna.

Kot je pojasnil predsednik komisije Drago Kos, je ministrstvo kršilo tako zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju kot zakon o državni upravi ter Vzajemni omogočilo pridobitev morebitnih koristi. Zakon o zdravstvenem varstvu namreč določa obveznost izvajalcev zdravstvenega varstva, da morajo sodelovati z vsemi zavarovalnicami. To pomeni, da bi moral sklep, če je že bil sprejet, zajemati vse tri zavarovalnice - poleg Vzajemne še Triglav in Adriatic Slovenico. Zavarovanci so bili namreč glede obsega podatkov, ki jih lekarne posredujejo zavarovalnicam, postavljeni v neenakopraven položaj. Zakon o državni upravi pa določa, da mora uprava ravnati nepristransko in ne sme dajati neupravičenih koristi in prednosti posameznim pravnim osebam. S sklepom ministrstva za zdravje pa je bila Vzajemni omogočena pridobitev morebitnih koristi, poudarja Kos.

Po Kosovih besedah je po izdanem sklepu ministrstva pri posredovanju podatkov zavarovalnicam s strani lekarn prišlo do popolne zmede.
Po Kosovih besedah je po izdanem sklepu ministrstva pri posredovanju podatkov zavarovalnicam s strani lekarn prišlo do popolne zmede. FOTO: POP TV

Svoje načelno mnenje bo komisija posredovala policiji oziroma državnemu tožilstvu. Kos je še pojasnil, da je ministrstvo vsem slovenskim lekarnam naložilo posredovanje 14 vrst podatkov le Vzajemni, z drugima dvema zavarovalnicama pa so lekarne že same sklenile pogodbo in s to pogodbo začele zaračunavati ustrezno nadomestilo.

Lekarne so prepričane, da bi morale zaradi obsega podatkov, ki bi jih morale posredovati Vzajemni, prejemati ustrezno nadomestilo, česar pa sklep ministrstva za zdravje ne predvideva. Lekarne računajo, da bi bile pri upoštevanju pogodbenih zneskov, ki jih morata lekarnam plačevati drugi dve zavarovalnici, zaradi predvidenega posredovanja podatkov Vzajemni na letni ravni oškodovane za 2,5 milijona evrov.


Po Kosovih besedah je po izdanem sklepu pri posredovanju podatkov zavarovalnicam prišlo do popolne zmede. Med drugim sta preostali dve zavarovalnici prenehali izplačevati pogodbeno dogovorjene zneske.

Lekarne bodo zaračunavale razliko

Predstavniki lekarn s širšega celjskega, savinjsko-šaleškega in ptujskega območja so na današnjem sestanku sklenili, da bodo lekarne, ki jim Vzajemna od novembra dalje dolguje sredstva za že izdana zdravila, zavarovancem Vzajemne s 15. januarjem začele zaračunavati razliko do polne cene zdravil, če se poslovno sodelovanje z Vzajemno ne bo uredilo.

Vzajemna pravi, da ji nekatere lekarne ne želijo pravilno izstavljati računov oziroma ji pošiljajo račune, ki jih ni mogoče preverjati
Vzajemna pravi, da ji nekatere lekarne ne želijo pravilno izstavljati računov oziroma ji pošiljajo račune, ki jih ni mogoče preverjati FOTO: POP TV

V skupnem sporočilu za javnost so predstavniki Celjskih lekarn, Lekarne Ptuj, Žalskih lekarne, Apoteke pri teatru, Lekarne Cizej, Apoteke Križevci, Lekarne Radenci, Lekarne Toplek, Lekarne Polzela, Lekarne Cvetka, Zasebne lekarne Podčetrtek in Lekarne Rače zapisali, da bodo zavarovanci, ki imajo z Vzajemno sklenjeno prostovoljno zdravstveno zavarovanje, tudi po 15. januarju deležni vseh storitev lekarne. Ker pa te lekarne ne bodo več opravljale dodatne storitve za Vzajemno, bodo njeni zavarovanci razliko do polne cene zdravil dobili vrnjeno v poslovalnicah zavarovalnice Vzajemna.

Predstavniki lekarn so tudi izrazili upanje, da bodo z odprtim dialogom in morda tudi ob pomoči ministrstva za zdravje čim prej našli izhod iz nastale situacije. Z Lekarniške zbornice Slovenije pa so sporočili, da Vzajemna lekarnam skupaj dolguje preko 100.000 evrov, zato imajo nekatere lekarne likvidnostne težave.

V Vzajemni pa menijo, da je sklep ministrstva koristen za vse zavarovance. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je namreč omejil provizijo lekarnam na največ 0,75 odstotka, zahtevek nekaterih lekarn pa je šestkrat višji, so sporočili iz zavarovalnice.

Opozarjajo, da nekatere lekarne Vzajemni ne želijo pravilno izstavljati računov oziroma ji pošiljajo račune, ki jih ni mogoče preverjati. "Plačilo brez podatka o tem, za katero blago so sredstva namenjena, je v nasprotju z zakonom. Vzajemna mora preverjati pravilnost in upravičenost računov, za kar pa je potreben podatek o količini in vrsti nabavljenega blaga," piše v sporočilu. Vzajemna še poudarja, da ima urejeno poslovanje s približno 1600 izvajalci zdravstvenih storitev (to je 99 odstotkov vseh izvajalcev), med katerimi je tudi večina lekarn.


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ernest83
09. 01. 2007 17.49
Zadnji čas da vsemogočni trg poišče še novega ministra.
janezek123@gmail.com
09. 01. 2007 17.20
Lepo, da obstajajo konkurencne lekarne in konkurencne zavarovalnice. Trg je najboljsi filter.